Ο Ριουίτσι Σακαμότο στην τελευταία του ίσως συναυλία μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του εντέρου

Ο Ριουίτσι Σακαμότο στην τελευταία του ίσως συναυλία μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του εντέρου Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Ο Ριουίτσι Σακαμότο έπαιξε ίσως την τελευταία του συναυλία, μετά τη διάγνωση του σε τελικό στάδιο καρκίνου.

Πέρυσι, ο καταξιωμένος συνθέτης και ιδρυτής της Yellow Magic Orchestra, διαγνώστηκε με καρκίνο για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Είχε αρχικά διαγνωστεί με καρκίνο στον λάρυγγα το 2014, ο οποίος είναι τώρα σε ύφεση, αλλά σε άρθρο του το 2021 κοινοποίησε ότι πάσχει από καρκίνο του εντέρου.

Εκείνη την εποχή, ο συνθέτης δήλωσε τη φιλοδοξία του να συνεχίσει να κάνει μουσική «για λίγο ακόμα» ενώ «ζει με τον καρκίνο».

Αυτόν τον μήνα φιλοξένησε μια νέα ζωντανή συναυλία, με τίτλο «Ryuichi Sakamoto: Παίζοντας πιάνο το 2022».

Σε ένα άλλο βίντεο που ανάρτησε έστειλε το δικό του μήνυμα. «Τον Ιούνιο του 2020 έμαθα ότι έχω καρκίνο. 'Έκτοτε δεν έχω κάνει πολλές εμφανίσεις στο κοινό. Ακόμα υποβάλλομαι σε θεραπεία. Έχω πολύ λιγότερη ενέργεια τώρα. Είναι δύσκολο να παίζω κανονικές συναυλίες διάρκειας 60 και 90 λεπτών.».

«Αυτή ίσως να είναι η τελευταία φορά που θα με δείτε να παίζω με αυτόν τον τρόπο».

Καταλήγει δε λέγοντας πως «Ως αποτέλεσμα αυτού, έχω ηχογραφήσει κάθε τραγούδι ξεχωριστά και τα έχω επεξεργαστεί μαζί, ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί ως μια κανονική συναυλία – κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να είναι ευχάριστο. Ελπίζω να το απολαύσετε».

Τον περασμένο μήνα, ο Σακαμότο ανακοίνωσε το «12», το πρώτο του στούντιο άλμπουμ χωρίς soundtrack εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

Το άλμπουμ πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Ιανουαρίου από την Milan Records και ακολουθεί συνθετικά το «async» του 2017. Ηχογραφήθηκε το 2021 και το 2022, με κάθε ένα από τα δεκάδες κομμάτια του να έχει τίτλο από τις ημερομηνίες που γράφτηκαν.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιάπωνας συνθέτης και μουσικός έχει ηχογραφήσει τα τελευταία χρόνια soundtrack για μια σειρά κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων. Αυτά περιλαμβάνουν το επεισόδιο Black Mirror του 2019 «Smithereens» και την περσινή ταινία Beckett του Netflix. Τον περασμένο μήνα, κυκλοφόρησε ένα soundtrack για τη σειρά anime του Netflix, Exception.

Αυτόν τον μήνα κυκλοφόρησε επίσης ένα άλμπουμ αφιέρωμα με τίτλο «To The Moon And Back». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΙΑΝΑ LIVE ACTION ΠΡΩΤΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι

Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
THE LIFO TEAM
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ