Το γουέστερν του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η νέα ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και η «Φάρμα των Ζώων»

Το γουέστερν του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η νέα ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και η «Φάρμα των Ζώων» Facebook Twitter
O Ρούπερτ Γκριντ –ο Ρον του Χάρι Πότερ– θα πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, με τον οποίο ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί ξανά στη σειρά «Servant» του AppleTV+.
0

Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ θα συνεργαστούν ξανά μπροστά και πίσω από την οθόνη με μια δραματική ταινία γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Nike συμφώνησε με τον Μάικλ Τζόρνταν στα ‘80s για μια νέα σειρά αθλητικών υποδημάτων –τα θρυλικά και πολυφορεμένα Air Jordan–, σώθηκε από τη χρεωκοπία και άλλαξε τους συσχετισμούς ανάμεσα στον επαγγελματικό αθλητισμό και το marketing. Οι δύο φίλοι θα συνυπογράψουν το σενάριο και θα πρωταγωνιστήσουν στο φιλμ, με τον Άφλεκ να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία.

— Kαθώς ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλου μήκους αγγλόφωνη σκηνοθετική του απόπειρα, θα αφαιρέσει πρώτα από την bucket list του ένα είδος με το οποίο πάντα ήθελε να καταπιαστεί. Ο Ισπανός δημιουργός θα σκηνοθετήσει ένα ημίωρο γουέστερν με ήρωες δύο άνδρες και πηγή έμπνευσης το τραγούδι Estranha Forma de Vida της Αμαλία Ροντρίγκες. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Αλμερία, στους χώρους που, μεταξύ άλλων, ευλόγησε ο Σέρτζιο Λεόνε, επιλέγοντας να γυρίσει τα σπαγγέτι γουέστερν του.

— Ο καλός μας Άντι Σέρκις ετοιμάζει για την επόμενη σκηνοθετική του απόπειρα μια animated μεταφορά της οργουελικής Φάρμας των Ζώων. Στην πατρίδα του η αντίστοιχη εκδοχή του 1954 θεωρείται κάτι σαν εθνικός θησαυρός, οπότε πέρα από την ίδια ταινία, είμαστε περίεργοι να δούμε και την υποδοχή που θα έχει.

— Μετά το αμφιλεγόμενο «Old», o Μ. Νάιτ Σιάμαλαν ετοιμάζει νέα ταινία με τίτλο «Κnock at the Cabin». Η πλοκή κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, γνωρίζουμε μόνο ότι πρωταγωνιστούν ο Τζόναθαν Γκροφ του «Mindhunter», ο Ντέιβ Μπαουτίστα και ο Ρούπερτ Γκριντ –ο Ρον του Χάρι Πότερ– με τον οποίο ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί ξανά στη σειρά «Servant» του AppleTV+.

— Έγιναν μερικές προσθήκες ακόμα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, μένουν μόνο τα ονόματα της κριτικής επιτροπής, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Από τους νέους τίτλους ξεχωρίζει σίγουρα η νέα συνεργασία των Σάρλοτ Φαντερμίρσχ και Φέλιξ Βαν Χρένινγκεν, το Broken Circle Breakdown των οποίων είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά και το νέο ντοκιμαντέρ του Χιλιανού Πατρίσιο Γκουσμάν (Nostalgia for the Light, The Pearl Button). Αναλυτικά οι νέες προσθήκες:

Διαγωνιστικό:
LE OTTO MONTAGNE
Charlotte Vandermeersch, Felix Van Groeningen
Italy/Belgium

UN PETIT FRÈRE
Léonor Serraille
France

TOURMENT SUR LES ÎLES
Albert Serra
Spain

Cannes Premiere:
DON JUAN
Serge Bozon
France

LA NUIT DU 12
Dominik Moll
France

CHRONIQUE D’UNE LIAISON PASSAGÈRE
Emmanuel Mouret
France

Midnight Screening:
REBEL

Adil El Arbi, Bilall Fallah
Belgium

Ένα Κάποιο Βλέμμα:
PLUS QUE JAMAIS
Emily Atef
Germany/France

MEDITERRANEAN FEVER
Maha Haj
Palestine

LE BLEU DU CAFTAN
Maryam Touzani
Morocco

HARKA
Lotfy Nathan
Tunisia (1st film)

Εκτός Συναγωνισμού:
L’INNOCENT
Louis Garrel
France

Ειδικές Προβολές:
MI PAIS IMAGINARIO
Patricio Guzmán
Chile (Documentary)

THE VAGABONDS
Doroteya Droumeva
Germany (1st film)

RIPOSTE FÉMINISTE
Marie Perennès, Simon Depardon
France (Documentary – 1st film)

RESTOS DO VENTO
Tiago Guedes
Portugal

LE PETIT NICOLAS QU’EST-CE QU’ON ATTEND POUR ÊTRE HEUREUX?
Amandine Fredon, Benjamin Massoubre
France (Animation – 1st film)

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spring Preview – Σινεμά

Spring Preview / 10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα σινεμά προσεχώς

Το πολυαναμενόμενο «The Northman», νέος «Doctor Strange», το σίκουελ του «Top Gun», ο Χρυσός Λέων του περσινού Φεστιβάλ Βενετίας και άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ & ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν σχεδίασε απλώς τις συλλεκτικές φιάλες της σοδειάς 2023 της Ornellaia. Για τη μοναδική 9λιτρη φιάλη έδωσε μια οδηγία-έργο: να πιεις το κρασί αργά, με κλειστά μάτια, ακούγοντας το θέμα του Νίνο Ρότα από το La Dolce Vita.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Αϊρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει την εικόνα του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Πολιτισμός / Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Παρίσι, ο Ματίς επιστρέφει φέτος την άνοιξη με μια ασυνήθιστη πυκνότητα εκθέσεων. Και μαζί τους επιστρέφει και το ερώτημα γιατί ο κόσμος ξαναγυρίζει τώρα σε έναν ζωγράφο της αρμονίας.
THE LIFO TEAM
Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Πολιτισμός / Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Μέσα στην πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες φίρμες και σε μια στιγμή που το σεξ επιστρέφει δυνατά στη μόδα, κάποιοι σχεδιαστές δοκιμάζουν το OnlyFans όχι μόνο ως εργαλείο πρόκλησης αλλά και ως νέο χώρο άμεσης επαφής με το κοινό.
THE LIFO TEAM
ΡΩΜΗ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Πολιτισμός / Κολοσσαίο: Ανακαλύφθηκαν τμήματα της αρχικής του δομής που ήταν κρυμμένα για αιώνες

Οι επισκέπτες του Κολοσσαίου έχουν πλέον μια ευκαιρία να πάνε πίσω στην ιστορία, χάρη σε ένα έργο ανακαίνισης που έφερε στο φως αρκετές κολόνες της εισόδου, οι οποίες παρέμεναν θαμμένες για εκατοντάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Λίγο πριν από τη μεγάλη της εμφάνιση στο Coachella, η Σαμπρίνα Κάρπεντερ μίλησε στον Μαρκ Τζέικομπς για τη ζωή πάνω και κάτω από τη σκηνή, για την εικόνα που χτίζει ως ποπ σταρ και για τον ρόλο της queer κοινότητας, λέγοντας καθαρά ότι χωρίς αυτήν «η ποπ μουσική δεν θα υπήρχε».
THE LIFO TEAM