Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Το ρεπερτόριο για τη σεζόν 2021–2022

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Σκηνή από τη θεατρική διασκευή του διηγήματος «Ο Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου
0

Το Θέατρο Τέχνης προτείνει φέτος ένα ρεπερτόριο όπου κυριαρχεί το ελληνικό κείμενο είτε με πρωτότυπα έργα, είτε με κείμενα που εμπνέονται από ιστορικά/κοινωνικά γεγονότα ή το έργο και τη ζωή ξένων και Ελλήνων δημιουργών.

Έτσι θα δούμε (με χρονική σειρά) νέα έργα των: Ηρώς Μπέζου, Λένας Κιτσοπούλου, Γιάννη Καλαβριανού, Γιώργου Μπλάνα, Γιώργου Βαλαή, Ιόλης Ανδρεάδη - Άρη Ασπρούλη, Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Το κλασικό κείμενο εκπροσωπείται φέτος από τρία εμβληματικά έργα των Σαίξπηρ, Ανούιγ και Ξενόπουλου.

Το Υπόγειο απευθύνεται φέτος και σε ένα νεότερο ηλικιακά κοινό, με τέσσερις διαφορετικές παραγωγές κλασικών ξένων και σύγχρονων ελληνικών κειμένων, ενώ στη Φρυνίχου συναντάμε μόνο ελληνικά κείμενα και μουσικές παραστάσεις («Στην οδό Φρυνίχου», «Παράξενη κοπέλα») ή παραστάσεις με έντονο το μουσικό στοιχείο («Ποπολάρος», «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα»).  

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Οι ναυαγοί

Να σημειωθεί ότι προγραμματίζονται επίσης μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα) που ξεκινούν από τον Δεκέμβριο του ’21 και θα είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης αλλά και στο ρεμπέτικο τραγούδι, καθώς και στα 80 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης (1942). Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνδεθούν με το ρεπερτόριο, τους δημιουργούς και τις θεματικές της σεζόν. Αναλυτικό πρόγραμμα όλων των παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά την Παιδική Σκηνή, για αυτή την ιδιαίτερη, μεταβατική για όλους μας και ειδικά για το παιδικό κοινό σεζόν, το Θέατρο Τέχνης προτείνει μια μουσική παράσταση («Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα») ειδικά σχεδιασμένη για να παρουσιάζεται σε σχολεία και σε κάθε είδους χώρους εκδηλώσεων. Η παράσταση, αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με την πανδημία, αναμένεται να ενταχθεί στον προγραμματισμό του Θεάτρου Τέχνης από την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ μέχρι τότε μπορεί να προσκαλείται από ομάδες, σχολεία κ.λπ.  

Τέλος, το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσει με την υποστήριξη του ΥΠΟΟΑ και ψηφιακό ρεπερτόριο για την σεζόν 2021-22, «ανεβάζοντας» τα έργα που διακρίθηκαν στον web και audio διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2021 με θέμα «Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά». Το ψηφιακό ρεπερτόριο θα συμπληρωθεί από δύο audio έργα που θα αρχίσουν να  διατίθενται σε podcasts από τον Νοέμβριο ( «Τα ρούχα του Αυτοκράτορα» για παιδιά, «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» για εφήβους/ενήλικο κοινό) και μια web παράσταση που ζωντανεύει το λόγο και τις ιστορίες τριών «θαρραλέων» γυναικών που πρώτες ασχολήθηκαν με το θέατρο κατά τα χρόνια της Επανάστασης («Η δική της επανάσταση»).

Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να λειτουργήσει όπως η κίνηση ενός «τρυφερού χεριού» που θέλει να απαλύνει τον πόνο, να σβήσει το «μαύρο» που σκεπάζει τη ζωή μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ενός χεριού που μας καλεί να το κρατήσουμε, να το σφίξουμε προκειμένου να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί. Από κοντά. Ζωντανά. Και να ονειρευτούμε τον κόσμο από εδώ κι εμπρός.

Υπόγειο

«Ο Ποπολάρος», Γρηγορίου Ξενόπουλου

Για πρώτη φορά, η θεατρική διασκευή του διηγήματος με ζωντανή μουσική.

Σκηνοθεσία-μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου

Γιάννης Καράμπαμπας, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Παντελής Δεντάκης, Μαρία Παρασύρη, Νίκος Αλεξίου

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Μακμπέθ

                                   

«Οι Ναυαγοί», Ηρώς Μπέζου

Το πρώτο έργο της Ηρώς Μπέζου για τρία πρόσωπα, τρεις δυνατές ερμηνείες.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου-Γιάννης Παπαδόπουλος

Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου

Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος

«Μακμπέθ», Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Μια νέα προσέγγιση του σκοτεινού αριστουργήματος του Σαίξπηρ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης

Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου

Παίζουν: Θάνος Τοκάκης, Εύη Σαουλίδου, Κώστας Κουτσολέλος, Κώστας Ξυκομηνός, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Αντιγόνη

«Αντιγόνη», Ζαν Ανούιγ

Μετά το επιτυχημένο «Ρίτερ, Ντένε, Βος», η σκηνοθέτις προσεγγίζει ένα από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την εξουσία.

Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

Πρεμιέρα 4 Φεβρουαρίου

Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Δημήτρης Μάμιος

«Κόκκαλο», Ιόλης Ανδρεάδη & Άρη Ασπρούλη

Mια ποιητική γκραν γκινιόλ τελετουργία βασισμένη στη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτώ

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Πρεμιέρα 14 Φεβρουαρίου

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Κόκκαλο

Φρυνίχου

«Στην οδό Φρυνίχου»

Μια μουσική παράσταση με τον Θοδωρή Βουτσικάκη σε ρεπερτόριο με βάση την

« Όμορφη Ζωή» των Piovani – Νικολακοπούλου – Βουτσικάκη αλλά και αγαπημένες στιγμές της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και του διεθνούς ρεπερτορίου. 

 Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου

Πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου

 «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα», Γιάννη Καλαβριανού

Ένα νέο έργο με αφορμή τη νουβέλα «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Πρεμιέρα 13 Δεκεμβρίου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργο Σαββίδης

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Cry

«Cry», Λένας Κιτσοπούλου

Μετάκληση του άπαιχτου στην Ελλάδα έργου της «Cry», σε παραγωγή του Théâtre Saint-Gervais και της Compagnie Bleu en Haut Bleu en Bas (Γενεύη)

Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

Πρεμιέρα 5 Ιανουαρίου

Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Άννα Λεμονάκη, Πωλίν Ουγκέ

«Παράξενη κοπέλα», Γιώργου Μπλάνα

Ένα πρωτότυπο «ρεμπέτικο μιούζικαλ» με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και με έμπνευση τη ζωή και το έργο της Μαρίκας Νίνου

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Πρεμιέρα 14 Ιανουαρίου

Πρωταγωνιστούν: Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννος Περλέγκας κ.ά.

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Παράξενη κοπέλα

«Δράκος», Γιώργου Βαλαή

Mια μεταγραφή αποσπασμάτων και αναφορών από την ομώνυμη ταινία, το σύμπαν του βιβλίου 2666 του Roberto Bolaño και την έκρηξη του κινήματος #MeToo.

Δραματουργία-σκηνοθεσία: Γιώργος Βαλαής

Πρεμιέρα 28 Φεβρουαρίου

Ηθοποιοί: Γιώργος Βαλαής, Κατερίνα Ζησούδη, Μάγδα Καυκούλα, Θοδωρής Πεντίδης, κ.α.

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Δράκος

 «Μοτέλ», Βασίλη Μαυρογεωργίου

Το πρώτο έργο πάνω στο θεματικό κύκλο «Η βία παντού», που θα απασχολήσει    θεατρικούς συγγραφείς στους οποίους το Θέατρο Τέχνης ανέθεσε να δημιουργήσουν έργα για τη φετινή και την επόμενη σεζόν.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρεμιέρα 4 Μαρτίου

Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριάννα Κάλμπαρη, Χρήστος Σαπουντζής κ.ά.

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Motel

Παιδική σκηνή

«Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα»

Μια νέα διασκευή- θεατρική προσαρμογή του γνωστού παραμυθιού  «Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Ιωάννα Μπιτούνη, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος

Ψηφιακό Ρεπερτόριο 2021-22

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ συνεχίζει με την υποστήριξη του ΥΠΟΟΑ τις διαδικτυακές δράσεις που εγκαινίασε κατά την περίοδο της καραντίνας, μέσα από παραγωγές που σχεδιάζονται αποκλειστικά ή ειδικά για διαδικτυακή χρήση.

Έτσι προγραμματίζεται, παράλληλα με τις παραστάσεις της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ που θα παρουσιάζονται σε χώρους σχολείων, αιθουσών εκδηλώσεων κτλ., η διάθεση της audio εκδοχής του έργου «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» σε διασκευή-ραδιοσκηνοθεσία Εύας Στυλάντερ και μουσική Κωνσταντίνου  Ευστρατίου, προκειμένου το έργο να είναι προσβάσιμο μέσω podcast σε όλους τους μικρούς φίλους του Θεάτρου Τέχνης, όπου κι αν βρίσκονται. Στην audio εκδοχή, τους ρόλους ερμηνεύουν νέοι ηθοποιοί-σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Διαδικτυακή Πρεμιέρα audio παράστασης: 1η Νοεμβρίου

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Η δική της επανάσταση

Σε audio μορφή θα παρουσιαστεί και η παράσταση «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου», που έκανε πρεμιέρα στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας τον Ιούλιο 2021 στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ΥΠΟΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Η ραδιοσκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Αμπαζή που υπογράφει και τη μουσική της παράστασης. Ερμηνεύουν οι : Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Αμαλία Τσεκούρα.

Σαντούρι: Στέλλα Αραμπατζόγλου( σαξόφωνο), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι)

Διαδικτυακή Πρεμιέρα : 25 Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Την ίδια μέρα θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα και η αποκλειστικά web παράσταση «Η δική της επανάσταση» (κείμενο-σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη) που δίνει φωνή στις θαρραλέες γυναίκες που έγραψαν και σκηνοθέτησαν θέατρο στα χρόνια της Επανάστασης. Παίζουν αλφαβητικά οι ηθοποιοί και οι χορευτές-ακροβάτες:

Βερόνικα Δαβάκη, Νώντας Δαμόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου, Νέστωρ Κοψιδάς, Αντιγόνη Λινάρδου, Δημήτρης Μαγγίνας, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριλένα Μόσχου, Λένα Παπαληγούρα, Δημήτρης Πασσάς, Χριστίνα Σουγιουλτζή, καθώς και ο μουσικός Κλέων Αντωνίου. Η webπαράσταση επιχορηγήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής.  

Διαδικτυακή Πρεμιέρα : 25 Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 2021 – 2022 Facebook Twitter
Το Γεφύρι της Άρτας

Το ψηφιακό ρεπερτόριο θα συμπεριλάβει τα έργα που διακρίθηκαν στον web και audio διαγωνισμό που προκήρυξε το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ τη σεζόν 2020-21 με θέμα «και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά». Υπήρξαν πολλές συμμετοχές με πολλά ενδιαφέροντα κείμενα. Τα έργα που διακρίθηκαν και πρόκειται να «ανέβουν» ψηφιακά από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ θα ανακοινωθούν με ειδικό δελτίο τύπου την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. 

                                               

Παράλληλες Δράσεις 2021-22

Προγραμματίζονται μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα) που ξεκινούν από τον Δεκέμβριο του ’21 με κύριους θεματικούς άξονες τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, το ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1942).

Τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνδεθούν με όλα τα παραπάνω αλλά και με το ίδιο το ρεπερτόριο, τους δημιουργούς και τις θεματικές της σεζόν.

Αναλυτικό πρόγραμμα όλων των παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ τον Νοέμβριο.

* Το Θέατρο Τέχνης θα λειτουργήσει ως covid free χώρος. Για την είσοδο στον χώρο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM