Ένας υπερτοπικός τόπος πολιτισμού θα δημιουργηθεί στη Σαλαμίνα

Υπερτοπικός τόπος πολιτισμού στη Σαλαμίνα Facebook Twitter
Κτίρια προς αποκατάσταση και επανάχρηση |ΥΠΠΟΑ
0

Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης υφισταμένων κτιρίων, καθώς και της διαμόρφωσης του ανατολικότερου τμήματος της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στο άκρο της χερσονήσου της Κυνόσουρας υπάρχει ένα σύμπλεγμα εγκαταλελειμμένων κτισμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποτελούνται από 5 πέτρινα κτίρια (Α, Β, Γ, Δ, Ε) στη βόρεια πλευρά, 3 παρατηρητήρια (Κ1, Κ2, Κ3) στη νότια πλευρά, έναν υδατόπυργο στην άκρη της χερσονήσου, ένα κτήριο φυλακίου (Η) και ένα φανό στο ακρότατο τμήμα της χερσονήσου. Σύμφωνα με τους μελετητές τα κτίρια φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κτίρια περιβάλλονται από τοίχους - «οχυρά» από οπλισμένο σκυρόδεμα, που πιθανότατα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1941. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου.

Η μελέτη προτείνει την αποκατάσταση των υφισταμένων κτηρίων, προκειμένου να μπορούν να υποδεχθούν νέες χρήσεις, όπως η δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκθέσεις και προσομοιώσεις για την πολεμική ναυτική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και να φιλοξενήσουν ένα μικρό αναψυκτήριο και δραστηριότητες του Δήμου.

Ειδικά για τον χώρο του λατομείου προτείνεται η κατεδάφιση των υφισταμένων κτηρίων και η δημιουργία μικρού χώρου εκδηλώσεων με την κατασκευή υπαίθριων αναβαθμών στο παλαιό λατομείο, η δημιουργία εξέδρας – παρατηρητηρίου προς τη βόρεια πλευρά, χώρου στάθμευσης και νέας προβλήτας.

Ως προς τις προσβάσεις, η μελέτη προβλέπει την επισκευή του υφιστάμενου ασφαλτόδρομου στη βόρεια ακτή και συντήρησή του δυτικά πάνω στον υπάρχοντα χωματόδρομο. Στη νότια ακτή δημιουργείται μονοπάτι στα ίχνη του υφιστάμενου μονοπατιού, ενώ ένα ακόμη μονοπάτι δημιουργείται στα ίχνη του παλιού δρόμου που οδηγεί στον χώρο του λατομείου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε ανακοινώσει ότι, με αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών, στόχος μας είναι να υλοποιηθεί ένα τουλάχιστον ένα έργο υποδομής σε κάθε περιοχή. Δυστυχώς πανδημία ανέτρεψε εντελώς το πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ομως, προχωρήσαμε παρά τις δυσκολίες στην ωρίμανση των έργων. Το έργο με βάση τη μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Σε ό,τι αφορά την Κυνόσουρα, το πρώτο βήμα γίνεται τώρα. Τα πετρόκτιστα κτήρια, τα οποία, για χρόνια, ήταν εγκαταλειμμένα και κρυμμένα μέσα σε τσιμέντινα «κουτιά», αποκτούν νέες χρήσεις. Η Σαλαμίνα πρόκειται να αποκτήσει μια νέα πολιτιστική υποδομή, ώστε πολίτες και επισκέπτες να έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο τόπο παιδείας, ψυχαγωγίας και αναψυχής».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM
Το έργο της Gabrielle Goliath που αποκλείστηκε για τη Γάζα θα παρουσιαστεί τελικά στη Βενετία

Πολιτισμός / Το έργο της Gabrielle Goliath που αποκλείστηκε λόγω αναφορών στη Γάζα θα παρουσιαστεί τελικά στη Βενετία

Το Elegy της Gabrielle Goliath, που αποκλείστηκε από το περίπτερο της Νότιας Αφρικής λόγω της αναφοράς του στη Γάζα, θα παρουσιαστεί τελικά ανεξάρτητα στη Βενετία, ενώ το επίσημο περίπτερο της χώρας θα μείνει άδειο.
THE LIFO TEAM
Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Τech & Science / Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Το νέο ντοκιμαντέρ του Daniel Roher για την τεχνητή νοημοσύνη βγαίνει στις αίθουσες με συνεντεύξεις από κορυφαία στελέχη του χώρου και φιλοδοξεί να βάλει σε μία σειρά τον ενθουσιασμό και τον φόβο που συνοδεύουν σήμερα την AI.
THE LIFO TEAM