Γυμνή περφόρμανς της Αμπράμοβιτς που είχε απαγορευτεί, αναβιώνει σε έκθεση στο Λονδίνο

Γυμνή περφόρμανς της Αμπράμοβιτς που είχε απαγορευτεί, αναβιώνει σε έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter
0

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παρουσιάζει μία από τις πιο στενές και προσωπικές της καλλιτεχνικές περφόρμανς της, στη μεγάλη έκθεση στο Royal Academy του Λονδίνου το 2020, η οποία θα γιορτάσει τις πέντε δεκαετίες του πρωτοποριακού της έργου

Το Imponderabilia αρχικά παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Galleria d'Arte Moderna της Μπολόνια το 1977. Πρόκειται μία περφόρμανς κατά την οποία η Αμπράμοβιτς και ο τότε σύντροφός της, Ουλέι, στέκονταν γυμνοί και ακίνητοι σε μία πόρτα, ο ένας απέναντι στον άλλο. Οι επισκέπτες για να εισέλθουν στο μουσείο, έπρεπε να να περάσουν ανάμεσα από τα γυμνά σώματα των καλλιτεχνών, μέσα από ένα κενό το οποίο είχε περιγραφεί ως  «κανάλι γέννησης».

Περνώντας ανάμεσα από τα γυμνά τους  σώματα, τόσο η Αμπράμοβιτς όσο και ο Ουλέι, πίστευαν ότι το κοινό έπαιξε ενεργό ρόλο στην περφόμανς αυτή. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να τρέξει για τρεις ώρες, η αστυνομία την έκλεισε μετά από μόλις 90 λεπτά, θεωρώντας την ως «άσεμνη».

Η Impondererablia γεννήθηκε σε μια εποχή που το ζευγάρι ταξίδεψε στην Ευρώπη και την Αμερική, διοργανώνοντας περφόμανς όπως όπως το Relation in Time (1977) και το Rest Energy (1980). 

Γυμνή περφόρμανς της Αμπράμοβιτς που είχε απαγορευτεί, αναβιώνει σε έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter
Imponderabilia (1977). © Ulay/Marina Abramović. Photo: © Giovanna dal Magro. Courtesy of the Marina Abramović Archives. VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

Ωστόσο, η έκδοση του 2020 θα αποτελείται από μοντέλα στις θέσεις των Αμπράμοβιτς και Ουλέι. Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμα την επιλογή είτε να περάσουν ανάμεσα στα σώματα ή να ακολουθήσουν μία διαφορετική διαδρομή, γύρω από η γκαλερί και να γίνουν παρατηρητές. 

Η έκθεση «Marina Abramović: 50 years of pioneering performance art» ανοίγει τις πύλες της τον Σεπτέμβρη του 2020 στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. 

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ