Μπαχάμες: Χρυσά νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα βρέθηκαν σε ναυάγιο 366 ετών

Μπαχάμες: Χρυσάφι και κοσμήματα βρέθηκαν σε ναυάγιο 366 ετών Facebook Twitter
Χρυσά νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα είναι μόνο μερικοί από τους ανεκτίμητους θησαυρούς που βρέθηκαν σε ναυάγιο στις Μπαχάμες - Φωτ.: Brendan Chavez/Allen Exploration.
0

Ένας θησαυρός από χρυσά νομίσματα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα ισπανικό ναυάγιο στις Μπαχάμες που σημειώθηκε πριν από 366 χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το πολύτιμο φορτίο του, μια διεθνής ομάδα συντηρητών και υποβρύχιων αρχαιολόγων εργάζεται για την ανάκτηση αντικειμένων από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές τω νησιών Μπαχάμες.

Γνωστή ως Nuestra Señora de las Maravillas («Η Παναγία των Θαυμάτων» στα ισπανικά), η γαλέρα των 891 τόνων ταξίδευε από την Ισπανία στην Κολομβίας το 1656 για να παραλάβει ένα φορτίο ασημιού όταν συγκρούστηκε με άλλο σκάφος του ισπανικού στόλου. 

Το ατύχημα ανάγκασε το πλοίο να προσαράξει σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο ενώ εκτιμάται ότι 600 από τους 650 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Πάνω από τρεις αιώνες αργότερα, τα συντρίμμια απλώνονται σε μια περιοχή 13 χλμ. στον πυθμένα του ωκεανού.

Μπαχάμες: Χρυσάφι και κοσμήματα βρέθηκαν σε ναυάγιο 366 ετών Facebook Twitter
Ένα μπουκάλι κρασιού ήταν ένα από τα πολλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του πλοίου - Φωτ.: Brendan Chavez/Allen Exploration.

Οι ιστορικοί θεωρούν το πλοίο «μία από τις μεγάλες ισπανικές γαλέρες γεμάτες θησαυρούς» καθώς το ναυάγιο έχει γίνει στόχος λεηλασιών. Η συντριπτική πλειοψηφία του θησαυρού (περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα) λεηλατήθηκε από το 1656 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

Στο πλαίσιο αυτό, για να σωθούν τα εναπομείναντα αντικείμενα, η Allen Exploration (AllenX), ένας οργανισμός που ειδικεύεται στην εύρεση ιστορικών ναυαγίων, έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Μπαχαμών ώστε να ανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το φορτίο του.

Με πληροφορίες από Live Science

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM
Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM