Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Αυτό που επιχειρούν να ανακαλύψουν οι δυο ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο το DNA επηρεάζει την ευφυία.
0

Μια μελέτη σχετικά με την οικογενειακή ιστορία του Ιταλού αναγεννησιακού καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι υποστηρίζει ότι βρήκε 14 εν ζωή συγγενείς του.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός έργου δεκαετιών, με επικεφαλής τους ιστορικούς τέχνης Alessandro Vezzosi και Agnese Sabato, με στόχο την ανασύσταση του γενεαλογικού προφίλ του Ντα Βίντσι - που δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν είχε παιδιά, αλλά είχε τουλάχιστον 22 αδέλφια – και γίνεται προκειμένου να κατανοήσει κάποιος καλύτερα την ιδιοφυΐα του.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Evolution, όπως γράφει ο Γκάρντιαν, τεκμηριώνει μια συνεχή γραμμή ανδρών απογόνων που εκτείνεται σε 690 χρόνια, ξεκινώντας από τον παππού του Λεονάρντο, Μικέλε, ο οποίος γεννήθηκε το 1331, μέσω 21 γενεών και συμπεριλαμβάνει πέντε οικογενειακούς κλάδους, που φτάνουν έως τους 14 ζωντανούς απογόνους σήμερα. Οι δύο ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν το οικογενειακό δέντρο του Ντα Βίντσι μέσα από χαρτιά και ίχνη στους κύκλους της εκκλησίας και του κράτους.

Ο ζωγράφος, επιστήμονας, μηχανικός και αρχιτέκτονας γεννήθηκε εκτός γάμου από τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι και μια χωρική, την Κατερίνα, στο Βίντσι, στην περιοχή της Φλωρεντίας στην Ιταλία και πέθανε στο Κλο-Λυσέ, στην κοιλάδα του Λίγηρα στις 2 Μαΐου του 1519 σε ηλικία των 67 ετών, πιθανότατα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Φυσικά δεν υπάρχει δείγμα DNA του Φλωρεντινού καλλιτέχνη καθώς το σώμα του αγνοείται από τον 16ο αιώνα όταν το Saint-Florentin στο Chateau d'Amboise καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Τα οστά αφαιρέθηκαν από εκεί και έφτασαν στο μικρό παρεκκλήσι του πύργου, Saint-Hubert, αλλά υπάρχουν μόνο υποθέσεις ότι είναι λείψανα του Λεονάρντο.

Οι ερευνητές παρακολουθούν το χρωμόσωμα Υ, το οποίο μεταδίδουν οι πατέρες στους γιους τους, και παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο για 25 γενιές, δήλωσε ο Vezzosi στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Ο Φράνκο Τζεφιρέλι

Το 2016, εντόπισαν επίσης 35 ζωντανούς συγγενείς του Λεονάρντο, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τη γυναικεία γραμμή, αλλά ήταν κυρίως έμμεσοι απόγονοι. Η μελέτη εγγράφων στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία αποκάλυψε έναν απόγονο γνωστό σε όλους μας, τον σκηνοθέτη του Ρωμαίος και Ιουλιέτα και του Ιησού από τη Ναζαρέτ, Φράνκο Τζεφιρέλι.

Όσο αφορά τους εν ζωή συγγενείς, ο Vezzosi είπε: «Είναι ηλικίας μεταξύ ενός και 85 ετών, δεν ζουν ακριβώς στο Βίντσι, αλλά σε γειτονικούς δήμους μέχρι τη Versilia (στην ακτή της Τοσκάνης) και έχουν συνηθισμένες δουλειές όπως υπάλληλοι, επιθεωρητές, τεχνίτες». Το DNA τους θα αναλυθεί τους επόμενους μήνες, συγκρίνοντας το Υ-χρωμόσωμά τους με αυτό των προγόνων τους σε αρχαίους και σύγχρονους χώρους ταφής.

Κατά τη διάρκεια του έργου, οι ερευνητές έχουν συλλέξει δεδομένα από ιστορικά έγγραφα σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και από άμεσα στοιχεία που παρέχονται από επιζώντες απογόνους.

Αυτό που επιχειρούν να ανακαλύψουν οι δυο ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο το DNA επηρεάζει την ευφυία. Ο Ντα Βίντσι παρότι δεν είχε επίσημη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, θεωρείται ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου» και έναν αληθινό «Homo Universalis», ένα άτομο «άσβεστης περιέργειας» και «πυρετώδους εφευρετικής φαντασίας».

Θεωρείται ως ένας από τους πιο πολυτάλαντους ανθρώπους που έχουν ποτέ γεννηθεί. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Helen Gardner, το εύρος και το βάθος των ενδιαφερόντων του ήταν χωρίς προηγούμενο στην καταγεγραμμένη ιστορία, ενώ «το πνεύμα και η προσωπικότητά του μοιάζουν σε μας υπεράνθρωπα, αν και ο ίδιος ήταν μυστηριώδης και απόμακρος». Οι ακαδημαϊκοί ερμηνεύουν την οπτική του για τον κόσμο ως βασισμένη στη λογική, αν και οι εμπειρικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ανορθόδοξες την εποχή του.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ναός στη μνήμη των νεκρών του κορωνοϊού στη Βρετανία θα πυρποληθεί το Σάββατο 28 Μάϊου

Πολιτισμός / Ένας ναός στη μνήμη των νεκρών του κορωνοϊού στη Βρετανία θα πυρποληθεί το Σάββατο 28 Μάϊου

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το κοινό θα ενθαρρύνεται να δωρίσει λέξεις, αντικείμενα ή αναμνηστικά για να κοσμήσουν τους τοίχους και τους ενδιάμεσους χώρους.
THE LIFO TEAM
Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Πολιτισμός / Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Ο Κουρμπέ έχει υπογράψει ένα από τα πιο προκλητικά έργα στην ιστορία της τέχνης, τον περίφημο πίνακα «L'Origine du Monde» (Η προέλευση του κόσμου) που απεικονίζει ένα αιδοίο, ο οποίος δεν είχε εκτεθεί δημοσίως μέχρι το Γαλλία έως το 1995 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ