Πέθανε ο Ιταλός φιλόσοφος Τόνι Νέγκρι

Πέθανε ο Ιταλός διανοούμενος και φιλόσοφος, Τόνι Νέγκρι Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο φιλόσοφος και πολιτικολόγος Τόνι Νέγκρι. Ο Ιταλός πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, στο Παρίσι.

Ο Τόνι Νέγκρι υπήρξε θεωρητικός του μαρξισμού και η πορεία του ξεκίνησε στην δεκαετία του ΄60 από τον χώρο του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά γρήγορα μετακινήθηκε προς σαφώς πιο αριστερές θέσεις.

Υπήρξε από τους ιδρυτές του εκδοτικού οίκου Μαρσίλιο και του μηνιαίου περιοδικού «Κόκκινα Τετράδια», Quaderni Rossi. Δημοσίευσε αναλύσεις στο περιοδικό Classe Operaia, «Εργατική Τάξη» και εντάχθηκε στην οργάνωση «Εργατική Εξουσία», Potere Operaio, στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Κύρια θέματα της ανάλυσής του, μεταξύ των άλλων, ήταν η κοινωνική κατάσταση και τα προβλήματα στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι σχέσεις της Δύσης με τον «τρίτο κόσμο», οι αλλαγές που είχαν επέλθει στις βιομηχανίες και στην ίδια την «ταυτότητα» των εργατών.

Τόνι Νέγκρι: Οι κατηγορίες για τρομοκρατία

Το 1973 o Τόνι Νέγκρι ίδρυσε την οργάνωση Autonomia Operaia, «Εργατική Αυτονομία», της οποίας θα παραμείνει κύριο σημείο αναφοράς μέχρι την διάλυσή της, το 1979.

Εξελέγη βουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος το 1983. Την ίδια χρονιά εγκατέλειψε την Ιταλία και πήγε στη Γαλλία έπειτα από ανάμειξη σε δικαστική υπόθεση για «ηθική και πολιτική υποστήριξη της τρομοκρατίας» και των Ερυθρών Ταξιαρχιών, με κατηγορίες για άσκηση βίας, επιθέσεις κατά οργάνων της τάξης και απαγωγές.

Τελικά ο καθηγητής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Πάδοβας καταδικάσθηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης για ηθική αυτουργία σε ληστεία κατά την οποία δολοφονήθηκε ένας καραμπινιέρος και για σύσταση οργάνωσης με στόχο την ανατροπή της έννομης τάξης. Στη φυλακή, πήρε σαφείς αποστάσεις από την ένοπλη βία, τονίζοντας ότι οι βίαιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογική διάσταση και ανάλυση. Εξέτισε δέκα χρόνια φυλάκισης, από τα οποία τα τελευταία τέσσερα σε καθεστώς ημιελευθερίας.

Ο Τόνι Νέγκρι υπήρξε πρόσωπο που προκάλεσε μεγάλες αντιπαραθέσεις στην ιταλική πολιτική και κοινωνική ζωή. «Ηταν ένας κακός δάσκαλος, αν και η δικαστική του περιπέτεια πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι.

Στο Παρίσι, μεταξύ των άλλων ο Τόνι Νέγκρι δίδαξε στην Σορβόννη και στο Διεθνές Κολλέγιο Φιλοσοφικών Σπουδών. Ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φραντσέσκο Κοσίγκα, είχε χαρακτηρίσει «αδικία» τη σύλληψη του Νέγκρι και είχε υπογραμμίσει ότι «πλήρωσε δυσανάλογο κόστος, σε σχέση με τις πραγματικές του ευθύνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM