Την αντίθεσή του στην απόφαση της Αιγύπτου να εξάγει αδέσποτους σκύλους και γάτες εξέφρασε ο ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Σαλάχ.

 

Η τοποθέτησή του έγινε εν μέσω φόβων πως τα ζώα αυτά μπορεί να φαγωθούν. 

 

«Οι γάτες και οι σκύλοι δεν θα εξαχθούν πουθενά. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δεν θα συμβεί», έγραψε ο επιθετικός της Λίβερπουλ στο Twitter συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία από τις δύο γάτες του.

 

 

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει αυτή η πρακτική. 

 

Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες είναι διαδεδομένοι στους δρόμους της Αιγύπτου. 

 

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα, πως η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε την εξαγωγή περίπου 4.000 αδέσποτων. 

 

Την προηγούμενη Τετάρτη η ιδιωτική εφημερίδα Αλ Μάσρι αλ Γιουμ δήλωσε πως το υπουργείο ξεκίνησε την έκδοση πιστοποιητικών υγείας για περίπου 2.400 γάτες και 1.600 σκύλους. 

 

Μια μέρα αργότερα, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως τα ζώα εμβολιάστηκαν και θα εξαχθούν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Οι αρχές δεν εξήγησαν τους λόγους ούτε είπαν σε ποιες χώρες θα εξαχθούν τα ζώα. 

 

Ο Σαλάχ, που είναι εξαιρετικά διάσημος τόσο στην πατρίδα του όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τοποθετήθηκε μέσω Twitter την Τρίτη. 

 

Εισέπραξε ανάμεικτες αντιδράσεις. Άλλοι επαίνεσαν τη στάση του και με τη σειρά τους ανέβασαν και εκείνοι φωτογραφίες των ζώων τους ενώ ένας χρήστης έγραψε πως η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να δει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ύστερα τα δικαιώματα των ζώων. 

 

Άλλοι άσκησαν κριτική σε όσους τρώνε κρέας αλλά προσχώρησαν στην εκστρατεία ενάντια στις εξαγωγές των ζώων.

 

 

 

Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα, η πολιτικός Μάργκαρετ Αζίζ, προκάλεσε αναταραχή όταν πρότεινε πως οι αρχές πρέπει να ταΐζουν τα σκυλιά, να τα παχαίνουν και να τα εξάγουν σαν μια απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό αδέσποτων στην Αίγυπτο. 

 

Δήλωσε σε εφημερίδα πως σε μερικές χώρες οι σκύλοι είναι «τόσο πολύτιμοι όσο τα πρόβατα». 

 

Την Παρασκευή οι αρχές αρνήθηκαν πως η κυβέρνηση θα εξάγει ζώα και είπε πως απλά εγκρίνει τις άδειες ενώ συζητείται ήδη στη βουλή η ποινικοποίηση των εξαγωγών.

 

Με πληροφορίες από το BBC 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr