Μία καρέκλα έγινε έργο τέχνης και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

καρεκλα Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Είναι ένα συνηθισμένο έπιπλο σε κάθε σπίτι, φέρει πολλούς κρυφούς συμβολισμούς, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ενός Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη και απέσπασε ένα ευρωπαϊκό βραβείο. Ο λόγος για μία καρέκλα.

Η «καρέκλα» του Γιάννη Αργυριάδη συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημιουργικών Hub Χειροτεχνίας -εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Oecon- και κατέκτησε το Ά Βραβείο Αριστείας στη Χειροτεχνία.

Ο Γιάννης Αργυριάδης δήλωσε πως «το έργο δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια, μετά από ώριμη σκέψη και με αφορμή τα όσα συνέβαιναν στον κόσμο, σχετικά με την εξουσία των ανθρώπων που είχαν μία τέτοια καρέκλα, που πολλές φορές έχαναν τον τρόπο να τη διαχειριστούν».

Ο καλλιτέχνης συνεχίζει να προβληματίζεται με το αν κάποιος ανεβαίνει στην καρέκλα για να δει τον κόσμο ή για να τον δει ο κόσμος. «Μήπως όταν ξεκινά η διαδικασία του να πάρεις μία θέση στην εξουσία έχεις στο νου σου να βοηθήσεις τον κόσμο και να κάνεις το καλύτερο δυνατό για αυτόν, αλλά στη συνέχεια το χάνεις και αρχίζεις και βλέπεις μόνο το δικό σου προσωπικό όφελος και συμφέρον;».

καρεκλα Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον πενήντα διαφορετικές καρέκλες

Όσο εξελίσσονταν τα ερωτήματα και οι σχετικές σκέψεις στο μυαλό σου, τόσο εξελίσσονταν και η κάθε νέα καρέκλα που δημιουργούσε. Σήμερα έχει τουλάχιστον πενήντα διαφορετικές και μοναδικές καρέκλες, διαφορετικών διαστάσεων. «Στην αρχή ήταν μόνο με σύρμα και χαρτί από την Ιαπωνία, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσα το κεραμικό στοιχείο, που την κάνει ακόμη πιο εύθραυστη», εξήγησε ο Γιάννης Αργυριάδης λέγοντας πως με τη νέα της, ακόμα πιο εύθραυστη μορφή, είναι πολύ πιο συγκροτημένοι οι άνθρωποι, αυτοί που θα την κατακτήσουν κι αυτοί που θα τη διατηρήσουν.

Μία καρέκλα έγινε έργο τέχνης και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι «καρέκλες» θα εκτεθούν στη Θεσσαλονίκη

Μέσα στον επόμενο μήνα, οι καρέκλες του Γιάννη Αργυριάδη θα εκτεθούν στον χώρο Apodec στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί όμως, πως μετά το ευρωπαϊκό βραβείο ο ίδιος έχει ήδη δεχθεί αντίστοιχες προτάσεις από Σουηδία, Πορτογαλία και Κίνα. Αυτό που επιθυμεί ο ίδιος περισσότερο όμως, είναι να πολλαπλασιάσει τα έργα του και να μπορέσει να τα στείλει στο Στρασβούργο, στη διάρκεια μιας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου στο έδρανο του κάθε ευρωβουλευτή θα υπάρχει μία καρέκλα «για να σκεφτούν τη θέση αυτή που τους έδωσε ο κόσμος και ότι έχουν στα χέρια τους τις τύχες των ανθρώπων και της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Η καρέκλα «εκ των Έσω, εκ των Έξω» παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ στην Θεσσαλονίκη, μαζί με μια σειρά επιλεγμένων έργων Ευρωπαίων και Ελλήνων σύγχρονων χειροτεχνών, η επιλογή των οποίων έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από ανοικτό κάλεσμα, σε συνεργασία με το Craftopia hub, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια των Βασίλη Καρκατσέλη και Εβίτας Στάυρου.

Την έκθεση με τίτλο Craft Hub, Investigating craft practices across Europe διοργάνωσε η OECON, στα πλαίσια του τριετούς έργου CraftHub EU, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Δημιουργικής Ευρώπης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM