Στις 6 Απριλίου κυκλοφόρησε η βιογραφία Philip Roth: The Biography, ένα βιβλίο που κάνει κούρσα πωλήσεων αλλά κινδυνεύει με παύση της διανομής του και αβέβαιο μέλλον, με τον επιλεγμένο από τον ίδιο τον Ροθ βιογράφο, τον 57χρονο Μπλέικ Μπέιλι να αντιμετωπίζει τους ισχυρισμούς δυο γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση, με τη μια καταγγελία να αναφέρεται σε περιστατικό του 2015 και για ακατάλληλη συμπεριφορά σε μαθητές γυμνασίου όταν δίδασκε τη δεκαετία του 1990, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ.

 

Τώρα, ο εκδοτικός οίκος  W. W. Norton & Company που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ανήκει εξ ολοκλήρου στους υπαλλήλους του από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, επικαλούμενος τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο συγγραφέας, Μπλέικ Μπέιλι, δήλωσε ότι θα σταματήσει να στέλνει και να προωθεί το νέο του βιβλίο παρά το ότι κάνει μεγάλες πωλήσεις.

 

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σοβαροί», ανέφερε σε δήλωση ο οίκος. «Υπό το πρίσμα αυτών, αποφασίσαμε να θέσουμε σε παύση την προώθηση του βιβλίου "Philip Roth: The Biografy" εν αναμονή τυχόν περαιτέρω πληροφοριών που ενδέχεται να προκύψουν».

 

Philip Roth: The Biography
Blake Bailey: Philip Roth,The Biography, W. W. Norton & Company

Η βιογραφία κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου και πρόκειται για το οριστικό πορτρέτο ενός λογοτεχνικού τιτάνα. Τον βιογράφο τον επέλεξε ο ίδιος ο συγγραφέας και του έδωσε ανεξαρτησία και πλήρη πρόσβαση στο προσωπικό του αρχείο. Ο Μπέιλι ερεύνησε χρόνια τα αρχεία ενώ μίλησε με τους φίλους, τις ερωμένες και τους συναδέλφους του Ροθ, δημιουργώντας ένα ανεξίτηλο πορτρέτο ενός Αμερικανού δασκάλου της μεταπολεμικής λογοτεχνικής σκηνής.

 

Ο Μπέιλι εξετάζει την αντιζηλία του Ρόθ με τον Σόλ Μπέλοου και  τον Τζον Απντάικ και αποκαλύπτει τις αλήθειες της ερωτικής του ζωής, όπως και τη σχεδόν εικοσαετή σχέση του με την ηθοποιό Κλαίρ Μπλουμ, που τον αναφέρει στα απομνημονεύμετά της του 1996, Leaving a Doll’s House.

 

Ο Μπέιλι διερευνά σχεδόν κάθε πτυχή του μεταπολεμικού αμερικανικού πολιτισμού, μέσα από τα βιβλία του Ροθ και η βιογραφία έφτασε στη λίστα των best-seller των New York Times αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι κριτικές ήταν διθυραμβικές και βγήκαν πριν ακόμα κυκλοφορήσει το βιβλίο.

 

Ο εκδοτικός οίκος W.W. Norton, προέβη σε μια γρήγορη και ασυνήθιστη δράση: Είπε χθες, Τετάρτη 21 Απριλίου, ότι έχει σταματήσει τις αποστολές και την προώθηση του βιβλίου που είχε εκτυπώσει αρχικά σε 50.000 αντίτυπα.

 

Σταμάτησε τη δεύτερη έκδοση των 10.000 αντιτύπων που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου. Ακόμα, ακύρωσε τη διαφήμιση και την προβολή του βιβλίου μέσω των μέσων ενημέρωσης και τις εκδηλώσεις που οργάνωσε για την προώθησή του. Η κίνηση αυτή του εκδοτικού οίκου ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του λογοτεχνικού πρακτορείου του Μπέιλι, The Story Factory, ότι τον εγκατέλειψε ως πελάτη. Ο Μπέιλι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αποκαλώντας τους κατηγορηματικά «ψευδείς και δυσφημιστικούς». Ο δικηγόρος του διατράνωσε τη διαφωνία του πελάτη του με την απόφαση του εκδοτικού οίκου Norton να σταματήσει να προωθεί το βιβλίο του.

 

Σταματάει η διανομή της βιογραφίας του Ροθ λόγω καταγγελιών για σεξουαλική βία κατά του βιογράφου του
Ο Μπλέικ Μπέιλι αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Φωτο: Wikipedia

 

Διάσημος βιογράφος, ο Μπέιλι ήταν φιναλίστ του Pulitzer για τη βιογραφία του Τσίβερ. Ο Ροθ τον επέλεξε να γράψει τη βιογραφία μετά από μια συνάντησή τους το 2012, τερματίζοντας μια προηγούμενη συμφωνία με έναν άλλο βιογράφο το 2009.

 

Η Washington Post περιέγραψε τη βιογραφία του Ροθ ως «έναν πολύχρωμο, σίγουρο και ασυμβίβαστο βιογραφικό θρίαμβο».

 

Πολλοί από τους ισχυρισμούς εναντίον του Μπέιλι επικεντρώνονται στη συμπεριφορά του ως καθηγητή Αγγλικών της 8ης τάξης στο Lusher, ένα γυμνάσιο στη Νέα Ορλεάνη, αλλά μια καταγγελία που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, είναι μόλις από το 2015. Τον κατηγορεί ένα στέλεχος στο χώρο των εκδόσεων, η Βαλεντίνα Ράις, που συναντήθηκε μαζί του στο σπίτι του Ντουάιτ Γκάρνερ, κριτικού βιβλίου για τους The Times και της γυναίκας του όπου ήταν φιλοξενούμενοι. Αφού πήγε για ύπνο, ο Μπέιλι μπήκε στο δωμάτιό της και την βίασε. Σε μια συνέντευξη είπε ότι δεν συναίνεσε και του είπε επανειλημμένα να σταματήσει. Ο Γκάρνερ είπε ότι δεν γνώριζε καλά τον Μπέιλι και αυτή ήταν η μόνη φορά που είχε προσκληθεί στο σπίτι του.

 

Περίπου τρία χρόνια αργότερα, με αφορμή το κίνημα #MeToo και με φίλους να την ενθαρρύνονταν η Ράις, χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ψευδώνυμο, έγραψε στην Julia A. Reidhead, πρόεδρο του εκδοτικού οίκου Norton, κατηγορώντας τον κ. Μπέιλι για μη συναινετικό σεξ.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr