Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας Facebook Twitter
Ο Benjamin Voisin ως Meursault στη διασκευή του François Ozon πάνω στον Ξένο του Albert Camus. Φωτ.: Ent-movie / Alamy.
0

Με το νέο The Stranger του François Ozon να ξαναφέρνει τον Camus στη μεγάλη οθόνη και ταινίες όπως το Sirat να μετατρέπουν την υπαρξιακή αβεβαιότητα σε σύγχρονο εφιάλτη, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα.

Υπήρξε μια εποχή που ο υπαρξισμός έμοιαζε σχεδόν με υποχρεωτικό αξεσουάρ της νεανικής σοβαρότητας: Camus, Sartre, μαύρα ζιβάγκο, βλέμματα χαμένα στο κενό, η αίσθηση ότι η ζωή είναι ένα πρόβλημα χωρίς σταθερή λύση. Για χρόνια, όλα αυτά έμοιαζαν να έχουν παλιώσει. Σαν φιλοσοφία δεμένη με τον μεταπολεμικό 20ό αιώνα, με τις καπνισμένες καφετέριες του Παρισιού, με έναν κόσμο που πίστευε ακόμη ότι η αγωνία μπορούσε να ειπωθεί με μεγάλες λέξεις.

Κι όμως, κάτι σε αυτή τη γλώσσα μοιάζει να επιστρέφει. Οχι απαραίτητα ως ιδεολογικό ρεύμα, αλλά ως ατμόσφαιρα. Ως αίσθηση. Ως κινηματογραφικό κλίμα. Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το Sirat του Óliver Laxe, το σινεμά δείχνει να ξαναπιάνει το νήμα μιας εμπειρίας που μοιάζει πολύ γνώριμη σε έναν κόσμο εξαντλημένο, αβέβαιο και ψυχικά διασπασμένο: την αίσθηση ότι το νόημα δεν προσφέρεται πια έτοιμο, ότι πρέπει να βρεθεί ή να επινοηθεί μέσα στο χάος.

Η επιστροφή του Camus δεν είναι μικρό πράγμα. Το L’Étranger δεν είναι απλώς ένα διάσημο μυθιστόρημα, αλλά ένα από τα πιο εμβληματικά κείμενα της νεωτερικής αποξένωσης. Το γεγονός ότι ο François Ozon επιλέγει τώρα να το ξαναφέρει στη μεγάλη οθόνη, 84 χρόνια μετά την έκδοσή του, μοιάζει από μόνο του με πολιτιστικό σύμπτωμα. Ο Meursault, ο ήρωας που στέκεται σχεδόν αναισθητικά απέναντι στον θάνατο, στην κοινωνική ηθική και στη βία, επιστρέφει σε μια εποχή που έχει κουραστεί από τις εύκολες βεβαιότητες αλλά εξακολουθεί να τις ζητά μανιωδώς.

Η νέα ταινία του Ozon δεν παρουσιάζεται απλώς ως πιστή λογοτεχνική μεταφορά. Επιχειρεί να ξαναδιαβάσει τον Camus μέσα από το αποικιακό πλαίσιο της Αλγερίας, δίνοντας πολύ πιο κεντρικό βάρος στις σχέσεις εξουσίας που το πρωτότυπο κείμενο άφηνε σχεδόν βουβές. Κι εκεί ακριβώς γίνεται φανερό ότι το σημερινό σινεμά δεν επιστρέφει στον υπαρξισμό για να κάνει φιλοσοφικό cosplay. Επιστρέφει επειδή το παλιό ερώτημα του νοήματος δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την ιστορία, τη βία και την πολιτική.

Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά αυτής της επιστροφής ίσως δεν βρίσκεται μόνο στον Ozon. Βρίσκεται στο Sirat. Εδώ δεν έχουμε διανοούμενους που μιλούν για το παράλογο. Εχουμε σώματα που περπατούν κυριολεκτικά πάνω στην κόψη του χάους. Εναν πατέρα που ψάχνει την κόρη του, μια ομάδα ravers στην έρημο, έναν κόσμο που μοιάζει να πλησιάζει σε παγκόσμια σύγκρουση. Το Sirat μεταφέρει την υπαρξιακή αγωνία από το καφέ και το δικαστήριο στο τοπίο της απόλυτης απορρύθμισης.

Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας Facebook Twitter
Ο Sergi López, δεξιά, ως απελπισμένος πατέρας στο Sirat του Óliver Laxe. Φωτ.: Altitude Film Sales

Αυτό ίσως είναι και το πιο καθαρό σημάδι ότι η κινηματογραφική αγωνία επιστρέφει με νέο πρόσωπο. Δεν έχει πια μόνο τη μορφή της θεωρητικής εσωστρέφειας ή του ανδρικού αδιεξόδου που γνωρίσαμε στο noir και στον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Εχει τη μορφή ενός κόσμου όπου η τεχνολογία, ο πόλεμος, η οικονομική επισφάλεια και η ψυχική φθορά μετατρέπουν την καθημερινότητα σε ένα τοπίο συνεχούς απώλειας προσανατολισμού. Ο υπαρξισμός, με άλλα λόγια, δεν επιστρέφει ως σχολή. Επιστρέφει ως αίσθηση ότι περπατάμε όλοι πάνω σε έδαφος που υποχωρεί.

Γι’ αυτό και η διαδρομή από τον Camus και τον Kafka ως το film noir, το Breathless, το Taxi Driver, το Blade Runner ή ακόμη και τον The Killer του David Fincher δεν μοιάζει καθόλου αυθαίρετη. Ο κινηματογράφος ήταν πάντα γεμάτος από ήρωες που περιπλανιούνται σε έναν κόσμο χωρίς σταθερή ηθική πυξίδα, χωρίς βεβαιότητα για τον εαυτό τους, χωρίς σαφή λύτρωση. Ο μοναχικός hitman, ο παρανοϊκός αντιήρωας, ο άντρας που δεν αντέχει την κοινωνική γλώσσα γύρω του, ο άνθρωπος που κοιτά το σύστημα και νιώθει ότι δεν υπάρχει θέση γι’ αυτόν μέσα του: όλα αυτά ήταν υπαρξισμός, ακόμη κι όταν δεν το ονομάζαμε έτσι.

Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας Facebook Twitter
Ο υπαρξιστής πληρωμένος δολοφόνος: ο Michael Fassbender στο The Killer. Courtesy of Netflix.

Απλώς τώρα αυτό το ρεύμα μοιάζει να ξαναβρίσκει την ιστορική του θερμοκρασία. Γιατί ο κόσμος του 2026 μοιάζει ξανά με κόσμο όπου η αγωνία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κλίμα. Οι αλγόριθμοι υπόσχονται νόημα και ταυτότητα, αλλά παράγουν ομοιομορφία. Η τεχνολογία υπόσχεται σύνδεση, αλλά πολλαπλασιάζει την αποξένωση. Οι παλιές πολιτικές βεβαιότητες έχουν καταρρεύσει, ενώ οι νέες μοιάζουν όλο και πιο αυταρχικές ή όλο και πιο εύθραυστες. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η επιστροφή στον Camus δεν ακούγεται σαν ακαδημαϊκή ανακύκλωση. Ακούγεται σαν πολιτιστικό σύμπτωμα.

Υπάρχει βέβαια και μια ειρωνεία εδώ. Ο υπαρξισμός είχε θεωρηθεί για χρόνια σχεδόν ανέκδοτο: η φιλοσοφία του σκοτεινού φοιτητή, του μελαγχολικού εφήβου, του νεαρού που γράφει αποφθέγματα σε τετράδια και τοίχους. Τώρα, όμως, η ίδια αυτή γλώσσα δείχνει ξανά ικανή να περιγράψει έναν κόσμο που κουράστηκε από το positivity, από τα ατελείωτα tutorials αυτοβελτίωσης και από τις ψευδαισθήσεις διαρκούς αυτοκυριαρχίας. Η αγωνία δεν μοιάζει πια με πόζα. Μοιάζει με περιγραφή.

Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας Facebook Twitter
«Με κομμένη την ανάσα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Και ίσως γι’ αυτό η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας μοιάζει τόσο εύστοχη. Οχι επειδή οι δημιουργοί αναβιώνουν παλιά φιλοσοφικά brands, αλλά επειδή νιώθουν ξανά ότι το σινεμά πρέπει να μιλήσει για την αβεβαιότητα χωρίς να τη λειάνει. Να δείξει ανθρώπους που δεν ξέρουν πού πηγαίνουν, που δεν μπορούν να εμπιστευτούν ούτε τον κόσμο ούτε τον εαυτό τους, που ψάχνουν μια ηθική στάση σε ένα περιβάλλον όπου όλα δείχνουν έτοιμα να διαλυθούν.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν ο υπαρξισμός είναι ξανά στη μόδα. Είναι αν ζούμε πάλι σε μια στιγμή που μόνο μια τέτοια γλώσσα μπορεί να περιγράψει πειστικά το πώς αισθανόμαστε. Και αν ισχύει αυτό, τότε ο Camus, το Sirat και όλο αυτό το σκοτεινό ρεύμα της κινηματογραφικής αγωνίας δεν επιστρέφουν από νοσταλγία. Επιστρέφουν επειδή ο κόσμος τους χρειάζεται ξανά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Πολιτισμός / Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μυστική κράτησή του στην Κίνα, ο Άι Γουέιγουεϊ θα περάσει 24 ώρες μέσα σε φυσικού μεγέθους ανακατασκευή του κελιού όπου κρατήθηκε για 81 ημέρες το 2011. Το έργο Sewing a Button, που παρουσιάζεται στο Aviva Studios του Μάντσεστερ, είναι το πιο ακραίο και προσωπικό κομμάτι της νέας μεγάλης έκθεσής του, Ai Weiwei: Button Up!
THE LIFO TEAM
Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Πολιτισμός / Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις, μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή τα 100 της χρόνια και τη νέα έκδοση του βιβλίου της Inherit the Truth. Η ζωή της δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και μια σκληρή υπενθύμιση ότι η μουσική μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ως σωτηρία και ως μέρος της κόλασης.
THE LIFO TEAM
Τι σημαίνει ενοχή αν η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Ειδήσεις / Τι σημαίνει για έναν γονιό να ακούει ότι η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Στο νέο της βιβλίο Original Sin, η γενετίστρια της συμπεριφοράς Κάθριν Πέιτζ Χάρντεν εξετάζει τι αλλάζει όταν η βιολογία μπαίνει μέσα στην ιστορία του εγκλήματος. Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την επιστήμη ή τη δικαιοσύνη, αλλά και τους γονείς: τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί αν η βία, η παρόρμηση και η ευθύνη είναι πιο σύνθετες απ’ όσο θέλαμε να πιστεύουμε;
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Πολιτισμός / Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Μετά την εμφάνισή της στο Coachella δίπλα στη Σαμπρίνα Κάρπεντερ, η Μαντόνα αποκάλυψε ότι χάθηκαν τα αρχειακά ρούχα που φορούσε και προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή τους. Οπως λέει, δεν είναι απλώς σκηνικά κομμάτια, αλλά μέρος της ιστορίας της.
THE LIFO TEAM
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΡΑΝΤΑ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ

Πολιτισμός / «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία - Οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών

Κάθε εμφάνιση ανέδειξε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα στυλ της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από τους Susan Fang, Schiaparelli, Valentino, Chanel, Stella McCartney και, φυσικά, Prada
THE LIFO TEAM
«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM