LIVE!

Στο ιστορικό κτίριο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ
0

Η κοινή βούληση να αξιοποιηθεί ως νέα στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου το αρχοντικό του Ιδρύματος «Χριστοδουλίδειο Συσσίτιο» στη Μύρινα, εκφράστηκε στην σύσκεψη του ΥΠΠΟΑ που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου.

Το αρχοντικό ιδιοκτησίας του  «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου» βρίσκεται στις υπώρειες του Κάστρου της Μύρινας, επί του παραλιακού μετώπου του Ρωμέικου Γιαλού Μύρινας. Η θέση του, το μέγεθός του, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του, συγκλίνουν στο ότι αποτελεί το σημαντικότερο κτήριο του Ρωμέικου Γιαλού, όπως και σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα κάτοψης σχήματος Γ με επιφάνεια 637,16 τμ. ανά όροφο. Διαθέτει και υπόγειο επιφάνειας 317,58 τμ. καθώς και  σοφίτα 265,38 τμ. Την τελευταία δεκαετία είχε εγκαταλειφθεί, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς αλλά και από τα προβλήματα στη στέγη του.

Το αρχοντικό χτίστηκε από τον επιφανή μεγαλέμπορο και παραγωγό βαμβακιού στην Αίγυπτο, Στυλιανό Χριστοδουλίδη, το 1868, με ιδιαίτερη καλαισθησία. Ξεχωρίζει η κάλυψη της οροφής στην είσοδο, με πολύχρωμους υαλοπίνακες (βιτρό), εντυπωσιακά τζάκια από γρανίτη στα περισσότερα δωμάτια και ξυλόγλυπτα πατώματα. Πολλά από τα δομικά υλικά είχαν εισαχθεί από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπως φανερώνουν επιγραφές- σφραγίδες, στις εστίες -από μαντέμι- που σώζονται στο υπόγειο του κτηρίου.

Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ

Κατά τον 19ο και το α΄μισό του 20ου αιώνα, το αρχοντικό Χριστοδουλίδη συνδέθηκε στενά με την κοινωνική ζωή και την ιστορία του νησιού. Εκεί φιλοξενήθηκαν ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ο ναύαρχος Δημήτριος Φωκάς αλλά και επιτελείς του Αγγλικού Στόλου. Το 1941, ο γιος του Στυλιανού Χριστοδουλίδη, Τζώρτζης, ίδρυσε το «Χριστοδουλίδειο Μαθητικό Συσσίτιο» το οποίο λειτούργησε μέσα στο κτήριο. Μετά τον θάνατο του, το 1943, το ακίνητο περιήλθε  στο ίδρυμα, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούλησή του. Στη γερμανική κατοχή το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως  λέσχη των αξιωματικών της Γκεστάπο, ενώ ο Τζώρτζης Χριστοδουλίδης, φυλακίστηκε στο Μούδρο.

Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, κάλυψε ανάγκες δημοσίων Υπηρεσιών και φορέων, προσφέροντας στέγαση στην Αγροτική Τράπεζα την δεκαετία του 1960, στο Γυμνάσιο Μύρινας (1966-1974) και στη Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου (1975-2005), ενώ από το 2007 έως το 2020 είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στην τηλεδιάσκεψη του ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου» Δημήτρης Αχιλαδέλλης, η αντιπρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα» Ήβη Νανοπούλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ Κωνσταντίνος Φρισήρας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να σωθεί αυτό το πολύ ενδιαφέρον, όχι μόνον αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά, κτήριο. Σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΦΑ Λέσβου, εκεί μπορεί να φιλοξενηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, προκειμένου το νησί να αποκτήσει ένα μουσείο στο οποίο να εκτίθενται, με πρότυπο τρόπο, τα εξαιρετικά ευρήματα από τις πολυετείς εντόπιες ανασκαφές, τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και ξεχωριστής ιστορικής πορείας της Λήμνου. Η μέριμνα για την ανάδειξη της ιστορικής και της αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου τα θωρακίζουν και τα ενισχύουν σε πολλά επίπεδα. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της παραχώρησης του Χριστοδουλίδειου αρχοντικού στο ΥΠΠΟΑ και να επιλυθούν τα  διάφορα νομικά ζητήματα».

Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ
Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου Facebook Twitter
Το αρχοντικό Χριστοδουλίδη | ΥΠΠΟΑ
Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BERLINALE TRICIA TUTTLE

Πολιτισμός / Berlinale: Η Tricia Tuttle παραμένει στη θέση της διευθύντριας του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου

Η Tuttle παραμένει στη θέση της παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης από κάποιους σκηνοθέτες στην πρόσφατη τελετή απονομής, με το φεστιβάλ να διευκρινίζει ότι οι «συστάσεις» του εποπτικού συμβουλίου δεν συνιστούν υποχρέωση επιβολής νέου κώδικα δεοντολογίας
THE LIFO TEAM
Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Πολιτισμός / Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Το Kunsthaus Zurich παρουσιάζει από 6 Μαρτίου έως 31 Μαΐου τη μεγάλη έκθεση «Laboratory of Lust» αφιερωμένη στον Βέλγο συμβολιστή Félicien Rops. Με έργα που συνδυάζουν ερωτισμό, σάτιρα και σατανική αλληγορία, ο καλλιτέχνης της belle époque επανεξετάζεται σήμερα μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης συζήτησης για το βλέμμα, την εξουσία και την αναπαράσταση του σώματος.
THE LIFO TEAM
Πριν το Girl Power: Η Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Πολιτισμός / Πριν το Girl Power: Η άγνωστη φωτογράφιση της Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Δύο χρόνια πριν το “Wannabe” και το παγκόσμιο Girl Power, η Geri Halliwell φωτογραφιζόταν ως Barbarella σε ένα λονδρέζικο σπίτι. Η εικόνα του 1994, τραβηγμένη από τη Soulla Petrou, επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο, φωτίζοντας τη στιγμή πριν η ποπ περσόνα της Ginger Spice μετατραπεί σε παγκόσμιο brand.
THE LIFO TEAM
Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Η Charlotte de Witte ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Αυστραλία λόγω των ταξιδιωτικών διαταραχών που προκάλεσε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Pitch Festival, δεκάδες καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από αναδρομολογήσεις πτήσεων, ενώ δύο —μεταξύ τους και η de Witte— δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
THE LIFO TEAM
Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Πολιτισμός / Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Η Christina Applegate αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της ότι ο ρόλος της ως Kelly Bundy στο «Married… with Children» επιδείνωσε την ανορεξία της. Η ηθοποιός περιγράφει την πίεση να παραμένει «size 0» και επανεξετάζει τη σεξουαλικοποίηση των 90s sitcoms μέσα από τη σημερινή οπτική.
THE LIFO TEAM
«Τα ντοκιμαντέρ χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ» — Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απαντά στην εποχή της AI

Πολιτισμός / «Τα ντοκιμαντέρ χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ» — Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απαντά στην εποχή της AI

Σε συνέντευξή του στο Variety, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μιλά για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη σχέση μας με την αλήθεια.
THE LIFO TEAM
Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του: «Την αγαπώ όπως πριν»

Διεθνή / «Τον αγαπoύσα ως γιο, την αγαπώ ως κόρη»: Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του

Ο Robert De Niro δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει πλήρως την τρανς κόρη του, Airyn De Niro, μετά τη συνέντευξή της στο Them όπου μίλησε για τη μετάβασή της και την επιρροή που είχαν στη ζωή της οι μαύρες γυναίκες. «Την αγαπώ όπως πριν», είπε ο ηθοποιός στο Variety.
THE LIFO TEAM
Η Maggie Gyllenhaal αποκαλύπτει: «Η Warner μού είπε ότι δεν μπορώ να βάλω τον Frankenstein να γλείφει μαύρο εμετό από τον λαιμό της Νύφης»

Πολιτισμός / «Η Warner απαίτησε ο Frankenstein να μη γλείφει μαύρο εμετό από τον λαιμό της Νύφης»

Η Maggie Gyllenhaal αποκάλυψε ότι οι προβολές δοκιμής του «The Bride» οδήγησαν σε παρεμβάσεις της Warner Bros. σχετικά με τη βία και τη σεξουαλική βία στην ταινία, ανοίγοντας συζήτηση για τα όρια ανάμεσα στη δημιουργική πρόθεση και τις εμπορικές ανησυχίες ενός μεγάλου στούντιο.
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Πολιτισμός / Καπέλα Σιξτίνα: Η τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου υπέστη ζημιές από ανθρώπινο ιδρώτα

Περίπου 30 συντηρητές χρησιμοποιούν ελαφρύ ιαπωνικό χαρτί εμποτισμένο με απεσταγμένο νερό για να αφαιρέσουν απαλά και να απορροφήσουν την πατίνα του έργου, σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες
THE LIFO TEAM
ΤΑΤΟΪ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ

Πολιτισμός / Τατόι: Προχωρά η έκθεση στο Ανάκτορο του πρώην Βασιλικού Κτήματος μετά το «ναι» του Συμβουλίου Μουσείων

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει πως η ταχεία πρόοδος στην τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων από τις Συλλογές Τατοΐου κατέστησε αναγκαίο τον εμπλουτισμό και την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη πληρότητα η σημασία των ευρημάτων
THE LIFO TEAM
Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε βίντεο με πολεμικό μήνυμα

Πολιτισμός / «Μη χρησιμοποιείτε τη μουσική μου, διεστραμμένοι»: Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε πολεμικό βίντεο

Η Kesha κατήγγειλε τον Λευκό Οίκο για τη χρήση του τραγουδιού της “Blow” σε βίντεο με στρατιωτικό περιεχόμενο στο TikTok, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα «αηδιαστικό και απάνθρωπο».
THE LIFO TEAM
Σύγχρονος χορός ανάμεσα στην ιστορία και το TikTok: Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη (και μαζί του ένας Έλληνας)

Το φεστιβάλ «Dance Reflections» της Van Cleef & Arpels επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με ιστορικές αναβιώσεις και σύγχρονες πρεμιέρες, μεταξύ των οποίων και το «Mycelium» του καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου.
THE LIFO TEAM