H Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανακηρύχθηκε «Βυρωνιώτισσα του αιώνα»

H Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανακηρύχθηκε «Βυρωνιώτισσα του αιώνα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Οι δημότες του Βύρωνα, ανακήρυξαν την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ως «Βυρωνιώτισσα του αιώνα».

Λόγω της συμπλήρωσης των 100 χρόνων, από την ημέρα που δημιουργήθηκε ο οικισμός στην περιοχή και πήρε την ονομασία «Βύρωνας» και των 90 χρόνων από τότε που έγινε δήμος, η δημοτική Αρχή οργάνωσε μια ανοιχτή ψηφοφορία, όπου οι δημότες μπορούσαν να ψηφίσουν για την ανακήρυξη του «Βυρωνιώτη/τισσας του αιώνα».

Η ψηφοφορία διήρκησε από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ωστόσο σήμερα έγινε η αποκάλυψη. Ο δήμος ανακοίνωσε πως «Βυρωνιώτισσα του αιώνα» ανακηρύχθηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η ιστορικός και ακαδημαϊκός, γεννήθηκε στον Βύρωνα σε ένα προσφυγικό σπίτι στην οδό Κοινωνίας των Εθνών, σημερινή Κολοκοτρώνη, από πολυμελή προσφυγική οικογένεια, που προερχόταν από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας.

Έπειτα, φοίτησε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο Δ' Γυμνάσιο Θηλέων στο Παγκράτι. Ηημερομηνία και ο τρόπος απόδοσης τιμής θα ανακοινωθεί προσεχώς, μετά από τη σχετική συνεννόηση που θα γίνει με την ίδια.

«Η αναγνώριση αυτή ως 'Βυρωνιώτισσας του αιώνα', αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς μια γυναίκα που έχει εμπνεύσει γενιές, προάγοντας την επιστήμη, την παιδεία και την ανθρωπιστική σκέψη. Ο Βύρωνας, με την ψήφο των πολιτών του, αντλεί έμπνευση από το παράδειγμά της και τιμά την ιστορία και την προσφορά της, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της και θέλοντας να διδάξει στους νέους τις αξίες της ιστορικής γνώσης, της ισότητας και της αριστείας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 



 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Πολιτισμός / Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη και σύμφωνα με τον ίδιο, η  οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη
LIFO NEWSROOM
Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Πολιτισμός / Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Η Αφροαμερικανή εικαστικός επικαλείται λογοκρισία σχετικά με έναν από τους πίνακές της, εμπνευσμένο από τρανς καλλιτέχνιδα - «Σε μια εποχή που τα τρανς άτομα δέχονται επιθέσεις, φιμώνονται και κινδυνεύουν στις ΗΠΑ, η σιωπή δεν είναι επιλογή»
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

«Στο τελευταίο του μήνυμα μου έγραψε ότι θα ξαναρχόταν στο Μπέρμιγχαμ» - Αποκάλυψαν πως η τελευταία τους συνάντηση ήταν στην αποχαιρετιστήρια συναυλία των Black Sabbath
LIFO NEWSROOM