Η site specific performance «Κρίταμον Χρησμός» ξαναδινει ζωή στον Μαραθόκαμπο Σάμου

Η site specific performance «Κρίταμον Χρησμός» ξαναδινει ζωή στον Μαραθόκαμπο Σάμου Facebook Twitter
Susi Gelb, Mnemonic at Heraion. Φωτ.: Easyupstream
0

Με την έκθεση «Kritamon Oracle – Κρίταμον Χρησμός», το πρώτο δημόσιο έργο της, συστήνεται στο κοινό η KERKIS ECHO, η καλλιτεχνική - φιλοσοφική κοινότητα λόγου στη Σάμο που συστάθηκε το 2021 με στόχο, σε έναν τόπο που περιβάλλεται από την πνευματική αύρα του Πυθαγόρα, το όρος Κέρκης με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, να οικοδομηθεί μια διεθνής ποιητική κοινότητα σκέψης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και οραματιστές κάθε είδους ενώνονται για να αναπτύξουν ιδέες διεπιστημονικών έργων μαζί με τους ανθρώπους της μικρής ορεινής πόλης του Μαραθόκαμπου.

Ένας χρησμός περιγράφει ταυτόχρονα το γεγονός, το μήνυμα, το πρόσωπο, τον τόπο και τη μαγεία που συσσωρεύουν. Σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, από ιδέες περί ομορφιάς και καταστροφής έως την αβεβαιότητα του μέλλοντος, το «Kritamon Oracle» θα ενεργοποιήσει ιστορίες αλλά και οραματικές ιδέες που αιωρούνται ανάμεσα στην υλική και την άυλη καλλιτεχνική παρέμβαση, καθώς και την πολύ ευαίσθητη αντίληψη του σήμερα.

Η site specific performance «Κρίταμον Χρησμός» ξαναδινει ζωή στον Μαραθόκαμπο Σάμου Facebook Twitter
Nikos Avramidis, Delta b2. Φωτ.: Easyupstream

Το κρίταμο είναι ένα άγριο αρωματικό παχύφυτο που φύεται και ευδοκιμεί κατά μήκος των βραχωδών ακτών του Αιγαίου γύρω από τη θάλασσα. Με τον ίδιο τρόπο που το κρίταμο βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στις πιο τραχιές επιφάνειες, θα προκύψουν ειδικές παρεμβάσεις και παραστάσεις στο χωριό Μαραθόκαμπος. Υβριδικά σχήματα τέχνης, παρεμβάσεις, γλυπτά και έργα νέων μέσων θα αναμειχθούν με τοπικές ανακαλύψεις, καθώς και αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, τη χλωρίδα και την πανίδα της Σάμου.

Έτσι, συναντάμε υφάσματα που φέρουν μυστηριώδεις κώδικες, μαντικά μηνύματα που φυσούν από ερειπωμένα σπίτια –από τους πρώην κατοίκους ή από το μέλλον;–, ένα ερειπωμένο κτίριο μπροστά από το μοναστήρι της Παναγίτσας που μετατρέπεται σε εικονική σπηλιά, ένα προχριστιανικό δωμάτιο προσευχής, από το οποίο ο Πυθαγόρας θα μπορούσε να είχε μιλήσει στους μαθητές του…

Στα στενά δρομάκια του Μαραθόκαμπου η καλλιτέχνις Pollyester δίνει παράσταση τραγουδώντας ωδές για τα πολυάριθμα υπνοδωμάτια στα σπίτια της μικρής ορεινής πόλης, ένα φαινόμενο που ιστορικά απαντάται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Φυσικά, δεν λείπουν οι παλιοί θεοί του Ηραίου, που έφυγαν από το νησί εδώ και καιρό. Στον χώρο όπου προηγουμένως στεγαζόταν ένας ναός του καταναλωτισμού –το παλιό σούπερ μάρκετ– κρέμονται έως και αυτοφωτιζόμενα ανάγλυφα θεοτήτων φτιαγμένα από πλεξιγκλάς. Εικονίδια με νέον χρώματα εκπέμπουν μια απόκοσμη λάμψη. Η ήσυχη ορεινή πόλη του Μαραθόκαμπου, που έχει συρρικνωθεί από 5.000 σε 900 κατοίκους, είναι το ιδανικό μέρος για την έκθεση «Kritamon Oracle». Εκεί θα βρείτε άδεια καφενεία, σιντριβάνια, ελαιώνες, ερείπια, μια παλιά λεκάνη – αντικείμενα και χώρους που κουβαλούν μακροχρόνια ιστορία και μας καλούν να τους ξαναδώσουμε ζωή.

Η site specific performance «Κρίταμον Χρησμός» ξαναδινει ζωή στον Μαραθόκαμπο Σάμου Facebook Twitter
Julia Benkert, Katrin Savvulidi, Nikos Avramidis, Karsten Schmitz, Susi Gelb. Φωτ.: Kerkis Echo

Την έκθεση διοργανώνει το easy!upstream, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών που παρουσιάζει εκθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες από το 2015. Η έκθεση «Kritamon Oracle» σηματοδοτεί την έναρξη ενός τριετούς εκθεσιακού έργου στον Μαραθόκαμπο. Την επιμέλεια της σειράς έχουν οι καλλιτέχνες Susi Gelb και Niko Abramidis &NE.

Για τα εγκαίνια του «Kritamon Oracle», που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμαγεμάτο παρεμβάσεις και ζωντανές εμφανίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στον Μαραθόκαμπο της Σάμου από μια διεθνή ομάδα εικαστικών, ηθοποιών και μουσικών από πολλαπλά backgrounds. Οι καλλιτέχνες πουσυμμετέχουν είναι οι Ξενοφών Γιαννούλης (aka Fonda Mentalism), Niko Abramidis &NE, Αναστασία Τσουκαλά (aka Nouvelle), Tatjana Vall, Justin Urbach, Gülbin Ünlü, Katrin Savvulidi, Susi Gelb, Pollyester και Mikko Gaestel.

Η site specific performance «Κρίταμον Χρησμός» ξαναδινει ζωή στον Μαραθόκαμπο Σάμου Facebook Twitter

Πληροφορίες:
Κεντρική τοποθεσία: Παλαιά Αγορά, πλατεία Λάκκα, χωριό Μαραθόκαμπος, Σάμος
Ημέρα έναρξης: 2 Αυγούστου, από τις 19.00 έως τα μεσάνυχτα
Μετακίνηση: Δωρεάν λεωφορείο από τον Κάμπο για του χωριό του Μαραθόκαμπου

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου: Στο φως τα πολύτιμα αντικείμενα ενός άβατου για πρώτη φορά στο κοινό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου: Στο φως τα πολύτιμα αντικείμενα ενός άβατου

Από το άβατο του θησαυροφυλακίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στις βιτρίνες: Χρυσά και ασημένια κοσμήματα υψηλής αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας φωτίζουν την αρχαία Αχαΐα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ένας φεμινιστής (;) ζωγράφος και ένα πορτρέτο που αμφισβήτησε τις σεξουαλικές συμβάσεις της εποχής του

Πολιτισμός / Ο Σάρτζεντ ζωγράφιζε τις γυναίκες πέρα από τις σεξουαλικές συμβάσεις των καιρών τους

Κι όμως, υπήρχαν εποχές που τα πορτρέτα γυναικών θεωρούνταν προκλητικές, μόνο και μόνο επειδή εκείνες δεν έκρυβαν τη ζωντάνια, τη σεξουαλικότητα και τις επιθυμίες τους
NEWSROOM
Επεξεργασία σε πορτρέτο καλλονής

Πολιτισμός / Προσωπογραφία καλλονής της βρετανικής αριστοκρατίας είχε υποστεί... «θεραπεία τύπου Kylie Jenner»

Ποιος είπε ότι οι παλιοί δεν «πείραζαν» τα χαρακτηριστικά τους; Απλώς τότε δεν υπήρχαν φίλτρα και αισθητικές επεμβάσεις και τις αλλαγές τις έκανε -καμιά φορά- ο καλλιτέχνης που φιλοτεχνούσε το πορτρέτο τους
NEWSROOM