Η Mary Shelley ήταν μόλις 18 ετών όταν ονειρεύτηκε την ιστορία της για έναν «χλωμό μαθητή των απαγορευμένων τεχνών» και το «φρικτό φάντασμα ενός ανθρώπου» που δημιούργησε.

 

Τώρα μια πρώτη έκδοση του «Frankenstein» ή «The Modern Prometheus» κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του πιο ακριβού τυπωμένου έργου από γυναίκα συγγραφέα, καθώς πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,17 εκατ. δολαρίων.

 

Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν ένα από τα 500 αντίτυπα του μυθιστορήματος, που τυπώθηκαν το 1818 και η πρώτη που βγαίνει σε δημοπρασία από το 1985.

 

Το αντίτυπο του «Frankenstein» αποτελείται από τρεις τόμους και φέρει τα αρχικά εξώφυλλα της εκτύπωσης του 1818. Ο οίκος δημοπρασιών Christie's, που έκανε λόγο για «εξαιρετικά σπάνιο» αντίτυπο, είχε εκτιμήσει πως θα πωληθεί μεταξύ 200.000- 300.000 δολαρίων, αλλά έκλεισε μακράν μεγαλύτερη προσφορά.

 

Πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή πώλησης τυπωμένου έργου που γράφτηκε από γυναίκα συγγραφέα. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν από συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο.

 

Το ρεκόρ για τυπωμένο έργο από γυναίκα κατείχε μέχρι σήμερα η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Emma» του 1816 της Jane Austen, το οποίο πωλήθηκε από τον οίκο Bonhams το 2008 έναντι 150.000 λιρών.

 

Με πληροφορίες από Guardian