Η αντίληψη πως επιτυχημένοι διάσημοι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν δυσλεξία είναι μια εικασία που αναπαράγεται τακτικά. Επιστήμονες έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν πως ιδιοφυΐες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξαν δυσλεκτικοί. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν υπερασπιστεί τη δυσλεξία και τα προτερήματά της, όπως έκανε πρόσφατα ο Τζέιμι Όλιβερ.

 

«Ειλικρινά πιστεύω πως όταν κάποιος σου λέει, "Ο Τζόνι έχει δυσλεξία", πρέπει να πέσεις στα γόνατα, να σφίξεις το χέρι αυτού του παιδιού και να πεις: "Μπράβο, τυχερό, τυχερό αγόρι"», σχολίασε σχετικά με τη δυσλεξία ο διάσημος σεφ. Ο Τζέιμι Όλιβερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους περίπου έναν ανά 10-20 ανθρώπους που έχουν δυσλεξία, την οποία ο ίδιος ευγνωμονεί επειδή τον βοήθησε να φτάσει σήμερα εκεί που είναι, με μια περιουσία που εκτιμάται στις 240 εκατ. λίρες.

 

«Αν είμαι σε ένα μίτινγκ, εγώ απλώς βλέπω τα προβλήματα διαφορετικά και παθαίνω εμμονή με πράγματα επίσης διαφορετικά», δήλωσε στους Radio Times. «Μερικές φορές, όταν πρέπει να γίνουν πολλά μαζί, απλώς το κάνω. Είναι σαν να είμαι μια μπουλντόζα 10 τόνων που κατεβαίνει την πλαγιά», προσθέτει. 

 

Ο Τζιμ Ρόκος, product designer και επιμελητής της Dyslexic Design, μιας έκθεσης σχετικά με τη δυσλεξία που διοργανώθηκε πέρυσι στο Λονδίνο πιστεύει πως, αν μη τι άλλο, η προσδοκία της αποτυχίας που «μαθαίνουν» πολλοί δυσλεκτικοί στο σχολείο σημαίνει πως είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πάρουν ένα ρίσκο και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. «Περιμένουν πως θα αποτύχεις, οπότε γιατί όχι; Αν μπορούσες να σχεδιάσεις ένα σύστημα που θα αποσπούσε την αυτοπεποίθηση από τα παιδιά, θα κατέληγες να φτιάξεις ένα σχολείο. Οπότε, όταν κάποιος σαν τον Τζέιμι Όλιβερ λέει κάτι τέτοιο, αυτό βοηθά πραγματικά και δίνει ελπίδες ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την ενηλικίωση», σχολιάζει. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian