Κρατούμενος εξέτισε επιπλέον σχεδόν 5 χρόνια ποινής - Κανείς δεν του είπε ότι οι ποινές συμψηφίζονται

Κρατούμενος εξέτισε επιπλέον σχεδόν 5 χρόνια ποινής - Κανείς δεν του είπε ότι οι ποινές συμψηφίζονται Facebook Twitter
Κρατούμενος εξέτισε επιπλέον σχεδόν 5 χρόνια ποινής - Κανείς δεν του είπε ότι οι ποινές του έπρεπε να συμψηφιστούν (Guardian)
0

Ένας άντρας από τα νησιά Σαμόα πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια περισσότερα στη φυλακή επειδή κανείς δεν του είπε ότι η ποινή του έπρεπε να έχει συμψηφιστεί.

Ο Sio Agafili, 45 ετών, έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά παρέμεινε στη φυλακή έως ότου ένας δικαστής εντόπισε το σφάλμα όταν εκείνος εμφανίστηκε στο δικαστήριο για άλλο ζήτημα.

Σε μια συνέντευξη στον Samoa Observer, ο πατέρας των τριών είπε ότι δεν του δόθηκε ποτέ η τελική διάρκεια της ποινής του.

«Έχασα τον αριθμό των ημερών πίσω από τα κάγκελα. Δεν θυμάμαι πολλά για το πότε θα έπρεπε να είμαι έξω, απλά ξέρω ότι έπρεπε να εκτίσω την ποινή μου»

Ο Agafili καταδικάστηκε σε επτά χρόνια για διάρρηξη και κλοπή τον Νοέμβριο του 2008.

Τον Δεκέμβριο του 2008, καταδικάστηκε για άσχετες κατηγορίες κλοπής και διάρρηξης σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Αυτές οι ποινές θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί ώστε να τις εκτίσει ταυτόχρονα και όχι συνεχόμενα, την μία μετά την άλλη.

Σύμφωνα με αυτό ο 45χρονος έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος τον Δεκέμβριο του 2015.

Το σφάλμα παρατηρήθηκε μόνο από τον Ανώτατο Δικαστή Daryl Clarke την περασμένη εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του Agafili στο δικαστήριο για μια επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια μιας μαζικής εξέγερσης στη φυλακή Tanumalala, όπου κρατείται.


Η αστυνομία παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι κρατήθηκε παράνομα ο 45χρονος και έτσι απελευθερώθηκε με εγγύηση, πριν από την καταδίκη του για την κατηγορία της επίθεσης. Ο Agafili πέρασε τελικά τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες επιπλέον στη φυλακή.

Η Muriel Lui, δικηγόρος του Agafili, δήλωσε στο RNZ Pacific ότι συζητά μαζί του τις νομικές του επιλογές και ότι είναι πιθανό να ζητηθεί αποζημίωση.

«Το δικαίωμά του στην ελευθερία - σύμφωνα με το άρθρο 6 του συντάγματός μας - έχει σίγουρα παραβιαστεί» είπε η δικηγόρος του, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι κρατούμενοι που να έχουν εκτίσει μεγαλύτερη ποινή.

«Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη τι συνέβη εδώ και πώς κατάφερε η αστυνομία να διεισδύσει στο νομικό σύστημα και επομένως να εκτίσει την ποινή σε συνεχόμενα χρόνια και όχι ταυτόχρονα, με συμψηφιζόμενη ποινή αλλά σίγουρα αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με άλλους κρατουμένους που βρίσκονται εκεί και αν υπηρετούν σωστά τις ποινές τους» είπε η Lui.

Το σύστημα φυλακών των Σαμόα έχει επικριθεί αρκετές φορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων, διαφθορά και ανικανότητα διαχείρισης.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η φυλακή διαλύθηκε εντελώς, και ο αρμόδιος επίτροπός  Taito Edward Winterstein, παραιτήθηκε, μετά την τελευταία εξέγερση,

Το σύστημα των φυλακών ανέλαβε το αντίστοιχο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υποσχέσεις για πλήρη αναθεώρηση.

Σε μια έκθεση ωστόσο που δημοσιεύθηκε βρέθηκε ότι το προσωπικό δεν ήταν εκπαιδευμένο, ενώ οι φυλακές ήταν υπερπλήρεις και δεν είχαν βασικές εγκαταστάσεις όπως τρεχούμενο νερό.

Διαπιστώθηκε μάλιστα, ότι ανήλικοι εξέτιαν την ποινή τους με ενήλικες ενώ συχνές ήταν και οι αποδράσεις.

«Παρά τη διαθεσιμότητα ορισμένων βιβλίων για τήρηση αρχείων, υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο κενό στο ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ολοκληρωμένα, τα αρχεία δεν καταχωρούνται σωστά και μερικά είναι ελλιπή» ανέφερε η έκθεση.

«Πρόκειται για σοβαρή ανησυχία που όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα του κρατουμένου, αλλά θέτει επίσης το κέντρο κράτησης σε κίνδυνο ειδικά όταν πρόκειται για έρευνες».

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
THE LIFO TEAM
Χάρις Αλεξίου – Όλια Λαζαρίδου στο θέατρο Πειραιά

Πολιτισμός / Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου μαζί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου», σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ