Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: kez.gr
0

Μία νέα μεγάλη τοιχογραφία τιμά την ιστορία του κέντρου της Αθήνας: η «Πηνελόπη» δια χειρός ΚΕΖ, κοσμεί πλέον το εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας.

Η τοιχογραφία αποτελεί μια πρωτοβουλία και παραγωγή της UrbanAct, η οποία προωθεί την τέχνη της street art στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και στηρίζει το έργο των καλλιτεχνών και την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο.

Βρίσκεται στην οδού Πολυκλείτου 13, ανάμεσα στην Ευρυπίδου και στη Βύσση, στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της. Αθήνας.

Λαμβάνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής, όπου λειτουργούσαν για δεκαετίες και λειτουργούν ακόμη πολλά υφασματικά και καταστήματα ειδών ραπτικής, ο ΚΕΖ ανέτρεξε σε ένα ζωγραφικό έργο με μυθολογικό θέμα, όπου η ύφανση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

«Ο KEZ είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της αθηναϊκής street art σκηνής. Με ιδιαίτερο ζωγραφικό ύφος και αναγνωρίσιμη σχεδιαστική τεχνική που παραπέμπει στη χαρακτική, έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην τέχνη του δρόμου, όπως αυτή διαμορφώνεται και εξελίσσεται δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες» σημειώνει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του εικαστικού έργου, Χριστόφορος Μαρίνος. 

«Σε αντίθεση με άλλους street artists που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, οι τοιχογραφίες του είναι λιτές, ημιαφαιρετικές, με περιορισμένη χρωματική παλέτα που θυμίζει τις πρώτες έγχρωμες ξυλογραφίες.

»Ο καλλιτέχνης αντλεί τα θέματά του κυρίως από την ελληνική μυθολογία και την ιστορία της ζωγραφικής, από έργα τέχνης που προσεγγίζουν λογοτεχνικά κείμενα. Ενδεικτικές είναι δύο πρόσφατες τοιχογραφίες των εμπνευσμένων από τον πίνακα Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα (1933) του Θεόφιλου και η εικόνα του Paul Gustave Doré για την Κόλαση (1861) από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

»Η βασική επιρροή του όμως παραμένει το σκληρό φυσικό τοπίο της Αθήνας, ένα τοπίο ανομοιογενείς και συνεχώς μεταβαλλόμενο» αναφέρει.

Υπογραμμίζει δε, ότι μία από αυτές τις τολμηρές διασκευές είναι και το τελευταίο του έργο, μια μεγάλη τοιχογραφία σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει το κατάλυμα NEMA Suites.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

«Οι τοιχογραφίες του ΚΕΖ δεν εξωραΐζουν, τουλάχιστον όχι με τον επιφανειακό και διακοσμητικό τρόπο που κάνουν οι περισσότεροι street artists. Η τοιχογραφία στην Πολυκλείτου είναι πιστή τόσο στο θέμα της όσο και στη φυσιογνωμία της περιοχής – κι αυτή η πιστότητα σπανίζει, δεν τη συναντά εύκολα» σχολιάζει ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Η τοιχογραφία καθεαυτή μοιάζει με υφαντό, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως λέει.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

Απεικονίζει τη διαδικασία της ύφανσης, δηλαδή το περιεχόμενο της σύνθεσης. «Ένα μυθολογικό θέμα, εν προκειμένω αυτό που απεικονίζει τον John William Waterhouse (1849-1917) στον πίνακα “Οι Πηνελόπη και οι μνηστήρες” (1912), δεν αναφέρεται ευθέως στην πραγματικότητα.¬

«Στα χέρια του KEZ, όμως, η ομορφιά του θέματος δαμάζεται και προσαρμόζεται αρμονικά στα δεδομένα του αστικού δημόσιου χώρου της Αθήνας.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

»Σε αντίθεση με τη χαλαρή, ενιαία και ρέουσα γραμμή του Waterhouse, που συμβάλλει στη γαλήνια ατμόσφαιρα του πίνακα, οι πινελιές του KEZ είναι διάστικτες, νευρικές, τρεμάμενες, διακεκομμένες, απόλυτα ταιριαστές με την ένταση και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της πόλης.

»Αν «το ύφασμα δίνει στο κέντρο της Αθήνας», όπως υποστηρίζουν περήφανα οι υφασματέμποροι της περιοχής, η τοιχογραφία του ΚΕΖ εικονογραφεί αυτή την άποψη που προσκαλούμε να συμπληρώσουμε το χρώμα που λείπει από τη σύνθεσή του».

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία και στήριξη με την εταιρεία ROXPRO Ξενοδοχειακή Τουρ ΙΚΕ, στην οποία ανήκει στο NEMA Suites.

Τα εγκαίνια της θα ανακοινωθούν σύντομα και θα συνδυαστούν και με μια ιδιαίτερη παρουσίαση.

Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ κοσμεί το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Ο Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα του «Πάρτυ Γενεθλίων». Ο Μάριο Μπανούσι ανέβασε φωτογραφίες μαζί του στην πόλη, λίγους μήνες πριν παραλάβει στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα της Biennale Teatro.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Στο Jim Queen, ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight και ένας queer influencer ψάχνει τη θεραπεία στο Παρίσι. Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, μετατρέποντας την ετεροφυλοφιλία σε camp ταινία τρόμου για τη gay σκηνή.
THE LIFO TEAM