Νέα δίκη του Πολάνσκι για την υπόθεση βιασμού του 1977

Νέα δίκη του Πολάνσκι για την υπόθεση βιασμού του 1977 Facebook Twitter
0

 

Η Σαμάνθα Γκίμερ που το 1977 στα 13 της έπεσε θύμα βιασμού από τον Ρομάν Πολάνσκι, θα εμφανιστεί μετά από 40 χρόνια σε δικαστήριο του Λος Άντζελες ώστε να δώσει τέλος στην υπόθεση που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ταλαιπωρώντας τόσο την ίδια όσο και τον 83χρονο διάσημο Γαλλοπολωνό σκηνοθέτη ο οποίος ζει μόνιμα στο Παρίσι.

Η Γκίμερ, η οποία ζει στη Χαβάη και το 2008 συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ σχετικά με την υπόθεση και είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον Πολάνσκι απειλή για την κοινωνία και ότι δεν θα έπρεπε να κλειστεί σε φυλακή. Άλλωστε έχει επανειλημμένως πει ότι τον έχει συγχωρέσει αλλά η σημερινή της παρουσία σε δικαστήριο είναι η πρώτη σε επίσημη ακροαματική διαδικασία. Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το θύμα θα ζητήσει από το δικαστήριο να κλείσει την υπόθεση καθώς την έχει κουράσει. Θεωρεί ότι ο Πολάνσκι εξέτισε την ποινή του και δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η τιμωρία του.

Ο σκηνοθέτης είχε περάσει 42 μέρες σε ομοσπονδιακή φυλακή της Καλιφόρνια και μετά από έξοδο του διέφυγε από τη χώρα στην οποία δεν επέστρεψε ποτέ έκτοτε. Ο ίδιος φοβόταν ότι κανένα αμερικανικό δικαστήριο δε θα ήταν αμερόληπτο και δεν θα τύχαινε δίκαιας δίκης με αποτέλεσμα να καταδικασθεί σε μακρόχρονη φυλάκιση. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο στο αίτημα των δικηγόρων του να κλείσει η υπόθεση, το δικαστήριο του Λος Άντζελες εξέδωσε απόφαση η οποία έλεγε ότι ο Πολάνσκι παραμένει φυγόδικος κι ότι δεν μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη από το εξωτερικό. Αν θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ θα πρέπει να εκτίσει περισσότερο χρόνο στη φυλακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian στο δικαστήριο θα παραβρεθεί και η Ντέμπρα Τέιτ, αδελφή της Σάρον Τέιτ γυναίκας του Πολάνσκι που δολοφονήθηκε όντας έγκυος από τον μανιακό δολοφόνο Μέισον στην κατοικία τους στο Μάλιμπου το 1969. Θεωρεί και εκείνη ότι πρέπει να κλείσει η υπόθεση και να παγώσει το ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ που τα τελευταία χρόνια προκάλεσε την κράτηση του σκηνοθέτη στην Πολωνία και την Ελβετία - αν και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να παραδώσουν τον κατηγορούμενο στις αμερικανικές αρχές.

Η Εισαγγελία του Λος Άντζελες που αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια ώστε να φέρει τον Πολάνσκι αντιμέτωπο με την αμερικανική δικαιοσύνη, θα ζητήσει από το δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα του δικηγόρου του καθώς λείπουν νέα δεδομένα και οι συνθήκες δεν έχουν διαφοροποιηθεί.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Πολιτισμός / «Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Το ηχητικό ντοκιμαντέρ που διακρίθηκε στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταγράφει το τραύμα, τον αγώνα και τη δικαίωση των θυμάτων κακοποίησης του προπονητή Τάε Κβο Ντο στην Ηλιούπολη
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Ο κορυφαίος Γαλλο-Λιβανέζος καλλιτεχνικός διευθυντής, επιμελητής και σκηνοθέτης υπήρξε απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο της όπερας, της μουσικής και του θεάτρου.
LIFO NEWSROOM
Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Πολιτισμός / Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Στη δραματουργική και σκηνοθετική προσέγγιση της «Ανδρομάχης» από τη Μαρία Πρωτόπαππα, η Ερμιόνη και η Ανδρομάχη αντιπροσωπεύουν τα ιδεώδη των χωρών τους, ενώ ο Μενέλαος και ο Πηλέας την πολιτική και την εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον πολιτισμό της, ενώ έχει συνεργαστεί με Ιταλούς σκηνοθέτες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα
LIFO NEWSROOM