Θέατρο Προσκήνιο: Με Τσέχοφ και Εντουάρ Λουί η νέα θεατρική σεζόν

η αναζήτηση του θεάτρου / η αναζήτηση του ανθρώπου Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Καραντζάς. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα
0

Το Θέατρο Προσκήνιο μπαίνει αισίως στην τρίτη χρονιά του και συνεχίζει να αναρωτιέται για τη θεατρική λειτουργία, την εξέλιξη της αφήγησης, τη διεύρυνση των σκηνικών μέσων.

Σε μια εποχή ευαίσθητη για τις τέχνες και πολύ ρευστή για την ανθρωπότητα, η μόνη απάντηση είναι ακόμα πιο ριζοσπαστική έρευνα, ακόμα πιο αιχμηρή γλώσσα, ακόμα πιο μεγάλη εμβάθυνση σε ιδέες, ακόμα πιο κριτική ματιά.

Συνεχίζοντας τις ανοιχτές προσκλήσεις/συνεργασίες, το θέατρο Προσκήνιο ξεκινάει τη σεζόν με την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων. Μια συναρπαστική σκηνική αφήγηση του αυτοβιογραφικού έργου του συγγραφέα, από τον σκηνοθέτη Χρήστο Θεοδωρίδη και τη χορογράφο Ξένια Θεμελή, με τους Γιώργο Κισσανδράκη και Ντένη Μακρή.

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο παραστάσεών της, η παράσταση εντάσσεται στον προγραμματισμό του θεάτρου (και αποτελεί τη δεύτερη πρόσκληση του Προσκηνίου σε δημιουργούς, μετά τον Ακύλλα Καραζήση και την παράσταση "Ο Παγοπώλης έρχεται" του Ευγένιου Ο' Νιλ).

Πέρα από μια προσωπική εξομολόγηση του συγγραφέα προς τον πατέρα του, το έργο του σημαντικού Εντουάρ Λουί, αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών παραγόντων και πολιτικών αποφάσεων που διαμορφώνουν και αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων εκείνων, για τους οποίους «ορισμένες ζωές, ορισμένες εμπειρίες, ορισμένα όνειρα» είναι απροσπέλαστα.

η αναζήτηση του θεάτρου / η αναζήτηση του ανθρώπου Facebook Twitter
Η Νατάσα Εξηνταβελώνη θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με το Θέατρο Προσκήνιο. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Στη συνέχεια του προγραμματισμού, «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Το γνωστό έργο του Ρώσου συγγραφέα, σαν μια αναρώτηση γύρω από τη θεατρική λειτουργία, την αναπαράσταση και τις μεθόδους της. Ο χορός των ανθρώπων του Τσέχοφ, γύρω από μια λίμνη, αναρωτιέται για την τέχνη, το μέλλον, αναπολεί τους ματαιωμένους έρωτες και συνθέτει μια κραυγή του ανθρώπου για ζωή, λίγο πριν βουλιάξει.

Με παλιούς γνώριμους από την περσινή ενασχόληση με τον Τσέχοφ (Θεοδώρα Τζήμου, Μανώλης Μαυροματάκης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη – σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου) και νέους προσκεκλημένους (Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Ζυγούρης, Νατάσα Εξηνταβελώνη), η έρευνα γύρω από το έργο του μεγάλου Ρώσου δραματουργού συνεχίζεται. Η σκηνοθεσία αντιμετωπίζει όλο το έργο σαν μια παράσταση του Τρέπλιεφ, ανοίγει τη σκηνική δράση σε όλους τους χώρους του θεάτρου και αναρωτιέται, σε ένα νεκροταφείο θεάτρου πώς και αν θα γεννηθεί ένα «νέο» θέατρο. 

Δυο φαινομενικά ανοίκεια μεταξύ τους δραματουργικά υλικά, με πολλά κοινά στην ουσία τους. Και οι δύο παραστάσεις διερευνούν τα όρια της σκηνικής πράξης, ψάχνουν νέες μορφές και λειτουργούν σαν ένα πείραμα γύρω από την θεατρική τέχνη και τις φόρμες της.

Και τα δύο αυτά έργα (το ένα γραμμένο στη Γαλλία του 2018 από τον Εντουάρ Λουί, το άλλο στη Ρωσία του 1895 από τον Άντον Τσέχοφ) αποτελούν ενός είδους συναγερμού για την ανθρωπότητα που βουλιάζει. Και οι δύο συγγραφείς θέτουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο, που προσπαθεί να βρει πώς εντάσσεται σε μια κοινωνία εχθρική και βαλτωμένη στο παρελθόν, σε μια κοινωνία με πολιτικές που σκοτώνουν τη ζωή. 

Το Θέατρο Προσκήνιο συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στην εταιρεία «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ - Μάριος Τάγαρης, Γιαννούζος Δεμέστιχας» (Παραγωγοί του Θεάτρου Προσκήνιο), στην Όλγα Παυλάτου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας), στην Κατερίνα Λιάτσου (Διεύθυνση Παραγωγής), στην Ευδοξία Ανδρουλιδάκη (Υπεύθυνη Θεάτρου), και στην Γκέλυ Καλαμπάκα (Υπεύθυνη Οπτικής Ταυτότητας & Επιμελήτρια Προγραμμάτων). 

«Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί

Πρεμιέρα 4 Οκτωβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Τετάρτη 19:00 | Πέμπτη 20:00 | Παρασκευή 21:00 | Σάββατο 18:00 & 21:00 | Κυριακή 19:00

Παίζουν: Γιώργος Κισσανδράκης, Διονύσης (Ντένης) Μακρής
Μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Δραματουργία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου – Χρήστος Θεοδωρίδης
Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες - Video: Αναστασία Γιαννάκη

«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ

Πρεμιέρα 12 Δεκεμβρίου
Τετάρτη 19:00 | Πέμπτη 20:00 | Παρασκευή 21:00 | Σάββατο 18:00 & 21:15 | Κυριακή 19:00

Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Γιώργος Ζυγούρης, Μανώλης Μαυροματάκης, Δρόσος Σκώτης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Μαρία Φιλίνη
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κινησιολόγος: Τάσος Καραχάλιος
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης

η αναζήτηση του θεάτρου / η αναζήτηση του ανθρώπου Facebook Twitter
Ο Δρόσος Σκώτης. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Προπώληση viva.gr

Για περισσότερα νέα και πληροφορίες επισκεφθείτε τις σελίδες του Θεάτρου Προσκήνιο στο Instagram και στο Facebook, καθώς και στην ιστοσελίδα www.theatroproskinio.gr.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός / Μενδώνη από Ουάσινγκτον: «Ο Πολιτισμός αποτελεί συνδετική και ενοποιητική δύναμη ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η Λίνα Μενδώνη είχε για δεύτερη φορά συνάντηση εργασίας με τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δρ Darren Beattie
LIFO NEWSROOM
Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ