Επίσκεψη στο μουσείο με συνταγή γιατρού για τους Βέλγους με burn out

Επίσκεψη στο μουσείο με συνταγή γιατρού για τους Βέλγους με burn out Facebook Twitter
Associated Press
0

Επίσκεψη στο μουσείο, κυριολεκτικά με συνταγή γιατρού, θα μπορούν να κάνουν οι Βέλγοι, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πνευματική υγεία των πολιτών εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού. 

Στο πλαίσιο ενός τρίμηνου, πιλοτικού προγράμματος, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με στρες στο νοσοκομείο του Brugmann (ένα από τα μεγαλύτερα στη βελγική πρωτεύουσα) θα μπορούν να επισκεφτούν εντελώς δωρεάν πέντε μουσεία της πόλης. 

Τα αποτελέσματα του «πειράματος» θα δημοσιευτούν την επόμενη χρονιά, με τους επιστήμονες να ελπίζουν πως οι επισκέψεις στα μουσεία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του burnout και μορφών ψυχικής διαταραχής. 

 

Η Delphine Houba, δημοτική σύμβουλος των Βρυξελλών που είναι υπεύθυνη για τα πολιτιστικά ζητήματα, λέει ότι εμπνεύστηκε από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο Κεμπέκ του Καναδά, όπου γιατροί μπορούν να «γράψουν» ως και πενήντα επισκέψεις σε μουσεία για τους ασθενείς. 

«Η κρίση του Covid εντείνει το στρες, το burnout και άλλες παθολογικές καταστάσεις» υπογραμμίζει η Houba στη βελγική εφημερίδα L’Echo. Οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν δωρεάν τα μουσεία Grand Place, Fashion & Lace στη Rue de la Violette, το Sewer Museum, την Manneken-Pis’s Wardrobe (κοντά στο πασίγνωστο αγαλματίδιο) αλλά και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Place Sainte-Catherine.

Η Houba ελπίζει πως ιδιωτικά μουσεία και γκαλερί θα συμπεριληφθούν εθελοντικά στο πρόγραμμα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. «Είμαι βέβαιη πως τα βελγικά μουσεία θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τα ευάλωτα κοινά, προσφέροντας τους δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη (...) Όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα ιδρύματα, με βάση την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής». 

Η ίδια πάντως εμφανίζεται σίγουρη πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά: «Έχει δειχθεί πως η τέχνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία, τόσο την ψυχική όσο και τη φυσική». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Πολιτισμός / Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Ο Πάπας Λέων θα υποδεχθεί το Σάββατο τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Σπάικ Λι και τη Κέιτ Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων,  σε μία ειδική ακρόαση για την «εμβάθυνση του διαλόγου με την κινηματογραφική τέχνη»
LIFO NEWSROOM
Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Το ερμηνευτικό comeback του σπουδαίου πρωταγωνιστή, η διασκευή του Νοτιοκορεάτη δημιουργού στο «Τσεκούρι» του Γαβρά, το ριμέικ του «Running Man» και μια γιαπωνέζικη έκπληξη για τους φίλους του φανταστικού στις αίθουσες από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Πολιτισμός / Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Το ιστορικό καφέ, το δεύτερο παλαιότερο της Ιταλίας μετά το Caffè Florian της Βενετίας, υπήρξε σημείο συνάντησης λογοτεχνών, καλλιτεχνών και διανοουμένων για περισσότερο από δυόμισι αιώνες
LIFO NEWSROOM
ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΣΥΡΙΑ

Πολιτισμός / Συρία: «Διέρρηξαν το εθνικό μουσείο» στη Δαμασκό - Τι φέρεται να άρπαξαν από πτέρυγα που έχει και ελληνιστικά εκθέματα

Τι απαντά η διεύθυνση του μουσείου που «είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας» και διαθέτει έργα ανεκτίμητης αξίας από την πλούσια αρχαία και νεώτερη κληρονομιά της Συρίας
LIFO NEWSROOM