Ο Μπάρακ Ομπάμα στο Μουσείο Ακρόπολης: «Γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;»

Ο Μπάρακ Ομπάμα στο Μουσείο Ακρόπολης: «Γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;» Facebook Twitter
Φωτ.αρχείου: Official White House- Pete Souza
0

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που μεταξύ άλλων επισκέφθηκε με τη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα και τις δύο κόρες τους το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος μίλησε για τη χθεσινή ξενάγηση που του έκανε στο Μουσείο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικός και άψογος», όπως όλη η οικογένεια, η αδελφή του, αλλά και η συνοδεία του, και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά πράγματα, κάποια από τα οποία θυμόταν από την προηγούμενη επίσκεψή του στο Μουσείο και ήθελε να ξαναδεί. Επίσης, του άρεσε η καινούργια διευθέτηση της αρχαϊκής αίθουσας, καθώς θυμόταν αρκετά από εκεί, όπως, για παράδειγμα, τα αρχαϊκά χρώματα.

Μπαράκ Ομπάμα: «Γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;»

Στο τμήμα του Μουσείου όπου φιλοξενούνται οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου -η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο- ο Μπάρακ Ομπάμα, βλέποντας την κενή θέση, ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;». «Εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνεια Γλυπτά», του απάντησε ο Νίκος Σταμπολίδης. Αλλά και για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έδειξε ενημερωμένος ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είπε ότι το γνωρίζει, γιατί υποθέτω θα του το είχε πει και ο Δημήτρης Παντερμαλής στην επίσκεψή του το 2016. Του μίλησα για τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή, ότι δεν είναι πια μαζί μας και ότι ήταν σοφός δάσκαλος και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να φτιάξει το Μουσείο. "Το γνωρίζω", είπε, γιατί είχε μία πολύ καλή ξενάγηση μαζί του τότε», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Μπαράκ Ομπάμα: Όσα του τράβηξαν το ενδιαφέρον στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Επίσης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι εκείνος και η σύζυγός του για τα κοινωνικά θέματα του 5ου αι. π.Χ., πράγματα που συζητήθηκαν στην αίθουσα του Παρθενώνα, ιδιαίτερα για τη δημοκρατία, γιατί ο Παρθενώνας είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και της δημοκρατίας», δήλωσε ο Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος παρουσίασε στους διάσημους επισκέπτες πολλές λεπτομέρειες που συχνά δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι.

«Κυρίως στη ζωφόρο, του έδειξα μερικά πράγματα και του εξήγησα πως αν δεν τα βλέπουμε σε αυτό το ύψος που είναι πολύ κοντά μας σήμερα, δεν θα τα έβλεπαν και στα 10-12 μέτρα όταν βρίσκονταν πάνω στον τοίχο του σηκού. Και επομένως ότι όλη αυτή η σκέψη ή μάλλον η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του να βάλεις μία σύγχρονή σου "παρέλαση", όπως ήταν τα Παναθήναια, σε έναν ναό που μέχρι τότε είχε μόνο μυθολογικά θέματα, αυτό μπορούσε και από την "αντιπολίτευση" του Περικλή να θεωρηθεί ύβρις. Επομένως γι' αυτό τα τοποθέτησαν επάνω με όλες τις λεπτομέρειες, γιατί με αυτόν τον τρόπο ανύψωνε το πολίτευμα και τη δημοκρατία τους στα μάτια των Θεών», τόνισε ο Νίκος Σταμπολίδης.

Όσον για το αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εκθέματα, είπε πως «μερικές φορές πήγαινε ο ίδιος σε αντικείμενα, θυμόταν και έδειχνε πράγματα, όπως για παράδειγμα το χρώμα. Η σύζυγος και τα παιδιά ξετρελαίνονταν κυρίως με τη σωματικότητα των αγαλμάτων και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, με τις λεπτομέρειες», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM