LIVE!

Οι Πυξ Λαξ με Συμφωνική Ορχήστρα και στο Καλλιμάρμαρο

Οι Πυξ Λαξ με Συμφωνική Ορχήστρα και στο Καλλιμάρμαρο Facebook Twitter
0

Μετά τις δύο επιτυχημένες συναυλίες τους το περασμένο καλοκαίρι στο ανακαινισμένο θέατρο Λυκαβηττού που λειτούργησε ξανά (επιτέλους!), αλλά και την εορταστική τους συναυλία τον περασμένο Δεκέμβριο στο Christmas Theater οι Πυξ Λαξ ετοιμάζονται για 4 μεγάλες καλοκαιρινές συναυλίες με προεξέχουσα εκείνη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας. 

Έχοντας κλείσει 35 χρόνια στη μουσική με μεγάλα διαστήματα παύσης και αρκετές ανακοινώσεις διάλυσης και επανασύνδεσης, που έχουν κοπάσει τα τελευταία 10 χρόνια, το δημοφιλές συγκρότημα προετοιμάζεται για τη διοργάνωση τεσσάρων μεγάλων καλοκαιρινών συναυλιών με ένα μοτίβο που δεν διεκδικεί βραβείο πρωτότυπης ιδέας, αλλά ως θέαμα παραμένει ενδιαφέρον. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές από μεγάλες ροκ μπάντες ανά τον κόσμο. Τη σύμπραξή τους δηλαδή με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και τα πιο πρόχειρα είναι των Deep Purple [στο πρωτοποριακό για την εποχή του “Deep Purple - Concerto for group and orchestra” (1969) αλλά και το 2000 με τη Συμφωνική του Λονδίνου], των Scorpions, των Led Zeppelin, των Metallica, των Jethro Tull, των Kiss… Άλλα μεγέθη φυσικά, αλλά έτσι για την ιστορία… Στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει τα “Κίτρινα Ποδήλατα” με τη Συμφωνική της ΕΡΤ το 2017 στο θέατρο «Παλλάς», αν περιοριστούμε μόνο στα συγκροτήματα. Αν πούμε να το «ανοίξουμε» και σε σόλο καλλιτέχνες η λίστα είναι αχανής.

Οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί είναι: 

Αθήνα - Καλλιμάρμαρο Στάδιο | 25 Μαΐου 2024
Με την Prague Philharmonic Orchestra υπό τη διεύθυνση του Friedemann Riehle

Πάτρα - Παμπελοποννησιακό Στάδιο | 1 Ιουνίου 2024
Με συνοδεία Συμφωνικής Ορχήστρας (χωρίς περισσότερες πληροφορίες ακόμα…)

Θεσσαλονίκη - Θέατρο Γης | 8 Ιουνίου 2024
Με συνοδεία Συμφωνικής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη

Λευκωσία - Στάδιο ΓΣΠ | 20 Ιουνίου 2024
Με συνοδεία Συμφωνικής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη

«Τραγούδια που γίναν με δάκρυα στα μάτια, ντυμένα με τον μανδύα της κλασικής μουσικής» είναι ένα από τα μότο των Πυξ Λαξ γι' αυτές τις συναυλίες

Φαντάζομαι ότι σε κάποιους μπορεί να φαίνεται παράξενο -για να το πω κομψά- που συγκαταλέγουμε τους Πυξ Λαξ στις ροκ μπάντες, αλλά για ελληνικά δεδομένα δεν θα λέγαμε ότι τραγουδάνε και ρεμπέτικα, ε; Έχει άλλωστε από καιρό γίνει γραφικό το -κατά τα άλλα δικαιολογημένο- αστειάκι για τις "ξανατελευταίες" συναυλίες τους.

Ό,τι και να λέμε πάντως, η ηχηρή απάντηση του συγκροτήματος -κάθε φορά- είναι η προσέλευση του κόσμου,  που μη φανταστείτε ότι θα είναι μικρή και σε αυτές τις συναυλίες… Παράλληλα βέβαια, και οι δύο (Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας) συνεχίζουν την κατά μόνας πορεία τους στο τραγούδι παρουσιάζοντας καινούρια τραγούδια, ερμηνεύοντας κομμάτια άλλων και φυσικά κάνοντας ξεχωριστές ζωντανές εμφανίσεις.



Οι συναυλίες των Πυξ Λαξ ελλείψει και νέου ρεπερτορίου (πλην ενός άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2018, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο κοινό όπως τα προηγούμενά τους) τείνουν να γίνουν σαν τα ραντεβού με φίλους που βλέπεις μια φορά στο τόσο. Ξέρεις ότι μπορεί να πείτε τα ίδια και τα ίδια, ίσως να μην έχει τόσο ενδιαφέρον ή να το μετανιώσεις που πήγες, αλλά δεν θέλεις και να τη χάσεις ως μια στιγμή που θα σου θυμίσει κάτι από τις στιγμές της νεότητάς σου.

Οι Πυξ Λαξ με Συμφωνική Ορχήστρα και στο Καλλιμάρμαρο Facebook Twitter

Η λογική λέει ότι κάποια -αν όχι όλες- συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα έχουμε μετά και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που δεν ξέρω αν θα κυκλοφορήσει σε παλιό ορθόδοξο cd ή μόνο στις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά είναι κάτι που μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί και λογικά θα είναι η επόμενη κυκλοφορία τους μετά το άλμπουμ «Μέσα από τις φωνές των άλλων» (2021) στο οποίο συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες σε νέες ηχογραφήσεις παλαιότερών τους κομματιών.

Η ανακοίνωση των συναυλιών τους κλείνει με την εξής φράση:

«Εκεί που η αλήτισσα ψυχή βρίσκει συντροφιά στο φλεγόμενο βιολί

Εκεί που η μοναξιά ακροβατεί κοντά στις χορδές της ρομαντικής άρπας

Εκεί που οι παλιές αγάπες βρίσκουν τον μαέστρο τους

Εκεί που οι ροκ ήρωες συναντούν τον κλασικό ήχο».

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Βασίλης Καρράς ερμηνεύει τις «Κακές συνήθειες» του Μίλτου Πασχαλίδη

Μουσική / Ο Βασίλης Καρράς ερμηνεύει τις «Κακές συνήθειες» του Μίλτου Πασχαλίδη

Ο Βασίλης Καρράς επιστρέφει με νέο άλμπουμ μετά το τελευταίο του «Ρωτάς αν σ' έχω ερωτευθεί» που είχε κυκλοφορήσει στο 2020 και εκτός των νέων τραγουδιών του ερμηνεύει με το δικό του στυλ τις «Κακές συνήθειες» του Μίλτου Πασχαλίδη.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ των Καννών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM
Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM