20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Αυτό που επιχειρούν να ανακαλύψουν οι δυο ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο το DNA επηρεάζει την ευφυία.
0

Μια μελέτη σχετικά με την οικογενειακή ιστορία του Ιταλού αναγεννησιακού καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι υποστηρίζει ότι βρήκε 14 εν ζωή συγγενείς του.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός έργου δεκαετιών, με επικεφαλής τους ιστορικούς τέχνης Alessandro Vezzosi και Agnese Sabato, με στόχο την ανασύσταση του γενεαλογικού προφίλ του Ντα Βίντσι - που δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν είχε παιδιά, αλλά είχε τουλάχιστον 22 αδέλφια – και γίνεται προκειμένου να κατανοήσει κάποιος καλύτερα την ιδιοφυΐα του.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Evolution, όπως γράφει ο Γκάρντιαν, τεκμηριώνει μια συνεχή γραμμή ανδρών απογόνων που εκτείνεται σε 690 χρόνια, ξεκινώντας από τον παππού του Λεονάρντο, Μικέλε, ο οποίος γεννήθηκε το 1331, μέσω 21 γενεών και συμπεριλαμβάνει πέντε οικογενειακούς κλάδους, που φτάνουν έως τους 14 ζωντανούς απογόνους σήμερα. Οι δύο ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν το οικογενειακό δέντρο του Ντα Βίντσι μέσα από χαρτιά και ίχνη στους κύκλους της εκκλησίας και του κράτους.

Ο ζωγράφος, επιστήμονας, μηχανικός και αρχιτέκτονας γεννήθηκε εκτός γάμου από τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι και μια χωρική, την Κατερίνα, στο Βίντσι, στην περιοχή της Φλωρεντίας στην Ιταλία και πέθανε στο Κλο-Λυσέ, στην κοιλάδα του Λίγηρα στις 2 Μαΐου του 1519 σε ηλικία των 67 ετών, πιθανότατα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Φυσικά δεν υπάρχει δείγμα DNA του Φλωρεντινού καλλιτέχνη καθώς το σώμα του αγνοείται από τον 16ο αιώνα όταν το Saint-Florentin στο Chateau d'Amboise καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Τα οστά αφαιρέθηκαν από εκεί και έφτασαν στο μικρό παρεκκλήσι του πύργου, Saint-Hubert, αλλά υπάρχουν μόνο υποθέσεις ότι είναι λείψανα του Λεονάρντο.

Οι ερευνητές παρακολουθούν το χρωμόσωμα Υ, το οποίο μεταδίδουν οι πατέρες στους γιους τους, και παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο για 25 γενιές, δήλωσε ο Vezzosi στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Ο Φράνκο Τζεφιρέλι

Το 2016, εντόπισαν επίσης 35 ζωντανούς συγγενείς του Λεονάρντο, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τη γυναικεία γραμμή, αλλά ήταν κυρίως έμμεσοι απόγονοι. Η μελέτη εγγράφων στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία αποκάλυψε έναν απόγονο γνωστό σε όλους μας, τον σκηνοθέτη του Ρωμαίος και Ιουλιέτα και του Ιησού από τη Ναζαρέτ, Φράνκο Τζεφιρέλι.

Όσο αφορά τους εν ζωή συγγενείς, ο Vezzosi είπε: «Είναι ηλικίας μεταξύ ενός και 85 ετών, δεν ζουν ακριβώς στο Βίντσι, αλλά σε γειτονικούς δήμους μέχρι τη Versilia (στην ακτή της Τοσκάνης) και έχουν συνηθισμένες δουλειές όπως υπάλληλοι, επιθεωρητές, τεχνίτες». Το DNA τους θα αναλυθεί τους επόμενους μήνες, συγκρίνοντας το Υ-χρωμόσωμά τους με αυτό των προγόνων τους σε αρχαίους και σύγχρονους χώρους ταφής.

Κατά τη διάρκεια του έργου, οι ερευνητές έχουν συλλέξει δεδομένα από ιστορικά έγγραφα σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και από άμεσα στοιχεία που παρέχονται από επιζώντες απογόνους.

Αυτό που επιχειρούν να ανακαλύψουν οι δυο ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο το DNA επηρεάζει την ευφυία. Ο Ντα Βίντσι παρότι δεν είχε επίσημη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, θεωρείται ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου» και έναν αληθινό «Homo Universalis», ένα άτομο «άσβεστης περιέργειας» και «πυρετώδους εφευρετικής φαντασίας».

Θεωρείται ως ένας από τους πιο πολυτάλαντους ανθρώπους που έχουν ποτέ γεννηθεί. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Helen Gardner, το εύρος και το βάθος των ενδιαφερόντων του ήταν χωρίς προηγούμενο στην καταγεγραμμένη ιστορία, ενώ «το πνεύμα και η προσωπικότητά του μοιάζουν σε μας υπεράνθρωπα, αν και ο ίδιος ήταν μυστηριώδης και απόμακρος». Οι ακαδημαϊκοί ερμηνεύουν την οπτική του για τον κόσμο ως βασισμένη στη λογική, αν και οι εμπειρικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ανορθόδοξες την εποχή του.

Πολιτισμός
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε οι γυναίκες έπαψαν να θεωρούνται το πιο σεξουαλικό φύλο;

Πολιτισμός / Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο ακόρεστες σεξουαλικά από τους άνδρες

Η ιστορικός Jean Menzies γράφει για τη γυναικεία επιθυμία στην αρχαιότητα: από την «περιπλανώμενη μήτρα» και τη Σαπφώ μέχρι την Πομπηία, τα αρχαία sex toys και τη σημερινή σεξουαλική ύφεση.
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Πολιτισμός / Πέθανε η Βάλι Εξπορτ, η καλλιτέχνιδα που έκανε το σώμα της σινεμά, όπλο και φεμινιστικό μανιφέστο

Η Βάλι Εξπορτ πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 85 ετών. Με έργα όπως το Tapp und Tastkino και το Genital Panic, άλλαξε ριζικά τη φεμινιστική performance και το βλέμμα πάνω στο γυναικείο σώμα.
THE LIFO TEAM
Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Πολιτισμός / Για ποιον ρόλο πήρε 27 κιλά ο Ράιαν Γκόσλινγκ και τελικά δεν τον έπαιξε ποτέ;

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ είχε αλλάξει εντυπωσιακά το σώμα του για έναν ρόλο που τελικά δεν έπαιξε ποτέ. Χρόνια αργότερα, ο Πίτερ Τζάκσον εξήγησε στις Κάννες τι είχε συμβεί πίσω από την αντικατάστασή του.
THE LIFO TEAM
Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Πολιτισμός / Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Βασιλιάς Ληρ μετά την πτώση του από τη σκηνή

Ο Ίαν ΜακΚέλεν θα ενσαρκώσει ξανά τον Βασιλιά Ληρ, στον πρώτο μεγάλο θεατρικό του ρόλο μετά το ατύχημα του 2024, όταν έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης στο Γουέστ Εντ.
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Πολιτισμός / Ο Πίτερ Τζάκσον αποκάλυψε στις Κάννες πώς ο Στίβεν Κόλμπερτ βρέθηκε να γράφει τη νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο Στίβεν Κόλμπερτ είχε προτείνει στον Πίτερ Τζάκσον μια ιδέα για νέα ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πριν ανακοινωθεί το τέλος του Late Show.
THE LIFO TEAM
Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πολιτισμός / Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πριν ακόμη οι σταρ πατήσουν στο κόκκινο χαλί, το αεροδρόμιο της Νίκαιας έχει ήδη γίνει η πρώτη ανεπίσημη πασαρέλα του Φεστιβάλ Καννών. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τη Ράιλι Κίο μέχρι την Άλια Μπατ, τη Χάιντι Κλουμ και τον Ντιέγκο Κάλβα, οι αφίξεις λειτουργούν πλέον σαν μικρές εμφανίσεις μόδας, όπου η άνεση του ταξιδιού συναντά τις υποχρεώσεις των οίκων.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM
Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Πολιτισμός / Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι θα παραλάβει το Excellence Award του Φεστιβάλ Λοκάρνο στην 79η διοργάνωσή του, στις 5 Αυγούστου. Το φεστιβάλ την τιμά ως μια «χαρούμενα αντισυμβατική» μορφή του σύγχρονου σινεμά, από το Blue Velvet του Ντέιβιντ Λιντς μέχρι το La Chimera, το Conclave και τα δικά της αλλόκοτα, αυτοσαρκαστικά έργα για τη συμπεριφορά των ζώων.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Πολιτισμός / Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Με αφορμή την κυκλοφορία του Jimpa σε ψηφιακές πλατφόρμες, η Ολίβια Κόλμαν μιλά στον Guardian για την ταινία της Σόφι Χάιντ, τον Τζον Λίθγκοου στον ρόλο ενός γκέι ογδοντάρη πατέρα, τα trans δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία και τους καβγάδες που θα ήθελε να είχε αποφύγει με τον δικό της πατέρα.
THE LIFO TEAM
Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας

Πολιτισμός / Μαρία Κάλλας: Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κοστούμια της ταινίας «Maria»

Η έκθεση «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική ντίβα μέσα από τις δημιουργίες του βραβευμένου ενδυματολόγου Massimo Cantini Parrini για την ταινία με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.
THE LIFO TEAM