«Οικία Αδάμ»: Εντός Ιουνίου ολοκληρώνεται η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου

«Οικίας Αδάμ»: Εντός Ιουνίου ολοκληρώνεται η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου Facebook Twitter
Φωτ.: YYΠΟΑ
0

Με το 87% των εργασιών αποκατάστασης στην «Οικία Αδάμ» να έχει ολοκληρωθεί εκτιμάται πως μέσα στον επόμενο μήνα ο χώρος θα λειτουργήσει κανονικά. 

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της «Οικίας Αδάμ» στην Ελευσίνα, η οποία θα λειτουργήσει ως πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής και ως χώρος συμπληρωματικών λειτουργιών του αρχαιολογικού μουσείου.

Το διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, στη συμβολή των οδών Νικολαΐδου και Περικλέους. Το κτίριο θα στεγάσει τον σταθμό πολυμέσων του ψηφιακού προγράμματος «myEleusis», καθώς και δραστηριότητες της εφορείας Δυτικής Αττικής, γενικότερου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως προβολές, παρουσιάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το προς ολοκλήρωση έργο, επισκέφθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης. Το έργο της αποκατάστασης υλοποιείται με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Helleniq Energy ύψους 511.000 ευρώ.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Ανδρέας Σιάμισιης ενημερώθηκαν από τη μελετήτρια Ελένη - Άννα Χλέπα για την πρόοδο των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου, στην αρχική του μορφή. Στόχος είναι, η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του βάσει των σύγχρονων αναγκών, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «η αποκατάσταση της οικίας Αδάμ, συνοδευτική του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, αποτελεί συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάστηκε με τα Ελληνικά Πετρέλαια, προκειμένου να αποκατασταθεί η «Οικία Αδάμ» και να αποδοθεί ως χώρος εκπαίδευσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην πόλη».

Αποδίδεται η αποκατεστημένη Οικία Αδάμ στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Φωτ.: Υπ. Πολιτισμού

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε σχετικά: «Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η «Οικία Αδάμ», αυτό το χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, πολύ σύντομα θα παραδοθεί έτοιμη προς χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού και στους πολίτες της Ελευσίνας, με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια. Βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε».

Ποια είναι η «Οικία Αδάμ»

Η διώροφη «Οικία Αδάμ», συνολικής έκτασης 160τ.μ. χρονολογείται από το 1927. Παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αδάμ μέχρι το Νοέμβριο του 1979, όταν ξεκίνησε διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου από το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1994 με το κτήριο να περιέρχεται στο Δημόσιο.

Ήδη το 1990, η «Οικία Αδάμ» χαρακτηρίστηκε ως αξιόλογο κτίριο του μεσοπολέμου με νεοκλασικά στοιχεία και κηρύχτηκε διατηρητέα με ειδικούς όρους, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσοαστικής μονοκατοικίας με επιρροές από τον όψιμο κλασικισμό.

Αποδίδεται η αποκατεστημένη Οικία Αδάμ στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Φωτ.: Υπ. Πολιτισμού

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 87% των εργασιών αποκατάστασης. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο, με  τη διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του. Πέραν της επισκευής των φθορών, πραγματοποιείται ενίσχυση της υφιστάμενης κατασκευής, ώστε το κτίριο να ανταποκρίνεται στο επίπεδο ασφαλείας των σύγχρονων κανονισμών, με δεδομένη και την αλλαγή χρήσης, από οικία, σε χώρο πολιτισμού.

«Οικίας Αδάμ»: Εντός Ιουνίου ολοκληρώνεται η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου Facebook Twitter
Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην «Οικία Αδάμ»

Το φθινόπωρο του 2022, η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, ανέλαβε την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και αποκατάστασης της «Οικίας Αδάμ», συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας. Η αποκατάσταση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε, βάσει των τοπογραφικών, στατικών και αρχιτεκτονικών μελετών που ολοκλήρωσαν ανάδοχοι μελετητές.

Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου, που επικοινωνεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα λειτουργήσει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Πολιτισμός / Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Το MuzeuThought and Contemporary Art DST ανοίγει στην Μπράγκα με έργα των Ναν Γκόλντιν, Άλεξ Κατς, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Φραντς Βεστ. Πριν υποδεχτεί το κοινό, όμως, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του DST Group, της κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη συλλογή και το κτίριο.
THE LIFO TEAM
Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Πολιτισμός / Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της Anthropic, θα συνδιοργανώσει με τον Γκρέιντον Κάρτερ και τον Μπράιαν Λορντ της CAA ένα από τα πιο περιζήτητα πάρτι του Φεστιβάλ Καννών. Η είδηση έρχεται την ώρα που το Χόλιγουντ εξακολουθεί να κοιτάζει την τεχνητή νοημοσύνη με δέος και καχυποψία.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Η Κατ Γκράχαμ είχε γυρίσει σκηνές ως Νταϊάνα Ρος στο Michael, όμως αποκάλυψε ότι ο ρόλος της δεν υπάρχει στο τελικό μοντάζ λόγω «νομικών παραμέτρων». Η απουσία της Ρος ανοίγει ακόμη μία συζήτηση γύρω από το τι χωρά και τι μένει έξω από τη νέα βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Στο Mother Mary, η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται μια μεγάλη pop star, με τραγούδια των FKA Twigs, Jack Antonoff και Charli xcx. Η εμπειρία, όπως είπε, τη βοήθησε να καταλάβει ότι η pop μουσική απαιτεί μια «αβίαστη δύναμη» και μια δημόσια έκθεση του εαυτού που δεν της ταιριάζει.
THE LIFO TEAM
Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Πολιτισμός / Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Το Second Nature, με αφηγητή και συμπαραγωγό τον Έλιοτ Πέιτζ, εξερευνά ομόφυλες σχέσεις, αλλαγές φύλου και μητριαρχικές κοινωνίες σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αμφισβητώντας με επιστημονικά στοιχεία την ιδέα ότι η φύση υπήρξε αποκλειστικά straight.
THE LIFO TEAM
Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM