Το Άργος θα αποκτήσει δύο νέα μουσεία

Το Άργος θα αποκτήσει δύο νέα μουσεία Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού (Ψηφιακή Αναπαράσταση)
0

Δύο νέα μουσεία θα αποκτήσει το Άργος καθώς προχωρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι εργασίες απόδοσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, με την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης αλλά και η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου.

Τα δύο νέα μουσεία, με συνολική χρηματοδότηση 5,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, δημιουργούν ένα σύνολο μουσειακών υποδομών οι οποίες αναβαθμίζουν τον πολιτιστικό πλούτο του Άργους και δημιουργούν νέο αναπτυξιακό πόρο για την ευρύτερη περιοχή.

«Οι σύγχρονες μουσειακές υποδομές πρόκειται να αναδείξουν το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα αλλά και να ενισχύσουν αποφασιστικά  την  οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Στόχος μας είναι, παραδίδοντας, στην Αργολίδα, αυτό το άρτιο μουσειακό σύνολο να συμβάλουμε στη βελτίωση της  καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και ο επισκέπτης να εμπλουτίζει τις πολιτιστικές εμπειρίες του. Ταυτόχρονα, με την πολιτιστική αναβάθμιση ανοίγονται και νέες δημιουργικές προοπτικές απασχόλησης  για τους νέους, στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

Η ολοκλήρωση της νέας μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, με χρηματοδότηση 3,1 εκατ. ευρώ, προχωρεί, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους στεγάζεται, από το 1961, στην οικία Καλλέργη, η οποία οικοδομήθηκε το 1828-1830 και στην ανατολική πτέρυγα, ως προσάρτηση, το 1959. Το 2014 το μουσείο διέκοψε τη λειτουργία του για να εκσυγχρονιστούν οι απαρχαιωμένες κτηριακές του υποδομές και να πραγματοποιηθεί επανέκθεση των συλλογών του, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης μουσειακής θεωρίας και πρακτικής.

Το Άργος θα αποκτήσει δύο νέα μουσεία Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού (Ψηφιακή Αναπαράσταση)

Ο εκσυγχρονισμός του κτηριακού συγκροτήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, στο πλαίσιο της Πράξης «Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 3.100.000 ευρώ.

Σε συνέχεια της εγκεκριμένης μουσειολογικής μελέτης για τη νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου που εκπονήθηκε από την ΕΦΑ Αργολίδας, εκπονήθηκαν, μουσειογραφική μελέτη και μελέτη ειδικού φωτισμού της νέας μόνιμης έκθεσης, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων. Στο πλαίσιο του ίδιου υποέργου εκπονήθηκε στατική μελέτη αποκατάστασης στεγάστρου στοάς, στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου.

Το έργο περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της νέας μόνιμης έκθεσης του μουσείου καθώς και των υπολοίπων λειτουργικών χώρων και την οργάνωση της νέας μόνιμης έκθεσης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη έτσι ώστε το μουσείο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Το Επιγραφικό Μουσείο

Με 2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου, στην ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων. Με το έργο αποκαθίσταται και εκσυγχρονίζεται το κτήριο της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια, οι οποίοι παρέμειναν σε εγκατάλειψη, επί 20 χρόνια. 

Το Άργος θα αποκτήσει δύο νέα μουσεία Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού (Ψηφιακή Αναπαράσταση)

Το έργο προβλέπει τη λειτουργική αναδιάρθρωση του κτηρίου, ώστε να ενταχθούν χρήσεις εξυπηρέτησης κοινού και τη βελτίωση της προσβασιμότητας εργαζομένων, κοινού και ΑμεΑ

Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας.

Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως  και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται, επίσης, σημαντικές λίθινες επιγραφές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Το κτήριο των Στρατώνων Καποδίστρια, χαρακτηρίστηκε το 1978 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Οικοδομήθηκε την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, πριν από το 1701 και είχε διάφορες χρήσεις: στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο- πριν το αγοράσει ο Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Πολιτισμός / Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Το MuzeuThought and Contemporary Art DST ανοίγει στην Μπράγκα με έργα των Ναν Γκόλντιν, Άλεξ Κατς, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Φραντς Βεστ. Πριν υποδεχτεί το κοινό, όμως, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του DST Group, της κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη συλλογή και το κτίριο.
THE LIFO TEAM
Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Πολιτισμός / Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της Anthropic, θα συνδιοργανώσει με τον Γκρέιντον Κάρτερ και τον Μπράιαν Λορντ της CAA ένα από τα πιο περιζήτητα πάρτι του Φεστιβάλ Καννών. Η είδηση έρχεται την ώρα που το Χόλιγουντ εξακολουθεί να κοιτάζει την τεχνητή νοημοσύνη με δέος και καχυποψία.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Η Κατ Γκράχαμ είχε γυρίσει σκηνές ως Νταϊάνα Ρος στο Michael, όμως αποκάλυψε ότι ο ρόλος της δεν υπάρχει στο τελικό μοντάζ λόγω «νομικών παραμέτρων». Η απουσία της Ρος ανοίγει ακόμη μία συζήτηση γύρω από το τι χωρά και τι μένει έξω από τη νέα βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Στο Mother Mary, η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται μια μεγάλη pop star, με τραγούδια των FKA Twigs, Jack Antonoff και Charli xcx. Η εμπειρία, όπως είπε, τη βοήθησε να καταλάβει ότι η pop μουσική απαιτεί μια «αβίαστη δύναμη» και μια δημόσια έκθεση του εαυτού που δεν της ταιριάζει.
THE LIFO TEAM
Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Πολιτισμός / Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Το Second Nature, με αφηγητή και συμπαραγωγό τον Έλιοτ Πέιτζ, εξερευνά ομόφυλες σχέσεις, αλλαγές φύλου και μητριαρχικές κοινωνίες σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αμφισβητώντας με επιστημονικά στοιχεία την ιδέα ότι η φύση υπήρξε αποκλειστικά straight.
THE LIFO TEAM
Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM