Online και δωρεάν το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Online και δωρεάν το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Facebook Twitter
The rumble of the world
0

Το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ επιστρέφει και φέτος, αυτήν τη φορά σε αποκλειστικά online μορφή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Το διαγωνιστικό του τμήμα περιλαμβάνει δεκατρείς ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, τη Βοή του Κόσμου του Πέτρου Σεβαστίκογλου, το REM: Tαχείες Κινήσεις Οφθαλμού του Κάρολου Ζωναρά και το Musa του Νίκου Νικολόπουλου.

Το φετινό αφιέρωμα του φεστιβάλ στον κλασικό κινηματογράφο επιφυλάσσει δυσεύρετα νουάρ διαμαντάκια. «Οι Μοιραίες γυναίκες του φιλμ νουάρ» είναι ο τίτλος, οι femme fatales που λαμβάνουν την πρωτοκαθεδρία είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ταινίες που το απαρτίζουν και, ίσως με την εξαίρεση των Strange Love of Martha Ivers (1946) και Sudden Fear (1952), περιλαμβάνει επιλογές που θα δουν για πρώτη φορά ακόμα και σκληροπυρηνικοί λάτρεις του είδους.

Το επόμενο αφιέρωμα γίνεται σε έναν από τους (δικαιολογημένα) πιο αγαπημένους Έλληνες δημιουργούς, τον Σταύρο Τσιώλη. Μέσα από ανεκδοτολογικού χαρακτήρα επεισόδια, χωρίς, όμως, ποτέ να εκλαμβάνει τους ήρωές τους ως ανέκδοτο, ο Τσιώλης ανέδειξε την «εθνική μας κωμωδία», καυστικά μεν, πάντα με αγαπητική διάθεση δε. Πέρα από τον Τσιώλη που ξέρουμε, υπάρχει και ο Τσιώλης του Φίνου και υπάρχει και ο ανόθευτα δραματικός Τσιώλης της Τόσο Μακρινής Απουσίας (1985) και του Σχετικά με τον Βασίλη (1986). Οι δύο τελευταίες ταινίες θα προβληθούν μαζί με άλλες τέσσερις, ανάμεσά τους και το all-time favorite Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998).

Στις ειδικές προβολές συναντούμε δύο περιπτώσεις ξένων δημιουργών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας για γυρίσματα. Ο Μπίλι Γουάιλντερ ήρθε στην Κέρκυρα μαζί με τον Γουίλιαμ Χόλντεν για τη Fedora (1978) του, ενώ μια δεκαετία νωρίτερα ο Βέρνερ Χέρτζογκ επισκεπτόταν την Κρήτη για τα Σημάδια Ζωής (1968).

Τέλος θα προβληθεί και το Dune (1984), η προβληματική, μα, περιέργως, γοητευτική απόπειρα του Ντέιβιντ Λιντς να μεταφέρει το βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ στον κινηματογράφο για λογαριασμό του περιβόητου παραγωγού Ντίνο Ντε Λαουρέντις.

Οι προβολές του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν μέσω του CINESQUARE από 27/1 έως 2/2. Αναλυτικά το πρόγραμμα και πληροφορίες για τις ταινίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ panoramafest.org.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM