Ο Ρομάν Πολάνσκι απαιτεί να γίνει πάλι μέλος της ακαδημίας των Όσκαρ

Ο Ρομάν Πολάνσκι απαιτεί να γίνει πάλι μέλος της ακαδημίας των Όσκαρ Facebook Twitter
0

Ο Ρομάν Πολάνσκι ζήτησε από δικαστήριο να αποκαταστήσει την ιδιότητα μέλους του στην οργάνωση που απονέμει τα Όσκαρ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποπομπή του εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλικά εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τέσσερα άτομα έχουν αποβληθεί στην ιστορία της Ακαδημίας. Τελευταίος ήταν ο Χάρβεϊ Γουάινστιν που διαγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις αποκαλύψεις ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά, βίαζε, και απειλούσε επί δεκαετίες πολλές γυναίκες.

Οι δικηγόροι του σκηνοθέτη ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες να αναγκάσει την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να τον δεχθεί και πάλι ως μέλος της.

Τον περασμένο Μάιο, η Ακαδημία προχώρησε στη σπάνια κίνηση της απομάκρυνσης του Πολάνσκι, αλλά και του Μπιλ Κόσμπι, καθώς είχαν εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα.

Ο Πολάνσκι άσκησε έφεση κατά της απόφασης, και τον Ιανουάριο η Ακαδημία απέρριψε το αίτημά του.

Το νέο αίτημα του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, αναφέρει ότι η Ακαδημία «δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους δικούς της κανόνες, τις πολιτικές της και κανονισμούς τους, επειδή δεν έδωσε επαρκή ειδοποίηση για την αποπομπή του και δεν έδωσε στον δικηγόρο  του την ευκαιρία να παραθέσει την προσωπική τους θέση κατά τη διάρκεια της προσφυγής».

Η Ακαδημία απάντησε με μια σύντομη δήλωση, λέγοντας: «Οι διαδικασίες που ελήφθησαν για την αποπομπή του Πολάνσκι ήταν δίκαιες και εύλογες. Η Ακαδημία στηρίζει την απόφασή της όπως πρέπει».

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι, δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης είχε ξαφνιαστεί από την απομάκρυνσή του και είχε μάθει για αυτή μέσω δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το φιλμ «Ο Πιανίστας» το 2003, παραμένει φυγάς αφότου παραδέχθηκε πως είχε σεξουαλική επαφή με ανήλικη το 1977 και έφυγε από τις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Ζει στην Ευρώπη από τότε.

Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας για σχεδόν 50 χρόνια και οι ταινίες του έχουν συγκεντρώσει 28 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας για τους Κόσμπι και Πολάνσκι, οι δύο άνδρες διαγράφηκαν με βάση τους Κανόνες Δεοντολογίας της Ακαδημίας μετά από ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου της.

«Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ενθαρρύνει τα ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να υποστηρίζουν τις αξίες της Ακαδημίας για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» ανέφερε η απόφαση

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Ο σερ Τομ Στόπαρντ έλαβε αμέτρητες διακρίσεις και τιμές κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του ότι χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στη λογοτεχνία
LIFO NEWSROOM
Σε δημοπρασία το εμβληματικό μοβ παλτό της Τζάκι Κένεντι Ωνάση

Πολιτισμός / Σε δημοπρασία το παλτό της Τζάκι Κένεντι Ωνάση που φορούσε τη νύχτα των εκλογών του 1960

Το πανωφόρι φορέθηκε από την Κένεντι καθώς συνόδευε τον Τζον Κένεντι στο Χαϊάνις Πορτ τη νύχτα των εκλογών του 1960 και ήταν οκτώ μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της
LIFO NEWSROOM
«Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία να πει τραγούδια μου»: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έριχνε «άκυρο» και στην Αγνή Μπάλτσα

Πολιτισμός / «Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία να πει τραγούδια μου»: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έριχνε «άκυρο» και στην Αγνή Μπάλτσα

Σε ελάχιστους καλλιτέχνες είχε εμπιστευθεί τη μουσική και τα τραγούδια του όσο ζούσε και τα ίδια αυστηρά κριτήρια τηρεί ο γιός και κληρονόμος του.
LIFO NEWSROOM