Ο Ρομάν Πολάνσκι απαιτεί να γίνει πάλι μέλος της ακαδημίας των Όσκαρ

Ο Ρομάν Πολάνσκι απαιτεί να γίνει πάλι μέλος της ακαδημίας των Όσκαρ Facebook Twitter
0

Ο Ρομάν Πολάνσκι ζήτησε από δικαστήριο να αποκαταστήσει την ιδιότητα μέλους του στην οργάνωση που απονέμει τα Όσκαρ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποπομπή του εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλικά εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τέσσερα άτομα έχουν αποβληθεί στην ιστορία της Ακαδημίας. Τελευταίος ήταν ο Χάρβεϊ Γουάινστιν που διαγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις αποκαλύψεις ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά, βίαζε, και απειλούσε επί δεκαετίες πολλές γυναίκες.

Οι δικηγόροι του σκηνοθέτη ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες να αναγκάσει την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να τον δεχθεί και πάλι ως μέλος της.

Τον περασμένο Μάιο, η Ακαδημία προχώρησε στη σπάνια κίνηση της απομάκρυνσης του Πολάνσκι, αλλά και του Μπιλ Κόσμπι, καθώς είχαν εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα.

Ο Πολάνσκι άσκησε έφεση κατά της απόφασης, και τον Ιανουάριο η Ακαδημία απέρριψε το αίτημά του.

Το νέο αίτημα του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, αναφέρει ότι η Ακαδημία «δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους δικούς της κανόνες, τις πολιτικές της και κανονισμούς τους, επειδή δεν έδωσε επαρκή ειδοποίηση για την αποπομπή του και δεν έδωσε στον δικηγόρο  του την ευκαιρία να παραθέσει την προσωπική τους θέση κατά τη διάρκεια της προσφυγής».

Η Ακαδημία απάντησε με μια σύντομη δήλωση, λέγοντας: «Οι διαδικασίες που ελήφθησαν για την αποπομπή του Πολάνσκι ήταν δίκαιες και εύλογες. Η Ακαδημία στηρίζει την απόφασή της όπως πρέπει».

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι, δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης είχε ξαφνιαστεί από την απομάκρυνσή του και είχε μάθει για αυτή μέσω δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το φιλμ «Ο Πιανίστας» το 2003, παραμένει φυγάς αφότου παραδέχθηκε πως είχε σεξουαλική επαφή με ανήλικη το 1977 και έφυγε από τις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Ζει στην Ευρώπη από τότε.

Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας για σχεδόν 50 χρόνια και οι ταινίες του έχουν συγκεντρώσει 28 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας για τους Κόσμπι και Πολάνσκι, οι δύο άνδρες διαγράφηκαν με βάση τους Κανόνες Δεοντολογίας της Ακαδημίας μετά από ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου της.

«Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ενθαρρύνει τα ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να υποστηρίζουν τις αξίες της Ακαδημίας για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» ανέφερε η απόφαση

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόλμαν, Καρχαρίες και Κιαροστάμι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κόλμαν, Καρχαρίες και Κιαροστάμι από αύριο στους κινηματογράφους

To ριμέικ του «Πολέμου των Ρόουζ» με την αγαπημένη του ελληνικού κοινού Ολίβια Κόλμαν, τα κλασικά «Σαγόνια του Καρχαρία» και η «Γεύση του Κερασιού» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο «Φρανκενστάιν» στο Φεστιβάλ Βενετίας - Δικτάτορες, πόλεμος, πυρηνικές απειλές και φανταστικά τέρατα κυριαρχούν στο φετινό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM
Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Πολιτισμός / Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Στα φετινά βραβεία είχε συμπεριληφθεί συγγραφέας που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «τερφ» και στηρίζει την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ - Τι απαντούν οι διοργανωτές
LIFO NEWSROOM
Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πολιτισμός / Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πρόκειται για το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» - Tο κτήριο, σε ερειπιώδη κατάσταση σήμερα, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, διότι αποτελεί εξαιρετικό δείγμα Αθηναϊκού σπιτιού
LIFO NEWSROOM
Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ