Η ΕΣΠΕΚ απαντά για τη διαδικασία επιλογής των ταινιών και τους αξιολογητές

Η ΕΣΠΕΚ απαντά για τη διαδικασία επιλογής των ταινιών και τους αξιολογητές Facebook Twitter
0

Εδώ και πολλά χρόνια, δύο ήταν τα σταθερά ζητούμενα από τις εκάστοτε διοικήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

α) Να δημοσιεύσουν έναν νέο κανονισμό προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα συνομιλεί με το σύγχρονο ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο.

β) Να αξιολογήσουν τις συσσωρευμένες αιτήσεις χρηματοδότησης (οι διοικήσεις δεν τηρούσαν τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σταθερά περίπου 400 αιτήσεις σε αναμονή 2,5 ετών), ώστε να επέλθει ροή στις εγκρίσεις και να γίνουμε επιτέλους αξιόπιστοι όχι μόνο απέναντι στους αλλοδαπούς συμπαραγωγούς και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στους ίδιους τους Έλληνες δημιουργούς.

Η τωρινή διοίκηση κατάφερε μέσα σε επτά μόλις μήνες και να δημοσιεύσει έναν νέο σύγχρονο κανονισμό και να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των προτάσεων. Πώς έγινε αυτό;

Με το να αποφασίσει να προσλάβει μεμονωμένους αναγνώστες – αξιολογητές — 26 στον αριθμό — στο πρότυπο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Eurimages, Creative Europe –Media). Η παραπάνω διαδικασία —που αποτελεί πετυχημένη ευρωπαϊκή πρακτική— ανακοινώθηκε δημόσια και αναλυτικά στις αρχές του χρόνου, και δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση ή παρατήρηση από κανένα κινηματογραφικό φορέα.

Ο κάθε αναγνώστης στέλνει απλά στον Οργανισμό τη γραπτή αξιολόγηση του, χωρίς να συνομιλεί με μέλη της διοίκησης ή με τους άλλους αξιολογητές, μη γνωρίζοντας καν ποιοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα με αυτόν. Την  τελική δε έγκριση ή απόρριψη ενός φακέλου, δεν την έχουν οι αξιολογητές αλλά οι εκάστοτε υπεύθυνοι του Κέντρου Κινηματογράφου, μιας και ο ρόλος των αξιολογητών είναι γνωμοδοτικός, έχοντας πρόσβαση μόνο στους καλλιτεχνικούς και όχι στους οικονομικούς φακέλους.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν πια επιτροπές όπως παλιότερα, μας είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υπάρξει οποιαδήποτε συνάφεια και συνδιαλλαγή.

Για αυτούς τους  λόγους εναντιωνόμαστε τόσο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση, όσο και σε εκείνους που προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον και εκθέτουν άκριτα συνάδελφους τους κινηματογραφιστές —στη συγκεκριμένη περίπτωση νέους, αλλά ήδη εγνωσμένης αξίας— σπέρνοντας τον διχασμό και παρεμποδίζοντας τη σταθερότητα και την ομαλή συνέχεια του Κέντρου Κινηματογράφου.

Αναμένουμε με αγωνία την εφαρμογή του νέου χρηματοδοτικού κανονισμού και φυσικά δεν επαναπαυόμαστε —θα είμαστε σε εγρήγορση ώστε αν κατά την εφαρμογή του διαπιστώσουμε την οποιαδήποτε έλλειψη ή παραφωνία, να την αναφέρουμε και να διεκδικήσουμε όποια αλλαγή και διόρθωση κριθεί απαραίτητη.

Τέλος, καλούμε όλες τις δυνάμεις του οπτικοακουστικού τομέα να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τον συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων με στόχο μια εθνική κινηματογραφική πολιτική που θα διαθέτει περισσότερα εφόδια για το Ελληνικό Σινεμά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μόνο με ισχυρό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου μπορούμε να έχουμε ισχυρή και εξωστρεφή εθνική κινηματογραφία!

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΕΚ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η προκλητική δημιουργία του Λούκα Γκουντανίνο «After the Hunt», ο Χρυσός Φοίνικας του Παναχί, το «Good Fortune», το «Black Phone 2» και 4 ακόμα ταινίες στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Πολιτισμός / Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Ο οίκος Vivienne Westwood υπερασπίστηκε την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ευκαιρία πολιτισμικού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης»
LIFO NEWSROOM
«Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

Πολιτισμός / «Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

«Τα διακυβεύματα ήταν τεράστια. Όλοι ήμασταν σε ένταση. Είχαμε ξοδέψει πέντε χρόνια και 200 εκατομμύρια δολάρια» - Ο παραγωγός του «Τιτανικού» γράφει για την εποχή δημιουργίας της ταινίας που «έσπασε» ταμεία και απέσπασε 11 βραβεία Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδερφή της

Πολιτισμός / Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδελφή της

«Αν και αυτά τα εντυπωσιακά πορτρέτα έχουν εκτεθεί πολλές φορές τα τελευταία 250 χρόνια, θα είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπουμε επιτέλους τη Μαρία Αντουανέτα όπως ήταν πραγματικά, και όχι να τη συγχέουμε με την αδελφή της», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Βίλα Γκέτι: Παρουσίαση για την παραγωγή αρώματος στην Πύλο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Πολιτισμός / Μια αρχαιολόγος έχει βρει πώς μύριζαν τα αρώματα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Θα μιλήσει για αυτό σε μια διάλεξη

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο - Βίλα Γκέτυ και αποτελεί μέρος της περιοδικής έκθεσης «The Kingdom of Pylos», την πρώτη μεγάλη έκθεση στη Βόρεια Αμερική αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν θυμάται τη Νταϊάν Κίτον

Πολιτισμός / Ο Γούντι Άλεν αποχαιρετά τη Νταϊάν Κίτον

«Με την πάροδο του χρόνου έκανα ταινίες για ένα μόνο κοινό, τη Νταϊάν Κίτον. Δεν διάβασα ποτέ καμία κριτική για τη δουλειά μου και με ενδιέφερε μόνο η γνώμη της Κίτον», γράφει ο Άλεν σε κείμενό του, αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ηθοποιό
LIFO NEWSROOM
Άννα Κυριακού: Από τη Finos Films και το Εθνικό Θέατρο έως τη «θεία Μπεμπέκα» στις «Τρεις Χάριτες»

Πολιτισμός / Άννα Κυριακού: Από τη Finos Films και το Εθνικό Θέατρο έως τη «θεία Μπεμπέκα» στις «Τρεις Χάριτες»

Στο Εθνικό Θέατρο, όπου υπήρξε μέλος για πάνω από 20 χρόνια, πρωταγωνίστησε σε 34 έργα, από την Ηλέκτρα και τον Πειρασμό του Ξενόπουλου, έως τον Οθέλλο και τη Λυσιστράτη
LIFO NEWSROOM