«Μίκης, αυτός ο γνωστός άγνωστος»: η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει έργα του Θεοδωράκη

«Μίκης, αυτός ο γνωστός άγνωστος» Facebook Twitter
Ο Μίκης Θεοδωράκης.
0

Στη συναυλία-αφιέρωμα «Μίκης, αυτός ο γνωστός άγνωστος», η οποία πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 8:00 το βράδυ, η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καντάτα-τραγούδι ποταμό «Ο Επιζών» σε ποίηση του Τάκη Σινόπουλου που μελοποίησε ο Θεοδωράκης το 1969 κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Ζάτουνα. 

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης: «Μέσα στο ποίημα του Σινόπουλου υπάρχει μια ασθμαίνουσα κραυγή αγωνίας για τον άνθρωπο που πολύ με άγγιξε ώστε να το μελοποιήσω… “O Επιζών” ήταν η μεγάλη μας επιτυχία στο εξωτερικό. Η Μαρία Φαραντούρη το τραγουδούσε με συνταρακτικό τρόπο». 

Την ίδια βραδιά, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια και ο διακεκριμένος βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου θα παρουσιάσουν επίσης γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τους κύκλους «Οδύσσεια», «Poetica», «Asmata», «Σερενάτες», «Μαουτχάουζεν», «Μπαλάντες» καθώς και τραγούδια πάνω σε ποίηση Κάλβου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Λόρκα, Αναγνωστάκη, Γκάτσου κ.ά.

Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Αχιλλέας Γουάστωρ, ο οποίος έχει αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση του συνόλου που θα πλαισιώσει τους ερμηνευτές. 

Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση η καντάτα-τραγούδι «Ο Επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη.
Τραγούδι | Μαρία Φαραντούρη | Τάσος Αποστόλου

Eνορχηστρώσεις, μουσική διεύθυνση Αχιλλέας Γουάστωρ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου | 20:00

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOANA ΒΑΙΑΝΑ ΝΤΟΥΕΙΝ ΤΖΟΝΣΟΝ DISNEY

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι

Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
THE LIFO TEAM
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ