Η Μεξικανή αρχιτέκτονας Φρίντα Εσκομπέντο αναλαμβάνει τη νέα πτέρυγα του ΜΕΤ

Η Μεξικανή αρχιτέκτονας Φρίντα Εσκομπέντο αναλαμβάνει τη νέα πτέρυγα του ΜΕΤ Facebook Twitter
Η Φρίντα Εσκομπέντο φωτογραφίζεται στο Serpentine Pavilion, 2018. Φωτο: COURTESY OF AESOP.
0

Το Μητρoπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ανέθεσε στην αρχιτέκτονα από τη πόλη του Μεξικού Φρίντα Εσκομπέντο να ηγηθεί ενός νέου μεγάλου έργου και να σχεδιάσει την αφιερωμένη στην μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη νέα πτέρυγα του Μητροπολιτικού Μουσείου, με προϋπολογισμό  500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η 42χρονη σήμερα αρχιτέκτονας, ήταν η νεότερη όταν το 2018, επελέγη να σχεδιάσει το Serpentine Pavilion και ο διευθυντής του μουσείου, Max Hollein είπε ότι πρόκειται για μια αρχιτέκτονα με δυνατή φωνή που κατασκευάζει πολύ σύγχρονα κτίρια που έχουν τις ρίζες τους και σε έναν σύγχρονο κανόνα.

Η επιλογή εξέπληξε πολλούς γιατί η Εσκομπέντο που θα σχεδιάσει αυτή την επέκταση στην οποία θα στεγαστούν έργα μεγάλης αξίας από μια συλλογή του μουσείου που εμπλουτίζεται διαρκώς, έχει κυρίως σχεδιάσει προσωρινές κατασκευές και δεν είναι γνωστή. Η ίδια φυσικά νιώθει ενθουσιασμένη και θεωρεί μεγάλη πρόκληση αυτή την παραγγελία που περιμένει ένας αρχιτέκτονας να του γίνει σε όλη του τη ζωή, να σχεδιάσει ένα ίδρυμα με τη σημασία και τη συνάφεια του Met».

Φυσικά η Εσκομπέντο δε μπορεί να συζητήσει ακόμα τις σχεδιαστικές της προτάσεις, αλλά είπε ότι η νέα πτέρυγα είναι «σημαντικό να συνδεθεί με το υπόλοιπο μουσείο, να συνδεθεί με το πάρκο, να συνδεθεί με την πόλη και επίσης να εκπροσωπήσει την πολιτιστική ποικιλομορφία της Νέας Υόρκης».

Η Μεξικανή αρχιτέκτονας Φρίντα Εσκομπέντο αναλαμβάνει τη νέα πτέρυγα του ΜΕΤ Facebook Twitter
© Frida Escobedo

Το Met έχει μείνει πίσω σε ότι αφορά τις κτιριακές του εγκαταστάσεις για μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και οι σημερινοί του χώροι θεωρούνται εδώ και καιρό προβληματικοί. Το μουσείο αναγκάστηκε επίσης να καθυστερήσει το έργο, αφού το είχε ανακοινώσει πριν συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια. Το κατάφερε το περασμένο φθινόπωρο όταν πήραν μια δωρεά 125 εκατομμυρίων δολαρίων για τη νέα πτέρυγα, το μεγαλύτερο χρηματικό δώρο στην ιστορία του μουσείου, από το ζεύγος Τανγκ που υπήρξαν διαχειριστές του μουσείου για πολλά χρόνια και η πτέρυγα για τα επόμενα πενήντα θα φέρει το όνομά τους.

Το έργο στο Met θα δημιουργήσει 25.000 τ.μ. γκαλερί και δημόσιο χώρο, παρέχοντας την ευκαιρία στο μουσείο να αφηγηθεί την ιστορία της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης πληρέστερα από ό,τι στο παρελθόν. Εκτός από μοντέρνα και σύγχρονα έργα, το Tang Wing θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, σχέδια και εκτυπώσεις. Όπως ανακοινώθηκε θα πρόκειται για μια «πιο ανοιχτή κτιριακή δομή» με γκαλερί που διαφέρουν ως προς το ύψος, την κλίμακα και την έκθεση στο φως, σε μια εποχή που μουσεία επεκτείνουν την αφήγησή τους με διαπολιτισμικές παρουσιάσεις.

Το μουσείο θεωρεί ότι έκανε ένα βήμα προς το μέλλον αναθέτοντας αυτό το έργο σε μια γυναίκα, ωστόσο στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι η διαφορετικότητα δεν ήταν το κριτήριο αυτής της τόσο σημαντικής επιλογής. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια.

Γεννημένη το 1979 στην Πόλη του Μεξικού, η Εσκομπέντο σπούδασε αρχιτεκτονική στο Universidad Iberoamericana στην Πόλη του Μεξικού προτού ολοκληρώσει μεταπτυχιακό στην τέχνη, το σχέδιο και τον δημόσιο τομέα στο Harvard's Graduate School of Design. Ίδρυσε το 2006 το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο και το Met θα είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό της έργο μέχρι σήμερα, με μια εντελώς άλλη τάξη μεγέθους. Η προηγούμενη δουλειά της έχει παρουσιάσει πολλά περίπτερα και άλλες προσωρινές κατασκευές, όπως αυτές για την Τριενάλε Αρχιτεκτονικής της Λισαβόνας, την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σικάγο και το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο. Το 2018, ο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine Gallery, Χανς Ούλριχ Όρμπιστ την επέλεξε για το Serpentine Pavilion.

Αυτήν τη στιγμή εργάζεται σε ένα έργο στο Χάρλεμ μια κοινοπραξία με το Εθνικό Μαύρο Θέατρο που θα περιλαμβάνει χώρους κατοικίας, λιανικής και παραστάσεων. Έχει διδάξει στο Columbia, το Harvard και το Rice και αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Yale. Το 2019, το στούντιό της αναδείχθηκε ως μία από τις «100+ Καλύτερες Αρχιτεκτονικές Εταιρείες» παγκοσμίως από το περιοδικό αρχιτεκτονικής DOMUS.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Πολιτισμός / Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Αναλύοντας έργα τέχνης, κυριευόμαστε από την θετική τάση να δημιουργήσουμε και εμείς. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την άλλη ματιά της Τέχνης για μια νοηματοδότηση της ζωής.
NEWSROOM
Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Πολιτισμός / Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, ο «Αφανισμός» του Μπέρχαρντ σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, η «Αντιγόνη» και η «Αφιέρωση» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Σφενδόνης για τη νέα σεζόν.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ