Γενναία εξομολόγηση από τον Τζέιμι Όλιβερ: Αν δεν ήμουν δυσλεκτικός, δεν θα είχα φτάσει σήμερα εδώ που είμαι

Γενναία εξομολόγηση από τον Τζέιμι Όλιβερ: Αν δεν ήμουν δυσλεκτικός, δεν θα είχα φτάσει σήμερα εδώ που είμαι Facebook Twitter
0

Η αντίληψη πως επιτυχημένοι διάσημοι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν δυσλεξία είναι μια εικασία που αναπαράγεται τακτικά. Επιστήμονες έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν πως ιδιοφυΐες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξαν δυσλεκτικοί. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν υπερασπιστεί τη δυσλεξία και τα προτερήματά της, όπως έκανε πρόσφατα ο Τζέιμι Όλιβερ.

«Ειλικρινά πιστεύω πως όταν κάποιος σου λέει, "Ο Τζόνι έχει δυσλεξία", πρέπει να πέσεις στα γόνατα, να σφίξεις το χέρι αυτού του παιδιού και να πεις: "Μπράβο, τυχερό, τυχερό αγόρι"», σχολίασε σχετικά με τη δυσλεξία ο διάσημος σεφ. Ο Τζέιμι Όλιβερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους περίπου έναν ανά 10-20 ανθρώπους που έχουν δυσλεξία, την οποία ο ίδιος ευγνωμονεί επειδή τον βοήθησε να φτάσει σήμερα εκεί που είναι, με μια περιουσία που εκτιμάται στις 240 εκατ. λίρες.

«Αν είμαι σε ένα μίτινγκ, εγώ απλώς βλέπω τα προβλήματα διαφορετικά και παθαίνω εμμονή με πράγματα επίσης διαφορετικά», δήλωσε στους Radio Times. «Μερικές φορές, όταν πρέπει να γίνουν πολλά μαζί, απλώς το κάνω. Είναι σαν να είμαι μια μπουλντόζα 10 τόνων που κατεβαίνει την πλαγιά», προσθέτει. 

Ο Τζιμ Ρόκος, product designer και επιμελητής της Dyslexic Design, μιας έκθεσης σχετικά με τη δυσλεξία που διοργανώθηκε πέρυσι στο Λονδίνο πιστεύει πως, αν μη τι άλλο, η προσδοκία της αποτυχίας που «μαθαίνουν» πολλοί δυσλεκτικοί στο σχολείο σημαίνει πως είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πάρουν ένα ρίσκο και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. «Περιμένουν πως θα αποτύχεις, οπότε γιατί όχι; Αν μπορούσες να σχεδιάσεις ένα σύστημα που θα αποσπούσε την αυτοπεποίθηση από τα παιδιά, θα κατέληγες να φτιάξεις ένα σχολείο. Οπότε, όταν κάποιος σαν τον Τζέιμι Όλιβερ λέει κάτι τέτοιο, αυτό βοηθά πραγματικά και δίνει ελπίδες ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την ενηλικίωση», σχολιάζει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM
Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM