Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χρηματικό έπαθλο στα χρυσά μετάλλια του στίβου, για πρώτη φορά στην ιστορία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 Facebook Twitter
0

Μετά από 128 χρόνια ολυμπιακής παράδοσης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου μπαίνει σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ανακοινώνοντας ότι στα αθλήματα του στίβου θα δίνεται χρηματικό έπαθλο για την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η αρχή αναμένεται να γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, με τους αθλητές του στίβου που θα κερδίσουν χρυσό σε κάθε ένα από τα 48 αγωνίσματα να φεύγουν επίσης με 50.000 δολάρια. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έχει επίσης υποσχεθεί να επεκτείνει τα χρηματικά βραβεία στους νικητές αργυρών και χάλκινων μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028. 

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένου ότι η ΔΟΕ δεν έχει απονείμει ποτέ χρήματα για τη συμμετοχή ή την κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες - με το επιχείρημα ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επαρκής ανταμοιβή. 

Σε δήλωσή του με την οποία εξηγεί την απόφασή του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε είπε πως θεωρεί σωστό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου να μεταβιβάζει 2,4 εκατ. δολάρια από τα χρήματα που λαμβάνει από τη ΔΟΕ κάθε τέσσερα χρόνια, για την επιβράβευση των αθλητών. «Η καθιέρωση των χρηματικών βραβείων για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες είναι μια κομβική στιγμή για τον παγκόσμιο Στίβο και το άθλημα του στίβου συνολικά, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση των αθλητών και την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που παίζουν στην επιτυχία κάθε διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων» δήλωσε ο Κόε. 

«Αν και είναι αδύνατο να βάλουμε μια εμπορική αξία στην κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου ή στη δέσμευση και στη συγκέντρωση που χρειάζεται ακόμη και για να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάπου και να διασφαλίσουμε ότι κάποια από τα έσοδα που παράγουν οι αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφονται άμεσα σε εκείνους που κάνουν τους Αγώνες το παγκόσμιο θέαμα που είναι» σημείωσε.  

Ο Κόε δήλωσε επίσης ότι δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, για την απόφαση. «Ελπίζω όμως ότι θα το καλωσορίσουν» είπε, επισημαίνοντας ότι η ΔΟΕ επενδύει επίσης χρήματα στον αθλητισμό. «Ο κόσμος έχει αλλάξει και είναι πραγματικά σημαντικό να δίνουμε χρήματα στους αθλητές, όπου είναι δυνατόν» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κόε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτισμός / Μπιενάλε Βενετίας: Παραιτήθηκε η επιτροπή βραβείων μετά την ένταση για αποκλεισμό καλλιτεχνών

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, η επιτροπή των βραβείων αποχώρησε – Αφορμή ο αποκλεισμός καλλιτεχνών από χώρες όπως το Ισραήλ και η Ρωσία από τις διακρίσεις
THE LIFO TEAM
Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Πολιτισμός / Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Το έργο Το καπέλο με τα κεράσια, που ο Ρενουάρ ζωγράφισε το 1884 και ανήκε κάποτε στη δούκισσα της Άλμπα, αγοράστηκε από Ισπανό συλλέκτη έναντι περίπου 8,7 εκατ. ευρώ και επέστρεψε στην Ισπανία μετά από χρόνια.
THE LIFO TEAM
«Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Πολιτισμός / «Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ Sweat, η Melanie C θυμάται τα rave χρόνια πριν από τις Spice Girls, την υστερία της παγκόσμιας φήμης, τα μπουκάλια που της πετούσαν στη σκηνή, το τηλεφώνημα της Madonna και το ραντεβού της με τον Anthony Kiedis.
THE LIFO TEAM
Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Πολιτισμός / Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Το Valkhof Museum στο Ναϊμέχεν εντόπισε ένα σπάνιο φαλλικό αντικείμενο από οστό, πιθανότατα ρωμαϊκής εποχής, μέσα σε τεράστια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που παρέμενε σε αποθήκες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά φαλλικά σύμβολα ως φυλαχτά γονιμότητας και προστασίας
THE LIFO TEAM
Το Met Gala στην εποχή του Μπέζος: όταν το χρήμα της τεχνολογίας αγοράζει γούστο

Πολιτισμός / Το Met Gala έγινε Tech Gala: Όταν το κακό γούστο αγοράζει κύρος

Με τον Jeff Bezos και τη Lauren Sánchez Bezos σε ρόλο βασικών χρηματοδοτών και τιμητικών συμπροέδρων, και τα εισιτήρια να φτάνουν τα 100.000 δολάρια, το Met Gala του 2026 προκαλεί νέα συζήτηση για το αν η πιο ισχυρή βραδιά της μόδας μετατρέπεται σε σκηνή επιρροής για τη Silicon Valley
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Μόλι Ρότζερς, ενδυματολόγος του σίκουελ «Ο Διάβολος Φοράει Prada», αποκαλύπτει ότι η Μιράντα Πρίστλεϊ δεν φοράει σχεδόν καθόλου Prada, ούτε στη νέα ταινία ούτε στην αρχική.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιβεβαίωσε ότι η νέα του ταινία, βασισμένη στο έπος του Ομήρου, θα έχει διάρκεια μικρότερη από τις τρεις ώρες του Oppenheimer. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την «τεράστια πίεση» της διασκευής, ενώ η Οδύσσεια γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα.
THE LIFO TEAM
Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Ένα γλυπτό στο Waterloo Place, με μια φιγούρα που προχωρά τυφλωμένη από μια τεράστια σημαία, εμφανίστηκε με το όνομα “Banksy” στη βάση του. Ο καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει την πατρότητα, αλλά η εικόνα ήδη διαβάζεται ως σχόλιο για την εξουσία, τον εθνικισμό και την τυφλή πίστη στα σύμβολα
THE LIFO TEAM