Μπιλ Γκέιτς: Με ανησυχούν οι θεωρίες συνομωσίας για την πανδημία, κάνουν ζημιά στη δημόσια υγεία

Μπιλ Γκέιτς: Με ανησυχούν οι θεωρίες συνομωσίας για την πανδημία, κάνουν ζημιά στη δημόσια υγεία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Tον προβληματισμό του για τις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία του κορωνοϊού εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο Playbook του Politico.

«Aνησυχώ για τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται στο Διαδίκτυο και τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στη δημόσια υγεία. Σε κάποιο βαθμό, καταλαβαίνω γιατί συμβαίνουν », είπε, αναφέροντας την πανδημία ως αιτία.

«Ζούμε αυτή τη στιγμή μια άνευ προηγουμένου κρίση. Οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι και είναι δελεαστικό να αναζητήσουμε απλές εξηγήσεις».

«Αλλά όταν εξαπλώνεται λανθασμένη ή παραπλανητική πληροφορία, μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους ανθρώπων. Όλοι πρέπει να αναζητούμε τρόπους συνεργασίας και διάσωσης ζωών» υπογράμμισε ο Μπιλ Γκέιτς.

Ο Μπιλ Γκέιτς είχε εκφράσει τους φόβους του για το ξέσπασμα μίας πανδημίας ήδη από το 2015 μιλώντας δημόσια και καλώντας την ανθρωπότητα να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πλέον, μιλάει για δύο ακόμη απειλές. «Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σκοτώσει πάνω από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στις επόμενες δεκαετίες αυτό, είναι πολύ πιθανό να είναι, ένας μολυσματικός ιός και όχι ένας πόλεμος», είχε πει ο Γκέιτς σε Ted Talk προσθέτοντας: «όχι βαλλιστικοί πύραυλοι, αλλά μικρόβια». Το βίντεο από τη συγκεκριμένη ομιλία άρχισε να διακινείται ευρέως τον Μάρτιο του 2020 όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε πια ξεσπάσει.

Πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Derek Muller, δημιουργό του Veritasium, ενός διάσημου - επιστημονικού περιχεομένου - καναλιού στο YouTube, ο Γκέιτς ανέφερε πως δεν αισθάνεται καθόλου όμορφα με την πρόβλεψή του. «Δεν μπορεί να υπάρχει θετικό συναίσθημα (σ.σ. λέγοντας) κάτι όπως αυτό: 'Σας τα έλεγα'» είπε ο Γκέιτς και πρόσθεσε: «μπορούσα να είχα γίνει περισσότερο πειστικός;».

Ο Muller ρώτησε τον Γκέιτς για το πώς ήταν τόσο σίγουρος για το ενδεχόμενο μίας πανδημίας πριν από πέντε χρόνια. «Υπάρχουν αρκετοί ιοί του αναπνευστικού και από καιρό σε καιρό κάποιος εμφανίζεται. Οι αναπνευστικές ασθένειες είναι πολύ τρομακτικές καθώς εξακολουθούμε να είμαστε επιβάτες ενός αεροπλάνου ή ενός λεωφορείο παρότι έχουμε μολυνθεί», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο Μπιλ Γκέιτς, κλήθηκε να μιλήσει για τις επόμενες απειλές που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και δεν είναι προετοιμασμένη γι' αυτές. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος έκανε λόγο για δύο απειλές: την κλιματική αλλαγή και τη βιοτρομοκρατία.

«Η πρώτη είναι η κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της πανδημίας», ανέφερε ο Γκέιτς πριν προσθέσει πως νιώθει ότι για τη δεύτερη απειλή ο κόσμος δεν θέλει να συζητάει.

Μιλώντας για τη βιοτρομοκρατία, ο Γκέιτς υποστήριξε πως πλέον ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να δημιουργήσει έναν θανατηφόρο ιό και οι πιθανότητες να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ιούς είναι περισσότερες, από εκείνες να αντιμετωπίσουμε επιδημίες που προκαλούνται φυσικά όπως ο COVID-19. Προσέθεσε, επίσης, ότι αν προκύψει μια καταστροφή όπως αυτή, το ανθρώπινο είδος πιθανότατα θα μετρήσει έναν αριθμό θανάτων μεγαλύτερο από της τρέχουσας πανδημίας. Και δεδομένου ότι είναι ανθρωπογενές, θα έχει την πιθανότητα να συμβαίνει κάθε χρόνο.

Με τον κόσμο να αντιμετωπίζει ήδη μια πανδημία σε εξέλιξη, θα μπορούν οι άνθρωποι να σταματήσουν την επόμενη; Σύμφωνα με τον Γκέιτς η απάντηση είναι όχι. Θα υπάρξουν περισσότερες πανδημίες, λέει ο επικεφαλής της Microsoft.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM