Το μεγαλύτερο μουσείο Guggenheim στον κόσμο ετοιμάζεται να ανοίξει στο Άμπου Ντάμπι

Το μεγαλύτερο μουσείο Guggenheim στον κόσμο ετοιμάζεται να ανοίξει στο Άμπου Ντάμπι Facebook Twitter
Ψηφιακή αναπαράσταση του μουσείου Guggenheim στο Άμπου Ντάμπι / Φωτ: Courtesy of Gehry Partners / Department of Culture and Tourism – Abu Dhabi
0

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες προετοιμασίας, το μουσείο Guggenheim στο Άμπου Ντάμπι αναμένεται να ανοίξει το 2025, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τη στρατηγική του Εμιράτου στον τομέα του πολιτισμού.

Το νέο μουσείο, που σχεδίασε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι, θα είναι το μεγαλύτερο του παγκόσμιου δικτύου Guggenheim, ξεπερνώντας ακόμη και το αντίστοιχο μουσείο στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Το κτίριο των 42.000 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στο νησί Saadiyat και εκτείνεται σε μια τεχνητή προκυμαία που προστατεύει τη βόρεια ακτή του νησιού.

Το μεγαλύτερο μουσείο Guggenheim στον κόσμο ετοιμάζεται να ανοίξει στο Άμπου Ντάμπι Facebook Twitter
Ψηφιακή αναπαράσταση του μουσείου Guggenheim στο Άμπου Ντάμπι / Φωτ: Courtesy of Gehry Partners / Department of Culture and Tourism – Abu Dhabi

Η αρχιτεκτονική σύνθεση περιλαμβάνει γύψινες κατασκευές και ημιδιαφανείς κώνους, αντλώντας έμπνευση από βιομηχανικά ατελιέ, αλλά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της περιοχής. Η εσωτερική διαρρύθμιση των αιθουσών απομακρύνεται από τη γραμμική δομή που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά μουσεία, προσφέροντας μια ποικιλία χώρων με διαφορετικά ύψη και κλίμακες, ώστε να φιλοξενούνται τόσο μικρές εγκαταστάσεις όσο και μεγάλα έργα τέχνης.

Το μεγαλύτερο μουσείο Guggenheim στον κόσμο ετοιμάζεται να ανοίξει στο Άμπου Ντάμπι Facebook Twitter
Ψηφιακή αναπαράσταση του μουσείου Guggenheim στο Άμπου Ντάμπι / Φωτ: Courtesy of Gehry Partners / Department of Culture and Tourism – Abu Dhabi

Η κυκλοφορία των επισκεπτών οργανώνεται γύρω από μια εσωτερική αυλή και υπερυψωμένες γέφυρες, ενώ επιπλέον αίθουσες αναπτύσσονται σε κάθετο άξονα πάνω από τον βασικό εκθεσιακό χώρο.

Πέρα από τις εκθεσιακές του λειτουργίες, το μουσείο θα περιλαμβάνει κέντρο για την τέχνη και την τεχνολογία, εκπαιδευτικό χώρο για παιδιά, αρχεία, βιβλιοθήκη και εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης. Η μόνιμη συλλογή επικεντρώνεται στη σύγχρονη τέχνη από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, προβλέπεται η ανάθεση έργων ειδικά σχεδιασμένων για τον χώρο.

Το Guggenheim Abu Dhabi εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Saadiyat Island, μαζί με το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι (Jean Nouvel), το Εθνικό Μουσείο Zayed (Foster + Partners) και το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Zaha Hadid.

Με πληροφορίες από Dezeen.com, Scene Home


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ