Ο σημαντικός πίνακας του Θεόφιλου "Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή" σε δημοπρασία

Ο σημαντικός πίνακας του Θεόφιλου "Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή" σε δημοπρασία Facebook Twitter
Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: ‘Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή’ , χρονολογημένο το 1911.
0

Ο περίφημος πίνακας Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ένα από τα διαμάντια της συλλογής του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου με σειρά δημοσιεύσεων και εκθέσεων, θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Μάϊο στο Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι.

Ο πίνακας παρέμενε αφανής για περισσότερο από 50 χρόνια σε ιδιωτική συλλογή. Ο πίνακας είναι χρονολογημένος από το 1911 με εκτίμηση 80.000 – 120.000 ευρώ.

Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου διευθύντρια της Art Expertise και υπεύθυνη της δημοπρασίας αναφέρει σχετικά:

Γεμάτος δύναμη και σιγουριά για τη νίκη σαν έφιππος στρατιωτικός άγιος, ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης καταδιώκει τον Κιουταχή Πασά κατά την πολιορκία της Ακρόπολης το 1826. Η αντίθεση ανάμεσα στην αγέρωχη μορφή του Καραϊσκάκη και τον ηττημένο Τούρκο στα πόδια του αλόγου του τονίζει την αποφασιστικότητα του Αγώνα και προαναγγέλλει την απελευθέρωση.

Η σκηνή της μάχης φιλτράρεται μέσα από τη φαντασία του ζωγράφου και μεταβάλλεται σε έκφραση λεβεντιάς και πατριωτικού μεγαλείου –μια ζωγραφική αντίληψη που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή τέχνη και τη δημοτική ποίηση.

Γνήσιος εκφραστής του νεοελληνικού πολιτισμού, ο Θεόφιλος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Για τον Γιάννη Τσαρούχη –ο οποίος σχεδίασε και έφτιαξε την κορνίζα του έργου στο σπίτι του Εμπειρίκου– ο Θεόφιλος ανήκει στη παρέα των σοφών, όπως ο Σολωμός, ο Καβάφης και ο Χαλεπάς, που απελευθέρωσαν την ελληνική τέχνη από τα δεσμά του ακαδημαϊσμού.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM