Ιρλανδία: Βασικό εβδομαδιαίο εισόδημα για τρία χρόνια σε 2.000 καλλιτέχνες λόγω κορωνοϊού

Ιρλανδία: Βασικό εβδομαδιαίο εισόδημα για τρία χρόνια σε 2.000 καλλιτέχνες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Pixabay
0

Περίπου 2.000 καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί κ.λπ, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό,  πρόκειται να λάβουν βασικό εισόδημα από την ιρλανδική κυβέρνηση για τρία χρόνια.

Οι ιθύνοντες ξεκίνησαν ήδη μια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος Βασικού Εισοδήματος για τις Τέχνες.

Το πρόγραμμα θα παρέχει σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που εργάζονται στις τέχνες εβδομαδιαία πληρωμή, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο.

Στη διαβούλευση προτείνεται βασική πληρωμή 10,50 € την ώρα. Ωστόσο, το συνολικό εισόδημα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Οι χώροι τέχνης και ψυχαγωγίας σε ολόκληρη την Ιρλανδία παρέμειναν κλειστοί για μεγάλες περιόδους λόγω των περιορισμών του Covid-19.

Η Ιρλανδή υπουργός Πολιτισμού Catherine Martin, σύστησε μια ειδική ομάδα Τεχνών και Πολιτισμού για να προτείνει τρόπους με τους οποίους οι τέχνες θα μπορούσαν να ανακάμψουν από την «άνευ προηγουμένου ζημιά» που προκάλεσε η πανδημία.

Η κορυφαία σύστασή ήταν η πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος βασικού εισοδήματος για «μια περίοδο τριών ετών στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού, των οπτικοακουστικών και ζωντανών παραστάσεων και εκδηλώσεων».

Η Martin είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα και ότι αυτό θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022.

Η διαβούλευση για τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου.

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι μεταξύ άλλων, ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι του συστήματος, ποιοι πρέπει να είναι επιλέξιμοι για το εισόδημα, πώς θα επιλεγούν και ποιο θα πρέπει να είναι το κατάλληλο επίπεδο αμοιβής.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς που εργάζονται στις τέχνες και τον πολιτισμό θα λάβουν την πληρωμή, έχει προταθεί προηγουμένως ένας αριθμός 2.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τη διαβούλευση, εάν υπάρχουν περισσότερα άτομα που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα από ό,τι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, τότε οι συμμετέχοντες ενδέχεται να πρέπει να επιλεγούν τυχαία.

Κατά καιρούς, υπήρξαν διάφορα προγράμματα στη χώρα με στόχο την παροχή υποστήριξης σε άτομα που εργάζονται στις τέχνες και τον πολιτισμό και σε χώρους εκδηλώσεων, που επλήγησαν από την πανδημία.

Τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά για λίγο τον Οκτώβριο του 2021 αφού παρέμειναν κλειστά για ενάμιση χρόνο ενώ καταργήθηκαν και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για τους εσωτερικούς χώρους με μουσική.

Ωστόσο, οι περιορισμοί επέστρεψαν πρόσφατα για αυτούς τους χώρους ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιδρυμα Nobel επέστρεψε στην Ελλάδα ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Nobel επέστρεψε στην Ελλάδα ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι

Κατά την περίοδο της Κατοχής και της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, το δαχτυλίδι εκλάπη από το Μουσείο, μαζί με εκατοντάδες αρχαιότητες, στην πλειονότητά τους νομίσματα και κοσμήματα, που ακόμα αγνοούνται.
THE LIFO TEAM
Ένας ναός στη μνήμη των νεκρών του κορωνοϊού στη Βρετανία θα πυρποληθεί το Σάββατο 28 Μάϊου

Πολιτισμός / Ένας ναός στη μνήμη των νεκρών του κορωνοϊού στη Βρετανία θα πυρποληθεί το Σάββατο 28 Μάϊου

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το κοινό θα ενθαρρύνεται να δωρίσει λέξεις, αντικείμενα ή αναμνηστικά για να κοσμήσουν τους τοίχους και τους ενδιάμεσους χώρους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ