Στο ιστορικό κτίριο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ
0

Η κοινή βούληση να αξιοποιηθεί ως νέα στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου το αρχοντικό του Ιδρύματος «Χριστοδουλίδειο Συσσίτιο» στη Μύρινα, εκφράστηκε στην σύσκεψη του ΥΠΠΟΑ που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου.

Το αρχοντικό ιδιοκτησίας του  «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου» βρίσκεται στις υπώρειες του Κάστρου της Μύρινας, επί του παραλιακού μετώπου του Ρωμέικου Γιαλού Μύρινας. Η θέση του, το μέγεθός του, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του, συγκλίνουν στο ότι αποτελεί το σημαντικότερο κτήριο του Ρωμέικου Γιαλού, όπως και σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα κάτοψης σχήματος Γ με επιφάνεια 637,16 τμ. ανά όροφο. Διαθέτει και υπόγειο επιφάνειας 317,58 τμ. καθώς και  σοφίτα 265,38 τμ. Την τελευταία δεκαετία είχε εγκαταλειφθεί, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς αλλά και από τα προβλήματα στη στέγη του.

Το αρχοντικό χτίστηκε από τον επιφανή μεγαλέμπορο και παραγωγό βαμβακιού στην Αίγυπτο, Στυλιανό Χριστοδουλίδη, το 1868, με ιδιαίτερη καλαισθησία. Ξεχωρίζει η κάλυψη της οροφής στην είσοδο, με πολύχρωμους υαλοπίνακες (βιτρό), εντυπωσιακά τζάκια από γρανίτη στα περισσότερα δωμάτια και ξυλόγλυπτα πατώματα. Πολλά από τα δομικά υλικά είχαν εισαχθεί από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπως φανερώνουν επιγραφές- σφραγίδες, στις εστίες -από μαντέμι- που σώζονται στο υπόγειο του κτηρίου.

Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ

Κατά τον 19ο και το α΄μισό του 20ου αιώνα, το αρχοντικό Χριστοδουλίδη συνδέθηκε στενά με την κοινωνική ζωή και την ιστορία του νησιού. Εκεί φιλοξενήθηκαν ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ο ναύαρχος Δημήτριος Φωκάς αλλά και επιτελείς του Αγγλικού Στόλου. Το 1941, ο γιος του Στυλιανού Χριστοδουλίδη, Τζώρτζης, ίδρυσε το «Χριστοδουλίδειο Μαθητικό Συσσίτιο» το οποίο λειτούργησε μέσα στο κτήριο. Μετά τον θάνατο του, το 1943, το ακίνητο περιήλθε  στο ίδρυμα, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούλησή του. Στη γερμανική κατοχή το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως  λέσχη των αξιωματικών της Γκεστάπο, ενώ ο Τζώρτζης Χριστοδουλίδης, φυλακίστηκε στο Μούδρο.

Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, κάλυψε ανάγκες δημοσίων Υπηρεσιών και φορέων, προσφέροντας στέγαση στην Αγροτική Τράπεζα την δεκαετία του 1960, στο Γυμνάσιο Μύρινας (1966-1974) και στη Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου (1975-2005), ενώ από το 2007 έως το 2020 είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στην τηλεδιάσκεψη του ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου» Δημήτρης Αχιλαδέλλης, η αντιπρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα» Ήβη Νανοπούλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ Κωνσταντίνος Φρισήρας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να σωθεί αυτό το πολύ ενδιαφέρον, όχι μόνον αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά, κτήριο. Σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΦΑ Λέσβου, εκεί μπορεί να φιλοξενηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, προκειμένου το νησί να αποκτήσει ένα μουσείο στο οποίο να εκτίθενται, με πρότυπο τρόπο, τα εξαιρετικά ευρήματα από τις πολυετείς εντόπιες ανασκαφές, τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και ξεχωριστής ιστορικής πορείας της Λήμνου. Η μέριμνα για την ανάδειξη της ιστορικής και της αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου τα θωρακίζουν και τα ενισχύουν σε πολλά επίπεδα. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της παραχώρησης του Χριστοδουλίδειου αρχοντικού στο ΥΠΠΟΑ και να επιλυθούν τα  διάφορα νομικά ζητήματα».

Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ
Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Πολιτισμός / Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Ο Saint Levant, Παλαιστίνιος pop star με ρίζες στη Γάζα, διχάζει γιατί τραγουδά για έρωτα, χορεύει με keffiyehs και μετατρέπει την παλαιστινιακή ταυτότητα σε pop γλώσσα την ώρα που η καταστροφή συνεχίζεται
THE LIFO TEAM
Γιατί οι άνδρες στέλνουν dick pics; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη συζήτηση για φύλο και βιολογία

Πολιτισμός / Γιατί οι άνδρες στέλνουν dick pics; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη συζήτηση για φύλο και βιολογία

Από τα dick pics μέχρι τις διαφορές στην επιθυμία, το A Billion Years of Sex Differences μπαίνει σε ένα από τα πιο εύφλεκτα πεδία της εποχής: τη συζήτηση για άνδρες, γυναίκες, βιολογία και κοινωνικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Πώς μεταφράζεις τον Όμηρο χωρίς να τον κάνεις ούτε μνημείο ούτε TikTok caption;

Πολιτισμός / Η Έμιλι Γουίλσον ξέρει ότι ο Όμηρος δεν μεταφράζεται αθώα

Την ώρα που η Οδύσσεια επιστρέφει ως μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, η Έμιλι Γουίλσον, γνωστή για τις πολυσυζητημένες μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, γράφει στο νέο της βιβλίο για τον Όμηρο, τη Σαπφώ και τη μετάφραση ως τέχνη επιλογών, απωλειών και ευθύνης.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Πολιτισμός / Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μόνο το 9% των νέων κάτω των 30 θέλει να γίνει διάσημο, ενώ το 79% προτιμά την ιδιωτικοτητά του. Μετά από δύο δεκαετίες reality TV, influencers, screenshots και μόνιμης ψηφιακής έκθεσης, η φήμη δεν μοιάζει πια με όνειρο.
THE LIFO TEAM
Ο Μέρλιν ως ελάφι, το Ιερό Γκράαλ και ένα χειρόγραφο 700 ετών που μπορεί να πιάσει 2 εκατ. λίρες

Πολιτισμός / Ο Μέρλιν ως ελάφι, το Ιερό Γκράαλ και ένα χειρόγραφο 700 ετών που μπορεί να πιάσει 2 εκατ. λίρες

Ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα του κύκλου του βασιλιά Αρθούρου βγαίνει σε δημοπρασία από τον Christie’s, με 126 μικρογραφίες, σπάνιες ιστορίες του Μέρλιν και μια εκδοχή του μύθου που οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη μελετήσει πλήρως.
THE LIFO TEAM
Ο Ίαν ΜακΓιούαν λέει ότι η απαισιοδοξία είναι «μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή»

Πολιτισμός / Ο Ίαν ΜακΓιούαν λέει ότι η απαισιοδοξία είναι «μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή»

Μιλώντας στο Hay Festival, την ώρα που η Βρετανία έσπαγε ρεκόρ ζέστης για τον Μάιο, ο Ίαν ΜακΓιούαν υποστήριξε ότι η αισιοδοξία είναι «ηθικό καθήκον» απέναντι στην κλιματική κρίση.
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ ήθελε να σκηνοθετήσει και το Χόλιγουντ της έκλεινε την πόρτα επειδή ήταν γυναίκα

Πολιτισμός / Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ ήθελε να σκηνοθετήσει και το Χόλιγουντ της έκλεινε την πόρτα επειδή ήταν γυναίκα

Παραλαμβάνοντας τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ θυμήθηκε τη μάχη της για το Yentl, την ταινία που ήθελε να σκηνοθετήσει όταν το Χόλιγουντ δεν εμπιστευόταν ακόμη μια γυναίκα ηθοποιό πίσω από την κάμερα.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είχε ιδέα ότι ο Ταξιτζής θα στοιχειώσει το σινεμά

Πολιτισμός / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είχε ιδέα ότι ο Ταξιτζής θα στοιχειώσει το σινεμά

Με αφορμή την 50ή επέτειο του Ταξιτζή και την ειδική προβολή στο Tribeca Festival, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θυμήθηκε την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε και είπε ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε.
THE LIFO TEAM
Ένα σπάνιο έργο του Ρούμπενς εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα

Πολιτισμός / Ένα σπάνιο έργο του Ρούμπενς εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα

Ένα σπάνιο φύλλο του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα, αποκαλύπτοντας τον μεγάλο μπαρόκ ζωγράφο την ώρα που σχεδίαζε, έγραφε και αναζητούσε τον σωστό τόνο.
THE LIFO TEAM
Τα contact sheets του Πίτερ Χούγιαρ δείχνουν τον καλλιτέχνη πριν γίνει μύθος

Πολιτισμός / Φίλοι, εραστές και δωμάτια: η Νέα Υόρκη του Πίτερ Χούγιαρ πριν γίνει μύθος

Το νέο βιβλίο Hujar: Contact και η έκθεση στο Morgan Library & Museum ανοίγουν τα contact sheets του Πίτερ Χούτζαρ: Σούζαν Σόνταγκ, Ντέιβιντ Βοϊνάροβιτς, Jackie Curtis, φίλοι, εραστές και δωμάτια της downtown Νέας Υόρκης, την ώρα που η ζωή δεν είχε ακόμη μετατραπεί σε μύθο..
THE LIFO TEAM
Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Πολιτισμός / Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Ο Τζέιμι Μπελ μιλά για το Half Man, τη νέα σκληρή σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ μετά το Baby Reindeer, τις εξαντλητικές σκηνές διαλόγου, την ανδρική ντροπή, τη σεξουαλική καταπίεση και το γιατί δεν μπορεί ακόμη να δει τον εαυτό του στην οθόνη.
THE LIFO TEAM
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM