Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της

Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της Facebook Twitter
EPA
0

Η Χαλιμά Άντεν, μουσουλμάνα μοντέλο, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις επιδείξεις μόδας, επειδή νιώθει ότι πιέζεται να κάνει συμβιβασμούς για τη θρησκευτική πίστη της.

Η Άντεν, το πρώτο μοντέλο που πόζαρε με χιτζάμπ και μπουρκίνι στο Sports Illustrated, δημοσίευσε διαδοχικά stories στο Instagram, περιγράφοντας τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στο «τοξικό χάος που λέγεται μόδα». Στις αναρτήσεις έκανε αναφορά σε περιπτώσεις που παρέλειψε προσευχές, φόρεσε ρούχα με τα οποία δεν ένιωθε άνετα και σε φορές που το styling για το χιτζάμπ της την έκανε να αισθάνεται ότι προδίδει τις αξίες της.

View this post on Instagram

A post shared by Halima Somali (@halima)


«Θα μπορούσαν να μου τηλεφωνήσουν αύριο και ούτε για 10 εκατομμύρια δολάρια δεν θα ρίσκαρα ποτέ ξανά να κάνω συμβιβασμούς για το χιτζάμπ μου», ανέφερε ακόμη. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι ποτέ ξανά δεν θα πάρει σε επιδείξεις μόδας, ούτε θα ταξιδέψει για εβδομάδες μόδας, συμπληρώνοντας ότι «από εκεί ήρθε όλη η κακή ενέργεια». H Rihanna όπως και οι Μπέλα και Τζίτζι Χαντίντ ήταν ανάμεσα σε εκείνες που τη στήριξαν δημόσια για την απόφασή της. 

Η Άντεν, που ζούσε σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα προτού εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, έχει καταγράψει πολλές πρωτιές στην καριέρα της στο μόντελινγκ. Ήταν η πρώτη γυναίκα με χιτζάμπ που πόζαρε για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, ενώ ήταν και στο πρώτο ομαδικό εξώφυλλο με χιτζάμπ της αραβικής έκδοσης του περιοδικού.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια, η δουλειά της την έκανε να χάσει την επαφή με τα πιστεύω της. Η μητέρα της εδώ και καιρό την παρότρυνε να αποχωρήσει, αλλά ήταν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που έκανε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας όταν «τελικά συνειδητοποίησα πού έκανα λάθος».

Ανάμεσα στις δουλειές για τις οποίες είπε ότι μετανιώνει ήταν μια φωτογράφιση για την American Eagle, η πρώτη για τζιν με χιτζάμπ. «Γιατί τους άφησα να βάλουν τζιν στο κεφάλι μου ενώ τότε εγώ φορούσα μόνο φούστες και μακριά φορέματα; Ήμουν τόσο απελπισμένη τότε για την όποια "αντιπροσώπευση" που έχασα επαφή με το ποια ήμουν», είπε το μοντέλο.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε φωτογράφιση για το περιοδικό Glamour το 2017, με φτερά γύρω από το χιτζάμπ της. «Γύρισα στο δωμάτιό μου στο ξενοδοχείο μου και απλά έκλαψα έπειτα από αυτή τη φωτογράφιση. Αλλά ήμουν πολύ φοβισμένη να μιλήσω. Επίσης μια συνήθης μάχη όταν είσαι η πρώτη που κάνεις κάτι», είπε.

Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της Facebook Twitter
EPA

Πέρα από τις δουλειές για τις οποίες μετανιώνει, η Άντεν αναφέρθηκε και σε αρκετές δουλειές που πιστεύει ότι έγιναν με σεβασμό, όπως το εξώφυλλο της αραβικής Vogue στο οποίο πόζαρε με άλλα δύο μοντέλα με χιτζάμπ, της Ικράμ Αμπντί Ομάρ και Αμίνα Άνταν.

Το μοντέλο διευκρίνισε ότι δεν αποχωρεί πλήρως από τον χώρο της μόδας, αλλά θα θέτει όρους για τις δουλειές που θα κάνει. Ένας από αυτούς είναι το χιτζάμπ της να καλύπτει το στήθος και τους ώμους της.

Η Άντεν, που είναι Σομαλο-αμερικανή, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 2004, όταν εκείνη ήταν 7 ετών. Έχει δηλώσει ότι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα, αλλά η ζωή της άλλαξε όταν έγινε η πρώτη που εμφανίστηκε στα καλλιστεία Miss Minnesota με χιτζάμπ και μπουρκίνι.

«Υπάρχουν τόσο πολλές μουσουλμάνες που νιώθουν ότι δεν ταιριάζουν στα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας. Θέλω να τους πω ότι είναι ΟΚ να είσαι διαφορετική. Το διαφορετικό είναι και αυτό όμορφο», είχε δηλώσει στο CNN to 2018.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ