Ο Τζον Γουότερς επιλέγει τις καλύτερες ταινίες του 2021

Ο Τζον Γουότερς επιλέγει τις καλύτερες ταινίες του 2021 Facebook Twitter
0

Ο Δεκέμβριος συνοδεύεται κάθε χρόνο από μια αγαπημένη σινεφιλική ασχολία: την αναζήτηση άρθρων και λιστών με τα καλύτερα της χρονιάς που, μοιραία, βρίσκονται σε υπερπροσφορά.

Πλάι σε βραβεία ενώσεων, λίστες και ανασκοπήσεις έγκριτων εντύπων και κριτικών, είναι κι αγαπημένοι σκηνοθέτες οι οποίοι, παραδοσιακά, δημοσιεύουν τη λίστα τους με τα καλύτερα της χρονιάς. Μία από τις λίστες που περιμένουμε πώς και πώς είναι εκείνη του Τζον Γουότερς, αυτού του απίθανου τύπου, του «πάπα» του κακού γούστου. Στις λίστες του, πλάι σε ιδιοσυγκρασιακά έργα που αναμενόμενα θα επέλεγε, θα βρεις κατά καιρούς ακόμα και συμβατικές οσκαρικές απόπειρες.

Ο Γουότερς δεν μας απογοήτευσε ούτε φέτος, δημοσιεύοντας τη λίστα του με τις καλύτερες ταινίες του 2021, αφήνοντας και σχόλια για μερικές. Προβοκάτορες όπως ο Τομ Σιξ (της φήμης του ανοσιουργήματος The Human Centipede) και ο Κασπάρ Νοέ έχουν την τιμητική τους, το οριακό arthouse των Κουεντίν Ντιπιέ και Μπρούνο Ντιμόν βρίσκει χώρο, όπως και το Red Rocket του Σον Μπέικερ, για το οποίο ο Γουότερς αναφωνεί με ενθουσιασμό «το ανδρικό βλέμμα βγαίνει από τη ντουλάπα και , επιτέλους, το γαμ***** frontal nudity επιστρέφει στις arthouse αίθουσες, όπου ανήκει». Για την κατά Τζοέλ Κοέν εκδοχή της σαιξπηρικής τραγωδίας The Tragedy of Macbeth έχει να πει ότι μοιάζει «σαν να επέστρεψε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στη ζωή και να γύρισε Σαίξπηρ στο πανί».

Annette Facebook Twitter
Την πρώτη θέση την κράτησε για την «Annette» του Λεός Καράξ και των Sparks.

Όσο για την πρώτη θέση; Tην κράτησε για την Annette του Λεός Καράξ και των Sparks, το αντισυμβατικό (και απρόσμενα me too) μιούζικαλ με τους Άνταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ και..μια μαριονέτα. «Ένα παλαβό, over the top και, ευτυχώς, αυτάρεσκο μιούζικαλ με την μουσική των Sparks το οποίο πρέπει να δεις και να ανακαλύψεις από μόνος σου, ώστε να μην σου χαλάσει κανείς τις εκπλήξεις», σχολιάζει. Σωστά τα λες, Τζον.

Η πλήρης δεκάδα του Τζον Γουότερς:

10. Τhe Onania Club (Tom Six)

9. Saint-Narcisse (Bruce LaBruce)

8. The Tragedy of Macbeth (Joel Coen)

7. Red Rocket (Sean Baker)

6. Mandibles (Quentin Dupieux)

5. The Most Beautiful Boy in the World (Kristina Lindström, Kristian Petri)

4. France (Bruno Dumont)

3. Vortex (Gaspar Noe)

2. Summer of Soul (…or, when the revolution could not be televised) (Ahmir “Questlove” Thompson)

1. Annette (Leos Carax)

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζον Γουότερς: Ένα «αμετανόητο φρικιό» μιλά στη LiFO για όσα τον έκαναν τόσο λατρεμένα απαράδεκτο

Οθόνες / Τζον Γουότερς: Ένα «αμετανόητο φρικιό» μιλά στη LiFO για όσα τον έκαναν τόσο λατρεμένα απαράδεκτο

Η «Αυτού Ρυπαρότητα», ο ισοπεδωτικός συγγραφέας, καλλιτέχνης και πρωτοπόρος του ανεξάρτητου σινεμά που ο Ουίλιαμ Μπάροουζ χαρακτήρισε «ποντίφικα του trash» είναι φέτος το τιμώμενο πρόσωπο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζει και τη stand up comedy «This filthy world».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ