Νυχτερινή Περίπολος: Η μεγαλύτερη ψηφιακή εικόνα έργου τέχνης στον κόσμο είναι γεγονός

Νυχτερινή περίπολος: Η μεγαλύτερη ψηφιακή εικόνα έργου τέχνης στον κόσμο είναι γεγονός Facebook Twitter
Η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ | Rijksmuseum
0

Ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ από τον Μάιο του 2020, το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ δημοσίευσε τη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή φωτογραφία από οποιοδήποτε έργο τέχνης. Το αριστούργημα του Ρέμπραντ, Η Νυχτερινή Περίπολος είναι πλέον ορατή με εξαιρετική ευκρίνεια και ακρίβεια ως εικόνα 717 gigapixel διαθέσιμη online στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τα τεχνικά, η φωτογραφία των 717 gigapixel ή 717.000.000.000 pixel του rijksmuseum καταγράφηκε από την ερευνητική ομάδα νυχτερινής παρακολούθησης. Μια κάμερα hasselblad H6D 400 MS 100 megapixel χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη 8.439 μεμονωμένων φωτογραφιών, οι οποίες στη συνέχεια συνενώθηκαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης για να σχηματίσουν την τελική μεγάλη εικόνα. Καθένα από τα pixel του αντιπροσωπεύει μια περιοχή επτά μικρομέτρων ή τετράγωνο 0,005 mm.

Η πιο ευκρινής ψηφιακή εικόνα ενός έργου τέχνης στον κόσμο σημαίνει ότι είναι δυνατό να κάνετε μεγέθυνση στα λεπτά, αιχμηρά σωματίδια της χρωστικής ουσίας. Οι επιστήμονες είναι σε θέση να μελετήσουν τον πίνακα εξ αποστάσεως με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια, εντοπίζοντας πιο εύκολα και γρήγορα παρόμοια σωματίδια χρωστικής ουσίας ή να αναγνωρίσουν τα χρησιμοποιούμενα ίχνη μολύβδου. Η εξαιρετικά λεπτομερής φωτογραφία καθιστά επίσης δυνατή την παρακολούθηση των μελλοντικών διαδικασιών «γήρανσης» του πίνακα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

«Η δημιουργία αυτής της εικόνας ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που νόμιζαν ότι ήταν αδύνατο, και που θεώρησαν ότι η ομάδα της επιχείρησης στη «Νυχτερινή Περίπολο» ήταν μια τρέλα ακόμα και να επιχειρηθεί. Έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας σε αυτό που δικαιολογημένα μπορεί να περιγραφεί ως επίτευγμα παγκόσμιας κλάσης», εξηγεί ο Robert Erdmann, ένας από τους επιστήμονες που δουλεύουν στο Rijksmuseum.

Το εξαιρετικό επίτευγμα θα διευκολύνει σημαντικά την εργασία των ειδικών. Τον Ιανουάριο του 2022 θα ξεκινήσει η φάση διατήρησης του έργου «Νυχτερινή Περίπολος», το μπροστινό μέρος του πίνακα δεν θα είναι ορατό για λίγο, αλλά χάρη σε αυτήν την ψηφιακή εικόνα το κοινό θα συνεχίσει να μπορεί να θαυμάζει το αριστούργημα του Ρέμπραντ στην παραμικρή λεπτομέρεια. Μπορείτε να δείτε το έργο εδώ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2022

Πολιτισμός / 25 χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Σε μια χρονιά που φέρνει στο φως σοκαριστικά συμβάντα κακοποίησης παιδιών και εφήβων, οι ταινίες αυτής της θεματολογίας δικαιώνουν τις διαχρονικές επιλογές του φεστιβάλ.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ