Ηράκλειο: Τεράστια τοιχογραφία με τον Νίκο Καζαντζάκη

Ηράκλειο: Τεράστια τοιχογραφία με τον Νίκο Καζαντζάκη να «αγναντεύει» την πόλη του Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ηρακλείου βρίσκεται μία τεράστια τοιχογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος συνδέθηκε, αγάπησε και ποτέ δεν έπαψε να σκέφτεται την πόλη που τον γέννησε.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τέχνη καθ' οδόν», όπου κάθε χρόνο μεταξύ άλλων, κοσμούνται διάφορα σημεία της πόλης με τοιχογραφίες, ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Ραπτάκης δημιούργησε σε μια από τις πλευρές κεντρικού ξενοδοχείου, πολύ κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας, τη μορφή του Νίκου Καζαντζάκη.

«Η τοιχογραφία του μεγάλου διανοητή και συγγραφέα σε κεντρικό σημείο, συμβολίζει τη σημαντική ιστορία της πόλης στα γράμματα και τις τέχνες. Ιστορία την οποία πρέπει να σεβόμαστε, να τιμούμε και να υπενθυμίζουμε στους νεότερους» ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, και επισήμανε ότι το Ηράκλειο έχει τη μεγάλη τύχη να είναι η γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος μάλιστα το ύμνησε και το περιέγραψε πολλές φορές στα έργα του.

Η ίδια συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να αναδείξουμε τη μορφή του σε κεντρικό σημείο της πόλης. Επιλέξαμε το σημείο εισόδου της παλαιάς πόλης, του Μεγάλου Κάστρου, όπως έλεγε ο ίδιος, από την ανατολική πλευρά. Θέλαμε να καλωσορίζει τον επισκέπτη αυτή η εμβληματική μορφή. Άλλωστε, είναι απέναντι από το σημαντικότατο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες καθημερινά».

Μέσω της τοιχογραφίας ο Νίκος Καζαντζάκης «αγναντεύει» την πόλη στην οποία μεγάλωσε

Μέσω της τοιχογραφίας ντόπιοι και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τον Νίκο Καζαντζάκη, καθώς εκείνος, κατά κάποιον τρόπο, «αγναντεύει» την πόλη στην οποία μεγάλωσε και του έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα.

«Σε μια πόλη όπου κυριαρχεί το μπετόν, όπως άλλωστε σε όλες τις πόλεις, η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να εικονογραφήσει κτίρια με θέματα από τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, είναι πραγματικά αξιέπαινη» είπε η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κατερίνα Ζωγραφιστού, η οποία πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία για την τοιχογραφία στο κέντρο του Ηρακλείου ήταν μια όμορφη έκπληξη και για τους προσκεκλημένους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που ήρθαν στο Ηράκλειο από όλες τις ηπείρους για την Παγκόσμια επετειακή συνάντηση 3-5 Αυγούστου 2023. «Όταν αντίκρισαν το υπέροχα δουλεμένο graffiti με την πιο χαρακτηριστική φωτογραφία του μεγάλου μας συγγραφέα, η στιγμή ήταν μοναδική. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα, ο θαυμασμός των τριών μαθητών από το Βέλγιο και την Ελλάδα που τα έργα τους βραβεύτηκαν στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό και η απονομή των βραβείων έγινε σε εκδήλωση στο ίδιο ξενοδοχείο. Ένα μεγάλο μπράβο στον καλλιτέχνη, στο ξενοδοχείο που δέχτηκε την εικονογράφηση και στο Δήμο Ηρακλείου».

Η ίδια συμπλήρωσε πως «είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπεις ομάδες ανθρώπων να στέκουν κάτω από την τοιχογραφία να συζητούν. Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο και είμαστε σίγουροι, πως δεν κάνει μόνον εξαιρετική εντύπωση, αλλά δίνει και αφορμή για προβληματισμούς και συζητήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Πολιτισμός / Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Το Valkhof Museum στο Ναϊμέχεν εντόπισε ένα σπάνιο φαλλικό αντικείμενο από οστό, πιθανότατα ρωμαϊκής εποχής, μέσα σε τεράστια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που παρέμενε σε αποθήκες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά φαλλικά σύμβολα ως φυλαχτά γονιμότητας και προστασίας
THE LIFO TEAM
Το Met Gala στην εποχή του Μπέζος: όταν το χρήμα της τεχνολογίας αγοράζει γούστο

Πολιτισμός / Το Met Gala έγινε Tech Gala: Όταν το κακό γούστο αγοράζει κύρος

Με τον Jeff Bezos και τη Lauren Sánchez Bezos σε ρόλο βασικών χρηματοδοτών και τιμητικών συμπροέδρων, και τα εισιτήρια να φτάνουν τα 100.000 δολάρια, το Met Gala του 2026 προκαλεί νέα συζήτηση για το αν η πιο ισχυρή βραδιά της μόδας μετατρέπεται σε σκηνή επιρροής για τη Silicon Valley
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Μόλι Ρότζερς, ενδυματολόγος του σίκουελ «Ο Διάβολος Φοράει Prada», αποκαλύπτει ότι η Μιράντα Πρίστλεϊ δεν φοράει σχεδόν καθόλου Prada, ούτε στη νέα ταινία ούτε στην αρχική.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιβεβαίωσε ότι η νέα του ταινία, βασισμένη στο έπος του Ομήρου, θα έχει διάρκεια μικρότερη από τις τρεις ώρες του Oppenheimer. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την «τεράστια πίεση» της διασκευής, ενώ η Οδύσσεια γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα.
THE LIFO TEAM
Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Ένα γλυπτό στο Waterloo Place, με μια φιγούρα που προχωρά τυφλωμένη από μια τεράστια σημαία, εμφανίστηκε με το όνομα “Banksy” στη βάση του. Ο καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει την πατρότητα, αλλά η εικόνα ήδη διαβάζεται ως σχόλιο για την εξουσία, τον εθνικισμό και την τυφλή πίστη στα σύμβολα
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τίλντα Σουίντον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον και ο Πίτερ Τζάκσον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε τα φετινά του «Rendez-vous», φέρνοντας στη σκηνή τρεις πολύ διαφορετικές μορφές του σύγχρονου σινεμά: τον Πίτερ Τζάκσον, την Κέιτ Μπλάνσετ και την Τίλντα Σουίντον.
THE LIFO TEAM
Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Πολιτισμός / Το σώμα πριν από το φόρεμα: Πέντε καλλιτέχνιδες απαντούν στο θέμα του φετινού Met Gala

Με αφορμή το Costume Art, τη νέα έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που συνδέεται με το φετινό Met Gala, η Vogue παρουσίασε πέντε έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που κοιτούν το σώμα πέρα από τη μόδα: ως εικόνα, γλυπτό, μνήμη, μητρότητα και μεταμόρφωση.
THE LIFO TEAM
Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει

Πολιτισμός / Ο Θουρμπαράν στη National Gallery: Ο ζωγράφος που έκανε την ύλη να πιστεύει στο πνεύμα

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση της National Gallery στο Λονδίνο, ο Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν επιστρέφει όχι απλώς ως ζωγράφος αγίων και μαρτυρίων, αλλά ως ο καλλιτέχνης που έκανε το φως, το ύφασμα, το νερό και ένα δεμένο αρνί να κουβαλούν το βάρος της πίστης, της σιωπής και του σώματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Πολιτισμός / Το αρχαιότερο αγγλικό ποίημα βρέθηκε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκη της Ρώμης

Μελετητές του Trinity College Dublin εντόπισαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρώμης ένα άγνωστο χειρόγραφο του Caedmon's Hymn, του ποιήματος του 7ου αιώνα που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ποίημα στην αγγλική γλώσσα.
THE LIFO TEAM
Η Billie Eilish και ο James Cameron φέρνουν την περιοδεία Hit Me Hard and Soft σε 3D στις αίθουσες

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Τζέιμς Κάμερον μεταφέρουν την περιοδεία «Hit Me Hard and Soft» σε 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η Μπίλι Άιλις συνεργάζεται με τον Τζέιμς Κάμερον για το Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft - The Tour (Live in 3D), μια κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της που συνδυάζει συναυλιακό υλικό, στιγμές από τα παρασκήνια και την εμπειρία του 3D.
THE LIFO TEAM
ΚΑΒΑΦΗΣ ΓΛΥΠΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΘΗΝΑ

Πολιτισμός / Το Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων γλυπτό με τον Κ.Π. Καβάφη

Η πρόταση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου αποτυπώνει τον Καβάφη καθιστό - Πρόκειται για ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, από χαλκό με πατίνα υψηλής αντοχής για εξωτερικό χώρο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να καθίσει δίπλα στον ποιητή
THE LIFO TEAM