Η UNESCO συγκαλεί έκτακτη σύνοδο για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων του Λιβάνου

Η UNESCO συγκαλεί έκτακτη σύνοδο για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων του Λιβάνου Facebook Twitter
0

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις 18 Νοεμβρίου στο Παρίσι για να εξετάσει την ένταξη λιβανέζικων πολιτιστικών χώρων στη λίστα των τοποθεσιών που δικαιούνται «ενισχυμένη προστασία». 

Η απόφαση έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ στον Λίβανο, με στόχο τη Χεζμπολάχ, και τον αυξημένο κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς στους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας.

Σε προκαταρκτική αποτίμηση της κατάστασης, η UNESCO δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής ορατή ζημιά σε σημαντικά μνημεία, όπως ο ρωμαϊκός ναός του Μπααλμπέκ και το φοινικικό λιμάνι της Τύρου. Ωστόσο, υπογραμμίζεται η ανάγκη για πιο ακριβείς επιτόπιες επιθεωρήσεις μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας.

Η ενίσχυση της προστασίας, εφόσον εγκριθεί, θα εξασφαλίσει στα λιβανέζικα μνημεία ένα υψηλό επίπεδο ασυλίας από στρατιωτικές επιθέσεις, σύμφωνα με τη διεθνή λίστα της UNESCO για την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παραβίαση της προστασίας αυτής μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις από τις αρμόδιες αρχές.

Νωρίτερα την Πέμπτη, πάνω από 100 Λιβανέζοι βουλευτές απηύθυναν έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων σε περιοχές που πλήττονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, τονίζοντας τον κίνδυνο για την ιστορική κληρονομιά του Λιβάνου.


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM