H Unesco ανησυχεί για τη μοναδική Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

 H Unesco ανησυχεί για τη μοναδική Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Facebook Twitter
Οι ναοί της Λαλιμπέλα © UNESCO
0

H Unesco "ανησυχεί σοβαρά για την προστασία" της τοποθεσίας της Λαλιμπέλα, στην Αιθιοπία, μετά την κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

H "Unesco ανησυχεί σοβαρά για την προστασία της τοποθεσίας Παγκόσμιας Κληρονομιάς Εκκλησιών λαξεμένων στον βράχο της Lalibela (Ethiopie), μετά τις πληροφορίες για επέκταση της σύγκρουσης" ανέφερε στο Twitter η οργάνωση του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, με έδρα το Παρίσι.

Η Λαλιμπέλα, εμβληματική πόλη της περιοχής Αμχάρα, διάσημη για τις εκκλησίες της που είναι λαξευμένες στον βράχο, κατελήφθη την περασμένη Πέμπτη από τις δυνάμεις των ανταρτών στην εμπόλεμη περιοχή Τιγκράι, που προέλασαν στις γειτονικές περιοχές. Απέναντι στην προέλαση του TPLF, η Αιθιοπία απείλησε να αναπτύξει "την πλήρη ικανότητα άμυνάς της".

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την Παρασκευή στον ιστότοπό της, η Unesco είχε καλέσει να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζημιών αυτό τον τόπο "προσκυνήματος, ευλάβειας και ειρήνης" και ζήτησε να "ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σταματήσει κάθε προσπάθεια λεηλασίας και καταστροφής πολιστικών αγαθών που βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη".

"Οι έντεκα μεσαιωνικές μονολιθικές εκκλησίες αυτής της 'νέας Ιερουσαλήμ' του 13ου αι. βρίσκονται σε μια ορεινή περιοχή στην καρδιά της Αιθιοπίας.

 H Unesco ανησυχεί για τη μοναδική Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Facebook Twitter
Οι ναοί της Λαλιμπέλα © UNESCO

Μνημείο του αιθιοπικού χριστιανισμού, η τοποθεσία με τις λαξεμένες στον βράχο εκκλησίες της Λαλιμπέλα εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 1978, υπενθυμίζει ο οργανισμός.

Οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα είναι μοναδικές και βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους, περιβαλλόμενες από βαθιές τάφρους. Μόνο οι στέγες τους είναι ορατές από την επιφάνεια. Οι αυλές γύρω από αυτούς τους εντυπωσιακούς χώρους λατρείας είναι προσβάσιμες μόνο με σκάλες και σήραγγες. Αποτελώντας ένα και μοναδικό μπλοκ, είναι γεμάτες στολίδια και παράθυρα λαξευμένα σε σχήμα σταυρού.

Η Λαλιμπέλα πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Γκεμπρέ Μεσκέλ Λαλιμπέλα για τον οποίο ο θρύλος λέει ότι έφτιαξε έντεκα εκκλησίες με τη βοήθεια των αγγέλων μετά την παραγγελία που του έδωσε ο Θεός να ανεγείρει μια "Νέα Ιερουσαλήμ".

Σε απόσταση 680 χλμ. από την Αντίς Αμπέμπα, η Λαλιμπέλα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους ξένους και τους Αιθίοπες ορθόδοξους τουρίστες. Η ορθοδοξία είναι η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα.

 H Unesco ανησυχεί για τη μοναδική Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Facebook Twitter
Οι ναοί της Λαλιμπέλα © UNESCO

 H Unesco ανησυχεί για τη μοναδική Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Facebook Twitter
Οι ναοί της Λαλιμπέλα © UNESCO

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου

Πολιτισμός / 6ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου

Το FeCHA επιστρέφει για 6η χρονιά με 11 ταινίες μυθοπλασίας, αφιέρωμα στα βραβεία Goya 2022 με 6 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, δυο ταινίες ντοκιμαντέρ κι ένα αφιέρωμα στον Μεξικανό σκηνοθέτη Αρτούρο Ρίπστεϊν.
THE LIFO TEAM
Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου: Τρεις βραδιές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι στο Ηρώδειο

Τρία μουσικά γεγονότα στο Ηρώδειο θα φέρουν στο αθηναϊκό κοινό νότες χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας από φωνές αγαπητές, δημοφιλείς και καταξιωμένους δημιουργούς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Πολιτισμός / «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας»: Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ο Πρόσπερο, ο μάγος που προκαλεί την τρικυμία, την παραίσθηση, αυτός που έχει τεράστια δύναμη η οποία ελέγχει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, όπως τον Άριελ, το αγαθό αυτό πνεύμα, συναντιέται με τη θηριώδη προσωπικότητα του Ουέλς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Reunite Parthenon», είναι το κεντρικό μήνυμα των γραμματοσήμων που απεικονίζουν τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, πλάι στο ξεκάθαρο αίτημα για την επανένωση του μνημείου – συμβόλου της Δημοκρατίας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ