Ο Ριουίτσι Σακαμότο στην τελευταία του ίσως συναυλία μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του εντέρου

Ο Ριουίτσι Σακαμότο στην τελευταία του ίσως συναυλία μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του εντέρου Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Ο Ριουίτσι Σακαμότο έπαιξε ίσως την τελευταία του συναυλία, μετά τη διάγνωση του σε τελικό στάδιο καρκίνου.

Πέρυσι, ο καταξιωμένος συνθέτης και ιδρυτής της Yellow Magic Orchestra, διαγνώστηκε με καρκίνο για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Είχε αρχικά διαγνωστεί με καρκίνο στον λάρυγγα το 2014, ο οποίος είναι τώρα σε ύφεση, αλλά σε άρθρο του το 2021 κοινοποίησε ότι πάσχει από καρκίνο του εντέρου.

Εκείνη την εποχή, ο συνθέτης δήλωσε τη φιλοδοξία του να συνεχίσει να κάνει μουσική «για λίγο ακόμα» ενώ «ζει με τον καρκίνο».

Αυτόν τον μήνα φιλοξένησε μια νέα ζωντανή συναυλία, με τίτλο «Ryuichi Sakamoto: Παίζοντας πιάνο το 2022».

Σε ένα άλλο βίντεο που ανάρτησε έστειλε το δικό του μήνυμα. «Τον Ιούνιο του 2020 έμαθα ότι έχω καρκίνο. 'Έκτοτε δεν έχω κάνει πολλές εμφανίσεις στο κοινό. Ακόμα υποβάλλομαι σε θεραπεία. Έχω πολύ λιγότερη ενέργεια τώρα. Είναι δύσκολο να παίζω κανονικές συναυλίες διάρκειας 60 και 90 λεπτών.».

«Αυτή ίσως να είναι η τελευταία φορά που θα με δείτε να παίζω με αυτόν τον τρόπο».

Καταλήγει δε λέγοντας πως «Ως αποτέλεσμα αυτού, έχω ηχογραφήσει κάθε τραγούδι ξεχωριστά και τα έχω επεξεργαστεί μαζί, ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί ως μια κανονική συναυλία – κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να είναι ευχάριστο. Ελπίζω να το απολαύσετε».

Τον περασμένο μήνα, ο Σακαμότο ανακοίνωσε το «12», το πρώτο του στούντιο άλμπουμ χωρίς soundtrack εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

Το άλμπουμ πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Ιανουαρίου από την Milan Records και ακολουθεί συνθετικά το «async» του 2017. Ηχογραφήθηκε το 2021 και το 2022, με κάθε ένα από τα δεκάδες κομμάτια του να έχει τίτλο από τις ημερομηνίες που γράφτηκαν.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιάπωνας συνθέτης και μουσικός έχει ηχογραφήσει τα τελευταία χρόνια soundtrack για μια σειρά κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων. Αυτά περιλαμβάνουν το επεισόδιο Black Mirror του 2019 «Smithereens» και την περσινή ταινία Beckett του Netflix. Τον περασμένο μήνα, κυκλοφόρησε ένα soundtrack για τη σειρά anime του Netflix, Exception.

Αυτόν τον μήνα κυκλοφόρησε επίσης ένα άλμπουμ αφιέρωμα με τίτλο «To The Moon And Back». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Λάνθιμος: Το New York Magazine κατέταξε τις 10 ταινίες του

Το αμερικανικό περιοδικό New York Magazine παρουσίασε τη δική του λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, βάζοντας στην κορυφή το φιλμ που έκανε γνωστό τον Έλληνα σκηνοθέτη σε όλο τον κόσμο.
LIFO NEWSROOM
Κηδεία Διονύση Σαββόπουλου: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο δημιουργό

Πολιτισμός / Κηδεία Διονύση Σαββόπουλου: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο δημιουργό

Σήμερα, Σάββατο 25 Οκτωβρίου, η Αθήνα αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο δημοσία δαπάνη στη Μητρόπολη Αθηνών. Παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα εκφωνήσει επικήδειο, ενώ πλήθος κόσμου αναμένεται στο λαϊκό προσκύνημα από το πρωί
LIFO NEWSROOM