Ένας υπερτοπικός τόπος πολιτισμού θα δημιουργηθεί στη Σαλαμίνα

Υπερτοπικός τόπος πολιτισμού στη Σαλαμίνα Facebook Twitter
Κτίρια προς αποκατάσταση και επανάχρηση |ΥΠΠΟΑ
0

Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης υφισταμένων κτιρίων, καθώς και της διαμόρφωσης του ανατολικότερου τμήματος της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στο άκρο της χερσονήσου της Κυνόσουρας υπάρχει ένα σύμπλεγμα εγκαταλελειμμένων κτισμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποτελούνται από 5 πέτρινα κτίρια (Α, Β, Γ, Δ, Ε) στη βόρεια πλευρά, 3 παρατηρητήρια (Κ1, Κ2, Κ3) στη νότια πλευρά, έναν υδατόπυργο στην άκρη της χερσονήσου, ένα κτήριο φυλακίου (Η) και ένα φανό στο ακρότατο τμήμα της χερσονήσου. Σύμφωνα με τους μελετητές τα κτίρια φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κτίρια περιβάλλονται από τοίχους - «οχυρά» από οπλισμένο σκυρόδεμα, που πιθανότατα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1941. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου.

Η μελέτη προτείνει την αποκατάσταση των υφισταμένων κτηρίων, προκειμένου να μπορούν να υποδεχθούν νέες χρήσεις, όπως η δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκθέσεις και προσομοιώσεις για την πολεμική ναυτική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και να φιλοξενήσουν ένα μικρό αναψυκτήριο και δραστηριότητες του Δήμου.

Ειδικά για τον χώρο του λατομείου προτείνεται η κατεδάφιση των υφισταμένων κτηρίων και η δημιουργία μικρού χώρου εκδηλώσεων με την κατασκευή υπαίθριων αναβαθμών στο παλαιό λατομείο, η δημιουργία εξέδρας – παρατηρητηρίου προς τη βόρεια πλευρά, χώρου στάθμευσης και νέας προβλήτας.

Ως προς τις προσβάσεις, η μελέτη προβλέπει την επισκευή του υφιστάμενου ασφαλτόδρομου στη βόρεια ακτή και συντήρησή του δυτικά πάνω στον υπάρχοντα χωματόδρομο. Στη νότια ακτή δημιουργείται μονοπάτι στα ίχνη του υφιστάμενου μονοπατιού, ενώ ένα ακόμη μονοπάτι δημιουργείται στα ίχνη του παλιού δρόμου που οδηγεί στον χώρο του λατομείου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε ανακοινώσει ότι, με αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών, στόχος μας είναι να υλοποιηθεί ένα τουλάχιστον ένα έργο υποδομής σε κάθε περιοχή. Δυστυχώς πανδημία ανέτρεψε εντελώς το πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ομως, προχωρήσαμε παρά τις δυσκολίες στην ωρίμανση των έργων. Το έργο με βάση τη μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Σε ό,τι αφορά την Κυνόσουρα, το πρώτο βήμα γίνεται τώρα. Τα πετρόκτιστα κτήρια, τα οποία, για χρόνια, ήταν εγκαταλειμμένα και κρυμμένα μέσα σε τσιμέντινα «κουτιά», αποκτούν νέες χρήσεις. Η Σαλαμίνα πρόκειται να αποκτήσει μια νέα πολιτιστική υποδομή, ώστε πολίτες και επισκέπτες να έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο τόπο παιδείας, ψυχαγωγίας και αναψυχής».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Πολιτισμός / Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Από το Κλουβί με τις Τρελές, μέχρι τον Γουίλι Λόμαν του Άρθουρ Μίλερ, ο Λέιν κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών χωρίς να χάνει το χιούμορ, την οξύτητα και τη σκοτεινή ειρωνεία που τον κάνουν πάντα αναγνωρίσιμο.
THE LIFO TEAM
Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Πολιτισμός / Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, αγόραζαν έργα κατευθείαν από τους καλλιτέχνες, στήριξαν ονόματα όπως ο Σολ ΛεΒίτ και ο Ντόναλντ Τζαντ πριν τους ανακαλύψει η αγορά και στο τέλος άφησαν τη συλλογή τους στο κοινό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Πολιτισμός / Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Γαλλίδα σχεδιάστρια και πρώην μοντέλο μιλά για τη νέα εικόνα των 60, για τη φιλία, την ελευθερία, την επιθυμία και για μια ηλικία που δεν θέλει πια να παίζει τον ρόλο της «γιαγιάς με φιόγκο»
THE LIFO TEAM
Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Πολιτισμός / Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές και βαθιά ανήσυχες εικόνες του, επιστρέφει στην παιδική ηλικία, τη βία, τον φασισμό και τη σκοτεινή όψη της μαζικής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
«Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής του Ιράν και η φωνή ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Πολιτισμός / «Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Γνωστός έξω από το Ιράν πολύ λιγότερο από όσο του αναλογεί, ο Γιουσίτζ άνοιξε τον δρόμο για τη νεότερη ιρανική ποίηση και επηρέασε γενιές ποιητών που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, μέσα από το λεύκωμα του στενού συνεργάτη του

Πολιτισμός / Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, στο νέο λεύκωμα του Στιβ Παρκ

Το βιβλίο φέρνει στο φως έναν Prince λιγότερο σκηνικό και πιο κοντινό: στο σπίτι, στο στούντιο, στη Μαρμπέγια, στο Paisley Park, σε στιγμές που μέχρι σήμερα έμεναν έξω από τη μεγάλη εικόνα του μύθου του
THE LIFO TEAM
Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Πολιτισμός / Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Το σχέδιο για τη βιογραφική ταινία της Μαντόνα μπορεί να μην προχώρησε ποτέ, όμως επιστρέφει έμμεσα στην οθόνη, αυτή τη φορά μέσα από τη σειρά του Σεθ Ρόγκεν για το Χόλιγουντ
THE LIFO TEAM
Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Πολιτισμός / Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Ενα σπάνιο λεύκωμα με άγνωστες εκτυπώσεις της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια φωτίζοντας ξανά ένα ξεχασμένο κομμάτι της φωτογραφικής μνήμης του πολέμου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Πολιτισμός / Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Έπειτα από 11 χρόνια δικαστικής μάχης, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το Seated Man With a Cane του Μοντιλιάνι πρέπει να επιστραφεί στην κληρονομιά του Όσκαρ Στετινέρ, από τον οποίο αφαιρέθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
THE LIFO TEAM
Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Πολιτισμός / Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Ζωγράφος, μουσικός και δημιουργός εγκαταστάσεων, ο Τόμας Τσιπ άφησε πίσω του ένα έργο σκοτεινό, ανήσυχο και βαθιά αναγνωρίσιμο στη σύγχρονη τέχνη.
THE LIFO TEAM
Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Πολιτισμός / Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Στο Intimate Audrey, ο Σον Χέπμπορν Φερέρ φωτίζει την άλλη όψη της μητέρας του: τον πόλεμο, την πείνα, το οικογενειακό τραύμα και τη γυναίκα πίσω από μία από τις πιο διάσημες εικόνες του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM