Μέσα στην Παναγία των Παρισίων - Σπάνιες εικόνες και λεπτομέρειες της επιχείρησης ανακατασκευής του ναού

Μέσα στην Παναγία των Παρισίων - Σπάνιες εικόνες και λεπτομέρειες της επιχείρησης ανακατασκευής του ναού Facebook Twitter
0

Μετά από μια πυρκαγιά στις 15 Απριλίου που κατέστρεψε την οροφή και το κωδωνοστάσιο, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται υπό επισκευή.

Η περιοχή παραμένει κλειστή για το κοινό, αλλά σε δημοσιογράφους του France24, παραχωρήθηκε σπάνια πρόσβαση στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού ώστε να καταγράψουν την εξέλιξη του έργου. Μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός ακριβείας και θέληση για το πρότζεκτ, αλλά όλα δείχνουν πως θα αργήσει αρκετά να ολοκληρωθεί και πως θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει απόλυτη ηρεμία ενώ το δάπεδο έχει καθαριστεί εκτός από μερικούς σωρούς χαλικιών. Θα πρέπει κανείς να κοιτάξει ψηλά για να καταλάβει πόση δουλειά πρέπει να γίνει. Υπάρχουν τρύπες στο ταβάνι της οροφής, σωροί από καμένα μέταλλα και ξύλο και σκαλωσιές που εξακολουθούν να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Η δομή των 300 τόνων πρέπει να ενισχυθεί πριν να μπορέσει να απομακρυνθεί κομμάτι-κομμάτι, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Η σκαλωσιές γύρω είναι ακόμη πιο βαριές και επίσης έτοιμες να καταρρεύσουν.

Μπροστά από τον καθεδρικό ναό, σκηνές στεγάζουν πολλά από τα πολύτιμα συντρίμμια. Δεκάδες χιλιάδες τμήματα πέτρας και μερικά μεταλλικά αντικείμενα είναι εκεί όπου οι αρχαιολόγοι εργάζονται για το στάδιο της αποκατάστασης.

Αλλά, σήμερα ο επικεφαλής αρχιτέκτονας δηλώνει πως προτεραιότητα είναι κάτι άλλο. Ανησυχεί για τους θόλους στο ανώτατο όριο: «Αν αφαιρέσουμε το καμένο ξύλο και τα κομμάτια του πλαισίου που κάηκαν και τα μεταλλικά στοιχεία που συσσωρεύθηκαν από τις 15 Απριλίου, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Έτσι σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι η Παναγία των Παρισίων έχει διασωθεί».

Η μεταλλική δομή στην οροφή αποτελεί έναν κίνδυνο για το ναό εφόσον ακόμη δεν βρίσκεται στο έδαφος, γράφει η Le Figaro. H αποσυναρμολόγηση των τεράστιων σκαλωσιών βάρους 500 τόνων που εγκαταστάθηκαν πριν από τη φωτιά, αποτελεί πιθανό κίνδυνο για τον καθεδρικό ναό. Ένας γερανός ύψους 94 μέτρων, είναι εγκατεστημένος στη νότια πλευρά που εκτείνεται κατά μήκος του Σηκουάνα, και θα απομακρύνει τμήματα αυτού του ικριώματος, ενώ όλη η επιχείρηση απαιτεί ακρίβεια και προσοχή.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο αξίας 35 δισ. δολαρίων

Διεθνή / «Ιστορική συμφωνία» πώλησης φυσικού αερίου 35 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι η συμφωνία αποτελεί αυστηρά εμπορική συναλλαγή, η οποία συνήφθη αποκλειστικά για οικονομικούς και επενδυτικούς λόγους, χωρίς πολιτικά κίνητρα
THE LIFO TEAM