Σέρβοι ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν, κατά λάθος, ρωμαϊκό πλοίο του 3ου ή 4ου αιώνα μ.Χ.

Σέρβοι ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν, κατά λάθος, ρωμαϊκό πλοίο του 3ου ή 4ου μ.Χ. αιώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Institute of Archaeology, Belgrade
0

Σέρβοι ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν, κατά τύχη, μέρος ρωμαϊκού πλοίου του 3ου ή 4ου μ.Χ. αιώνα σε τεράστιο υπαίθριο λατομείο άνθρακα.

Εκσκαφέας στο ορυχείο Ντρμνο αποκάλυψε κάποια ξύλα στο έδαφος, τα οποία εξετάστηκαν επιμελώς και αποδείχθηκε πως πρόκειται για ρωμαϊκό πλοίο, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό κοντινής πόλης. 

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια ανακάλυψη από το 2020, όταν είχε βρεθεί το «κουφάρι» ακόμη ενός πλοίου, το οποίο χρονολογήθηκε 1.300 ετών.

Στην περίπτωση της φετινής ανακάλυψης, δεν υπάρχει ακριβής χρονολόγηση αλλά πιστεύεται ότι ήταν λειτουργικό κάπου τον 3ο ή τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ανήκε στον στόλο μίας ιδιαιτέρως ανεπτυγμένης ρωμαϊκής πόλης, 45.000 κατοίκων. Η πόλη διέθετε ιππόδρομο, οχυρά, παλάτι, ναούς, αμφιθέατρο, υδραγωγεία, λουτρά και εργαστήρια.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Miomir Korac σημείωσε πως «μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το πλοίο είναι ρωμαϊκό, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για την ακριβή ηλικία του».

Μετά την εύρεσή του, άρχισαν εργασίες στο σημείο με την πρώτη να είναι να ψεκάσουν τα ξύλα με νερό και να τα καλύψουν με μουσαμά, για να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Σέρβοι ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν, κατά λάθος, ρωμαϊκό πλοίο του 3ου ή 4ου μ.Χ. αιώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Institute of Archaeology, Belgrade

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα δύο πλοία και τα τρία κανό, που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή, είτε βυθίστηκαν είτε εγκαταλείφθηκαν στην όχθη του ποταμού.

Πρόθεση είναι τα ευρήματα να αρχίσουν να εκτίθενται, μαζί με χιλιάδες αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί από το Βιμινάσιο κοντά στην πόλη Κόστολακ. 

Ο Mladen Jovicic, μέλος της ομάδας που εργάζεται στο νεοανακαλυφθέν πλοίο, δήλωσε ότι η μετακίνηση του 13 μέτρων κύτους του με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να σπάσει τίποτα, θα είναι δύσκολη υπόθεση.

«Μηχανικοί (...) θα προετοιμάσουν μια ειδική κατασκευή που θα ανυψωθεί με γερανό και (...) θα ακολουθήσει όλη η διαδικασία της σταδιακής συντήρησης» είπε. 

Οι ανασκαφές στο Βιμινάσιο συνεχίζονται από το 1882, αλλά οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι έχουν εξετάσει μόνο το 5% του χώρου, ο οποίος, όπως λένε, είναι 4.500 στέμμαρα - μεγαλύτερος, δηλαδή, από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης- και ασυνήθιστος καθώς δεν είναι θαμμένος κάτω από τη σύγχρονη πόλη. 

Οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις περιλαμβάνουν χρυσά πλακάκια, γλυπτά από νεφρίτη, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, όπλα και υπολείμματα τριών μαμούθ.

Με πληροφορίες από Reuters

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν

Μια δυνατή εβδομάδα στις αίθουσες με τη Σκάρλετ Γιόχανσον ως κομεντιέν παλιάς κοπής, τον Νίκολας Κέιτζ ως εκπρόσωπο του Κακού και δύο ελκυστικές επανεκδόσεις να ξεχωρίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπουργείο Πολιτισμού: Η ανακοίνωση για την οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Πολιτισμός / Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν πωλούνται τουριστικά είδη στην οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Τι εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού για την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση της οικίας του Άγγελου Τερζάκη που αποκτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2020 έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM