Στο «φως» ταβέρνα ηλικίας 5.000 ετών στο Ιράκ - Βρέθηκαν μέχρι και υπολείμματα τροφίμων

Archaeologists find 5,000-year-old tavern -- including food remains -- in Iraq Facebook Twitter
Φωτ.: Lagash Archaeology Project
0

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία ταβέρνα που χρονολογείται στο 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ιράκ.

Οι ερευνητές που εργάζονται στην αρχαία πόλη Λαγκάς ανακάλυψαν ότι η παμπ, κρυμμένη μόλις μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια, ήταν χωρισμένη σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που περιείχε πάγκους, φούρνο, ένα «ψυγείο» ηλικίας 5.000 ετών ακόμα και αρχαία υπολείμματα τροφίμων.

Αρχικά εντοπίστηκε το αίθριο και αποδείχθηκε δύσκολη η προσπάθεια της ανασκαφής καθώς «ήταν ανοιχτός χώρος και ήταν εκτεθειμένος» είπε ο Reed Goodman, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. 

Η ομάδα, όμως, επέστρεψε στη μυστηριώδη αυλή λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2022, και η διευθύντρια των ανασκαφών Sara Pizzimenti, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, διάνοιξε την τάφρο.

Archaeologists find 5,000-year-old tavern -- including food remains -- in Iraq Facebook Twitter
Φωτ.: Lagash Archaeology Project

Η ομάδα, τότε, ανακάλυψε τον φούρνο, το αρχαίο «ψυγείο» που απορροφούσε την υγρασία, για να διατηρεί τα τρόφιμα δροσερά, και δεκάδες κωνικές λεκάνες, πολλές από τις οποίες περιείχαν υπολείμματα ψαριών.

«Νομίζω ότι το πρώτο χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε ήταν αυτός ο πολύ μεγάλος φούρνος και είναι πραγματικά όμορφος» δήλωσε ο Goodman.

Η Λαγκάς, η σημερινή πόλη αλ-Χίμπα, ήταν μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της νότιας Μεσοποταμίας. Κατοικούνταν από την πέμπτη χιλιετία έως τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και κάλυπτε μια έκταση λίγο μεγαλύτερη των πέντε χιλιομέτρων.

Archaeologists find 5,000-year-old tavern -- including food remains -- in Iraq Facebook Twitter
Φωτ.: Lagash Archaeology Project

Οι προηγούμενες ανασκαφές στο σημείο είχαν επικεντρωθεί στη θρησκευτική αρχιτεκτονική και στην κατανόηση της ζωής της ελίτ, αλλά η Holly Pittman - διευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος Λαγκάς και επιμελήτρια του τμήματος Εγγύς Ανατολής του Μουσείου Πεν - επικεντρώθηκε και σε άλλες περιοχές, για να προσφέρει μια ευρύτερη κατανόηση της δομής των αρχαίων πόλεων.

Η νέα ανακάλυψη ενισχύει την άποψη της Pittman και της ομάδας της ότι τα κοινωνικά στρώματα δεν χωρίζονταν απλά στην ελίτ και τους σκλάβους, αλλά υπήρχε και μία αρχαία μεσαία τάξη.

«Το γεγονός ότι έχεις έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να πιουν μια μπύρα και να φάνε το βραστό ψάρι τους. Δεν εργάζονται κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων» είπε ο Goodman.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM