Grammy 2025: Το τραγούδι των Beatles που φτιάχτηκε με AI υποψήφιο για καλύτερο τραγούδι

Grammy 2025: Το τραγούδι των Beatles που φτιάχτηκε με AI υποψήφιο για καλύτερο τραγούδι Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Ακριβώς 50 χρόνια έχουν περάσει από τη διάλυση των Beatles κι όμως, τα σκαθάρια κέρδισαν δύο υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Grammy για το τραγούδι «Now and Then», που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Το «Now and Then» είναι υποψήφιο στις κατηγορίες Καλύτερου τραγουδιού και Καλύτερης ροκ ερμηνείας, το οποίο σημαίνει ότι οι «fab four» θα αναμετρηθούν με καλλιτέχνες όπως η Μπιγιονσέ και η Σαμπρίνα Κάρπεντερ, δημιουργώντας έναν τουλάχιστον ιδιαίτερο συνδυασμό. 

Η τελευταία επιτυχία των «σκαθαριών» ήρθε όταν ο Πολ ΜακΚάρτνει, ένα από τα δύο εν ζωή μέλη του συγκροτήματος μαζί με τον Ρίνγκο Σταρ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργαλεία AI για να συνθέσει «το τελευταίο τραγούδι των Beatles». Όμως αυτό δε σημαίνει ότι ο ΜακΚάρτνεϊ έφτιαξε deepfake εικόνες του Τζον Λένον και του Τζορτζ Χάρισον, των μελών του συγκροτήματος που έχουν φύγει από τη ζωή. 

Αντιθέτως, ο 82χρονος θρυλικός μουσικός αξιοποίησε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για βελτιώσει την ποιότητα του ήχου σε μία ηχογράφηση του Τζον Λένον από το 1978. Η έμπνευση ήρθε στον ΜακΚάρτνεϊ από τον Πίτερ Τζάκσον, τον σκηνοθέτη των ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», που το 2021 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για το συγκρότημα από το Liverpool με τίτλο «The Beatles: Get Back,», βασισμένο σε υλικό αρχείου από τη δημιουργία του δίσκου «Let it be».

Όπως αποκάλυψε το Μακαρτνεϊ, ο ήχος σε εκείνες τις ηχογραφήσεις δεν ακουγόταν καθόλου καλά, αλλά το AI μπόρεσε να αναγνωρίσει τη φωνή του κάθε Beatle και να την απομονώσει από τον θόρυβο του γύρω περιβάλλοντος, κάνοντας τη να ακούγεται ξεκάθαρα. Κάπως έτσι μπόρεσε να συμπεριληφθεί και η φωνή του Τζον Λένον στο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2024, 44 χρόνια μετά τον θάνατό του. 

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ ηχογράφησαν νέα αποσπάσματα του τραγουδιού, ενώ ο Τζορτζ Χάρισον- που πέθανε το 2001- «συμμετείχε» στο «Now and Then» παίζοντας κιθάρα, χάρη σε κάποια αποσπάσματα από ηχογράφηση που είχε γίνει το 1995.

Με πληροφορίες από TechCrunch

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΙΜΣ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΠΙΚ ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ ΔΩΡΕΑ

Πολιτισμός / Στίβεν Σπίλμπεργκ: Δώρισε 25.000 δολάρια για την οικογένεια του Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ

Δημιουργήθηκε διαδικτυακή καμπάνια για να στηρίξει τη σύζυγο του Βαν Ντερ Μπικ και τα έξι παιδιά τους, καθώς τα υψηλά ιατρικά έξοδα εξάντλησαν τους οικονομικούς πόρους της οικογένειας
THE LIFO TEAM
Πάνος Βαλσαμάκης: Αναδρομική έκθεση με το έργο του σπουδαίου κεραμίστα στο ΕΜΣΤ

Πολιτισμός / Πάνος Βαλσαμάκης: Αναδρομική έκθεση με το έργο του σπουδαίου κεραμίστα στο ΕΜΣΤ

Με την έκθεση «Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής», το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) τιμά έναν σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον «Σωσμένο» του Έντουαρντ Μποντ με τον Βασίλη Μπισμπίκη και τη Λένα Κιτσοπούλου

Πολιτισμός / Αποκλειστικό: Ο Βασίλης Μπισμπίκης ανεβάζει τον «Σωσμένο» με τη Λένα Κιτσοπούλου

Το έργο του Έντουαρντ Μποντ που προκάλεσε την κατάργηση της λογοκρισίας στο αγγλικό θέατρο και αποτέλεσε την εναρκτήρια παράσταση του θρυλικού «Εμπρός» ανεβαίνει σε νέα διασκευή από την ομάδα Cartel.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ

Πολιτισμός / Πώς ήταν πραγματικά η Ωραία Ελένη: Οταν ο καθηγητής Λιαντίνης εξηγούσε τι έλεγε ο Όμηρος

Το ερώτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά την επίθεση του Έλον Μασκ στον Κρίστοφερ Νόλαν για το καστ της πολυαναμενόμενης ταινίας του, «Οδύσσεια», που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι στις κινηματογραφικές αίθουσες
THE LIFO TEAM