Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κώδικας νομοθεσίας για την προστασία αρχαιοτήτων

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κώδικας νομοθεσίας για την προστασία αρχαιοτήτων Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Ψηφίστηκε από τη Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε με τη νομοτεχνική βελτίωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για το άρθρο 66, για το οποίο είχε ασκήσει κριτική η αντιπολίτευση κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η υπουργός ανέγνωσε επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης με την οποία διευκρινίζεται ότι κατά την επεξεργασία από αυτή του σχεδίου Κώδικα «ουδόλως επιδιώχθηκε η μη ποινικοποίηση των ειδικότερων πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεων των άρθρων 15 παράγραφος 5, 15Α και 16 του εν λόγω σχεδίου Κώδικα και πολύ περισσότερο της κακουργηματικού χαρακτήρα ιδιοποίησης αρχαίων (κλοπής, υπεξαίρεσης κ.λπ.)». 

«Το λάδι από τις ελιές της 'Αλτεως της Αρχαίας Ολυμπίας είναι πολιτιστικό αγαθό»

Απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, για τη «σοκαριστική δήλωση» του πρωθυπουργού ότι θα βγάλει «στο σφυρί» τις ελιές του αρχαιολογικού χώρου για να πουλάει λάδια σε τιμές ευκαιρίας, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε: 

«Όταν το συγκεκριμένο λάδι προέρχεται από τις ελιές της 'Αλτεως της Ολυμπίας δεν είναι διατροφικό και γαστρονομικό προϊόν, αλλά είναι πολιτιστικό αγαθό. Μέσα σε ειδική εμφιάλωση κοσμεί ούτως ή άλλως τα πωλητήρια του Οργανισμού, πουλιέται και αγοράζεται και είναι διαφήμιση για την ίδια την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αν κανείς είναι τόσο κοντόφθαλμος και αυτό δεν το αντιλαμβάνεται, βεβαίως συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται». 

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η κυβέρνηση διεκδικεί μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι άλλες αρχαιότητες, η κ. Μενδώνη απάντησε πως ό,τι είναι παράνομο με βάση τη συνθήκη της Unesco και τη Unidroit, διαχρονικά το υπουργείο Πολιτισμού «το ζητάει και το αποδεικνύει και επιστρέφεται στην Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε ότι επαναπατρισμοί είναι «δεκάδες εκατοντάδες». 

Επίσης, αναφερόμενη στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «επαναλαμβάνει και θέτει -ο μόνος πρωθυπουργός τόσο ξεκάθαρα και στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο- ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι κλεμμένα, το μνημείο είναι “χάσκον”, απαιτεί την επανένωσή τους και σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν μπορεί να αναγνωρίσει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο ή στην Αγγλία». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλιτζερ Λογοτεχνίας: Ο Πέρσιβαλ Έβερετ κέρδισε το βραβείο για το μυθιστόρημα «James» – Η ανατρεπτική ματιά στον Χάκλμπερι Φιν

Πολιτισμός / Πούλιτζερ Λογοτεχνίας: Ο Πέρσιβαλ Έβερετ κέρδισε το βραβείο για το μυθιστόρημα «James»

Ο Percival Everett τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το «James», μια ανατρεπτική επαναφήγηση του «Χακλμπερι Φιν» από την οπτική του Τζιμ - Το μυθιστόρημα έχει ήδη σαρώσει τα λογοτεχνικά βραβεία των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Πολιτισμός / «Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Το ηχητικό ντοκιμαντέρ που διακρίθηκε στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταγράφει το τραύμα, τον αγώνα και τη δικαίωση των θυμάτων κακοποίησης του προπονητή Τάε Κβο Ντο στην Ηλιούπολη
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Ο κορυφαίος Γαλλο-Λιβανέζος καλλιτεχνικός διευθυντής, επιμελητής και σκηνοθέτης υπήρξε απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο της όπερας, της μουσικής και του θεάτρου.
LIFO NEWSROOM
Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Πολιτισμός / Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Στη δραματουργική και σκηνοθετική προσέγγιση της «Ανδρομάχης» από τη Μαρία Πρωτόπαππα, η Ερμιόνη και η Ανδρομάχη αντιπροσωπεύουν τα ιδεώδη των χωρών τους, ενώ ο Μενέλαος και ο Πηλέας την πολιτική και την εξουσία
LIFO NEWSROOM