Λίνα Μενδώνη: Η κλιματική αλλαγή απειλεί όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς

Λίνα Μενδώνη: Η κλιματική αλλαγή απειλεί όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Η κλιματική αλλαγή απειλεί, άμεσα και έμμεσα, όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο 6ο Taihe Forum στο Πεκίνο. 

Το 6ο Taihe Forum, με θέμα «Διεθνής διάλογος, η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», φιλοξενήθηκε στο Μουσείο του Παλατιού, στην Απαγορευμένη Πόλη και η Λίνα Μενδώνη ήταν κεντρική ομιλήτρια. 

Στο Forum συμμετείχαν ειδικοί από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Τη Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκαν ο Κινέζος ομόλογός της, Hu Heping και ο γενικός διευθυντής του μουσείου δρ Wang Xudong. 

Στις συνομιλίες τους, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη μακρόχρονη και αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, υπογραμμίζοντας την κοινή βούλησή τους να εργαστούν για την ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών και των καλών πρακτικών σε διεθνές επίπεδο. 

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, επεσήμαναν την ανάγκη ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, ενώ επαναβεβαίωσαν την αφοσίωση και κοινή γραμμή των δύο χωρών για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών.

Λίνα Μενδώνη: Η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει 

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα και έμμεσα όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε πρόκειται για εγγεγραμμένα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είτε για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά», επεσήμανε στην ομιλία της η Λίνα Μενδώνη. 

Η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει, υπογράμμισε η υπουργός, «τόσο από την εκδήλωση ακραίων κλιματικών φαινομένων, τα οποία παρουσιάζουν αυξανόμενη συχνότητα, ένταση και διάρκεια, ενώ αναμένεται να κλιμακωθούν δραματικά στο μέλλον, όσο και από την σταδιακή κλιματική αλλαγή η οποία προκαλεί φθορά και καταπόνηση των υλικών, απαιτώντας προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες μεθόδους αποκατάστασης και συντήρησης». 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη οι δράσεις για την ανθεκτικότητα της κληρονομιάς και η προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες να επενδύσουν σε νέες μορφές γνώσης, με τη χρησιμοποίηση παραδοσιακών αλλά και νέων τεχνολογιών.

Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία εγκρίθηκε και στηρίχθηκε από τον ΟΗΕ και στη συνέχεια από την UNESCO. 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, το υπουργείο προώθησε την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. 

«Το εθνικό σχέδιο έχει προληπτικό χαρακτήρα, επιχειρώντας να αποτρέψει τους κινδύνους, ήδη σε πρώιμα στάδια. Ευθυγραμμίζεται με την κατευθυντήρια γραμμή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Συνεπάγεται τη σταδιακή διαμόρφωση και εφαρμογή, μέχρι το έτος 2030, 25+ των σχεδίων προσαρμογής τα οποία θα επιτρέψουν, σημαντικοί χώροι της πολιτιστικής κληρονομιάς να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα τους στις επιπτώσεις της κλιματικής και στους κλιματικούς κινδύνους», ανέφερε σχετικά η Λίνα Μενδώνη. 

Τελικό στάδιο του σχεδίου, εξήγησε η υπουργός, είναι η ανάπτυξη διαφοροποιημένων σχεδίων προσαρμογής στις επιμέρους περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς και η προώθηση των τεχνικών έργων, αλλά και των θεσμικών και διαχειριστικών εργαλείων τα οποία απαιτούνται.

Στη βάση όλων αυτών, το υπουργείο- με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- προχώρησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, έως το 2025, ενός πιλοτικού έργου σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους- Δελφοί, Δίον, Φίλιπποι, Μυστρά, Μινωικά ανάκτορα Φαιστού και Μαλίων- υψηλής τουριστικής και οικονομικής σημασίας, για την αντιμετώπιση των απειλών της κλιματικής αλλαγής, την προστασία από τους κλιματικούς κινδύνους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους, εξήγησε η Λίνα Μενδώνη.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Διεθνή / Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Ο Ryan Gosling είπε ότι στα γυρίσματα του Project Hail Mary ένιωσε τόσο μόνος, ώστε οι σκηνοθέτες Phil Lord και Christopher Miller τού έφτιαξαν μια «mop friend» με το όνομα Moppy Ringwald, η οποία εμφανίζεται τελικά και για λίγο στην ταινία.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Πολιτισμός / Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Το πορτρέτο της Lily Allen από τη Nieves Gonzalez, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο του West End Girl, εκτίθεται πλέον στη National Portrait Gallery του Λονδίνου για έναν χρόνο, σηματοδοτώντας και την πρώτη παρουσία της ζωγράφου σε μεγάλο βρετανικό δημόσιο ίδρυμα
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟΙ ΝΑΥΑΓΙΑ

Πολιτισμός / Ιδρύονται δύο νέοι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στους Φούρνους Κορσεών - Αυτά τα ναυάγια εντάσσονται

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του «την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας»
THE LIFO TEAM
ΒΑΙΑΝΑ LIVE ACTION ΠΡΩΤΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι

Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
THE LIFO TEAM
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ