Πέθανε η Βραζιλιάνα συγγραφέας Νέλιντα Πινιόν

Πέθανε η Βραζιλιάνα συγγραφέας Νέλιντα Πινιόν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, η Βραζιλιάνα συγγραφέας και δημοσιογράφος Νέλιντα Πινιόν, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικό οίκος της.

«Η Νέλιντα Πινιόν πέθανε σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) σε νοσοκομείο στη Λισαβόνα. Η αιτία του θανάτου της δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη», ανέφερε ο εκδοτικός οίκος Record σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η σορός της θα επαναπατριστεί στη Βραζιλία για να ενταφιαστεί στο μαυσωλείο της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας των Γραμμάτων, σε νεκροταφείο στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Η Πινιόν οποία είδε τα βιβλία της να μεταφράζονται σε πάνω από 30 χώρες και ήταν η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στη θέση της προέδρου της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας των Γραμμάτων (ABL) και τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

«Πρόκειται για δυσαναπλήρωτη απώλεια για τη βραζιλιάνικη λογοτεχνία. Ήταν πιθανόν η σημαντικότερη βραζιλιάνα συγγραφέας που βρισκόταν ακόμη στη ζωή», σχολίασε ο νυν πρόεδρος της ABL, ο Μερβάλ Περέιρα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.

Γεννημένη στο Ρίο ντε Ζανέιρο το 1937, η Νέλιντα Πινιόν έλαβε το 2005 το βραβείο του ιδρύματος του πρίγκιπα των Αστουριών, που θεωρείται το ισπανικό Νόμπελ, για το σύνολο του έργου της.

Η Νέλιντα Πινιόν, το μικρό της όνομα είναι αναγραμματισμός αυτού του παππού της, του Ντανιέλ, δημοσίευσε περίπου είκοσι έργα, ανάμεσά τους τα μυθιστορήματα Το Σπίτι του Πάθους (1972), Η Δύναμη της Μοίρας (1977) και Η Δημοκρατία των Ονείρων (1984), πιθανόν το πιο επιτυχημένο βιβλίο της, εμπνευσμένο από την ιστορία της οικογένειάς της, που μετανάστευσε στη Βραζιλία από τη Γαλικία της Ισπανίας.

Εξελέγη μέλος της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας των Γραμμάτων το 1989 και επτά χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρός της από την ίδρυσή της, έναν αιώνα νωρίτερα.

Με πληροφοριες του AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Πολιτισμός / Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Για πρώτη φορά στην Ιταλία, εκτίθενται άγνωστες μέχρι σήμερα δημιουργίες του Άντι Γουόρχολ από τη δεκαετία του ’50, αποκαλύπτοντας μια σχεδόν άγνωστη πλευρά του καλλιτέχνη: εκείνη του γραφίστα μόδας και σχεδιαστή υφασμάτων.
LIFO NEWSROOM