Η ανακαίνιση του εσωτερικού της Παναγίας των Παρισίων θα θυμίζει θεματικό πάρκο;

Η ανακαίνιση του εσωτερικού της Παναγίας των Παρισίων θα θυμίζει θεματικό πάρκο; Facebook Twitter
Η Παναγία των Παρισίων χωρίς το εμβληματικό καμπαναριό | Getty Images
0

Η διαμάχη σχετικά με το πώς θα έπρεπε να αποκατασταθεί ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει ξαναρχίσει καθώς αναδύονται τα σχέδια που προτίθενται να δώσουν στο εσωτερικό μια φιλικό προς τους τουρίστες εικόνα όπως προβλέπεται στην αναμόρφωση ενός από τα πιο τουριστικά μέρη της πόλης του φωτός.

Τα ξύλινα εξομολογητήρια, οι βωμοί και τα κλασικά γλυπτά που καταστράφηκαν πρόκειται να αντικατασταθούν με σύγχρονες τοιχογραφίες και νέα φωτιστικά και ηχητικά εφέ που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν «συναισθηματικούς χώρους», σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Οι επισκέπτες θα οδηγούνταν σε ένα «μονοπάτι ανακάλυψης» μέσα από θεματικά παρεκκλήσια, συμπεριλαμβανομένου ενός με έντονη περιβαλλοντική εστίαση, σύμφωνα με προτάσεις που αποκάλυψε η εφημερίδα. Ως μέρος των σχεδίων, αποσπάσματα από τη Βίβλο θα προβάλλονταν στους τοίχους του παρεκκλησίου σε διάφορες γλώσσες.

Η κριτική για σχέδια είναι σκληρή και παρομοιάζει το πλάνο ανάπτυξης με Ντίσνεϊλαντ.

Ο διάσημος γοτθικός καθεδρικός ναός του Παρισιού που καταστράφηκε από την τεράστια πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, προκάλεσε σοβαρές ζημιές και την κατάρρευση του κωδωνοστασίου του 19ου αιώνα.

Η ανακαίνιση του εσωτερικού της Παναγίας των Παρισίων θα θυμίζει θεματικό πάρκο; Facebook Twitter
Τα έργα ανακαίνισης της Παναγίας των Παρισίων | Getty Images

Μετά την πυρκαγιά, οι αρχιτέκτονες υπέβαλαν προτάσεις -ακόμα και εξωφρενικές-,  για μια σύγχρονη ανοικοδόμηση, αλλά οι εικασίες και τα πιθανολογούμενα σχέδια για το μέλλον του καθεδρικού ναού έληξαν τον Μάιο του 2019, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι το κωδωνοστάσιο θα αποκαθίστατο ακριβώς όπως ήταν πριν από την πυρκαγιά.

Ωστόσο, η συζήτηση για τον καταλληλότερο τρόπο για την ανακαίνιση της Παναγίας των Παρισίων αναζωπυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν εμφανίστηκαν αναφορές σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ανακαίνιση του εσωτερικού του καθεδρικού ναού.

Ο Γάλλος Μορίς Κιλό, αρχιτέκτονας και κριτικός με έδρα το Παρίσι, είπε στην Telegraph ότι ήταν «σαν να έμπαινε η Ντίσνεϊ στη Νοτρ - Νταμ».

«Αυτό που προτείνουν να γίνει στην Παναγία των Παρισίων δεν θα γινόταν ποτέ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ ή στο Άγιο Πέτρο στη Ρώμη», είπε. «Είναι ένα είδος θεματικού πάρκου, πολύ παιδικό και τετριμμένο δεδομένου του μεγαλείου του τόπου». Η Μαρία Λουίζα Κετσαρέλι, καθηγήτρια μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, είπε στην εφημερίδα: «Πρέπει να κάνουμε απλώς αναστήλωση και όχι να επιλέγουμε λύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την αρχιτεκτονική διάταξη ή να «εκσυγχρονίσουν» αυθαίρετα το οικοδόμημα».

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν κυρίως τμήματα του καθεδρικού ναού που έμειναν σχετικά ανεπηρέαστα από τη φωτιά, με τα κατεστραμμένα στοιχεία να υπάρχει σχέδιο να αποκατασταθούν στην προηγούμενη κατάσταση.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της εκκλησίας που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της ανακαίνισης υποστήριξαν ότι οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην ερμηνεία του Χριστιανισμού στα εκατομμύρια των ετήσιων επισκεπτών του καθεδρικού ναού με πιο προσιτή μορφή.

Η Επιτροπή Εθνικής Κληρονομιάς και Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να ακούσει με λεπτομέρεια τις προτάσεις για το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM